SANA HALLUSSA

Mainos
TEKSTI EEVA HEINONEN KUVA JOHANNA AMNELIN | 3.8.2016 | KOLLEGA.FI
Tuottaako työsi sinulle iloa?

Naiset ympäri maailman ovat hurahtaneet japanilaisen Marie Kondon ajatuksiin ja marittavat huushollejaan kiihtyvällä tahdilla. Marittaminen on termi, joka kuvaa Kondon kehittämää Konmari-menetelmää, jossa jokaisen esineen on kyettävä tuottamaan iloa omistajalleen, muussa tapauksessa se saa mennä. Nyt naiset myös Suomessa marittavat huushollejaan ja raivaavat tilaa uusille asioille elämässään.

Eeva Heinonen toimii järjestelmäasiantuntijana, minkä lisäksi hän miettii maailman menoa ammattijärjestäjän ominaisuudessa.
Eeva Heinonen toimii järjestelmäasiantuntijana, minkä ohessa hän opiskelee ammattikorkeakoulussa.

Miksi tätä ei voisi toteuttaa myös työelämässä? Entä jos marittaisimme työtämme ja miettisimme oikeasti, mikä siinä tuottaa iloa itselle ja mikä ei. Luopuisimme niistä työhön liittyvistä asioista, joista emme pidä ja pitäisimme kiinni siitä, joka tuottaa iloa arkipäivään.

Mahdotonta, sanovat skeptikot ja kyynikot. Ei toimi, sanovat epäuskoiset. Mutta jos ihminen vaivatta kykenee keskustelemaan anopilta saadun kukkamaljakon kanssa sen tuottamasta ilosta – kuten Konmarin oppien mukaan tehdään – toki hän silloin pystyy pitämään keskustelutuokion myös työnsä kanssa. Ei kaikkiin tuloskehityskeskusteluihinkaan tarvita esimiestä, riittää kun alkajaisiksi pitää pienen session itsensä kanssa ihan kaksistaan.

Miksi et siis istahtaisi loman jälkeen kahvitauolla omaan, mahtavaan seuraasi ja aloittaisi. Aluksi voi vaikka kirjoittaa listan työhön liittyvistä tehtävistä. Ja kun kaikki työtehtävät on suollettu paperille tai koneelle, niin sitten perään plussaa ja miinusta.

Otetaan esimerkki. Jos olisin controller, voisin listata pitkän rimpsun erilaisia raportteja, tuloksen kommentointia, järjestelmien täsmäytyksiä, johdon raporttien työstämistä, erilaisia kehitys- ja projektitehtäviä. Kaikkea sitä, mitä arkipäiväisiin rutiineihin kuuluu. Kun lista on valmis, aloittaisin. Kuinka paljon Excelin P-hakufunktion täydellinen käyttökokemus minulle tuo iloa? Nautinko siitä, että saan kirjanpito- ja raportointijärjestelmät täsmäämään? Pidänkö riittävästi siitä tyydytyksen tunteesta, jonka valmiit taulukot minulle tuottavat? Nautinko projektien vetämisestä? Vai niissä mukana olemisesta? Olenko iloisempi passiivisena vai aktiivisena? Kumpi tuottaa minulle suuremman nautinnon, kuuntelu vai puhuminen? Rakastanko oikeasti tilintarkastajien käyntejä?

Kun lista on valmis, sitä on syytä silmäillä huolella parikin kertaa, laittaa tyynyn alle yön yli ja palata seuraavana päivänä asiaan. Kun olet varma niistä tehtävistä, jotka ilahduttavat sinua eniten ja saavat sinut tuntemaan olosi varmaksi ja rauhalliseksi, pysähdy siihen. Tarkastele sitten niitä tehtäviä, jotka kuuluvat työhösi, mutta joista et saa nautintoa. Voisiko joku muu tehdä niitä? Olisiko sinulla työkaveri, jonka tiedät nauttivan vaikkapa keskusteluista järjestelmätoimittajien kanssa, kun samat puhelut saavat sinut epätoivon partaalle?

Sitten vaan varaat ajan pomon puheille. Jos pomo on fiksu, hän lähtee yhdessä kanssasi pohtimaan, millä aikataululla ja miten saatte työnkuvasi muuttumaan sinua kiinnostavampaan suuntaan. Jos pomo on taas toisesta päästä, niin keskustelusta saattaa tulla mielenkiintoinen, mutta tulokseton. Siinä tapauksessa sinulla on kuitenkin jo lista valmiina sille, millaisen työpaikan haluat seuraavaksi. Se löytyy, kun lähdet etsimään. Sen, mikä ei tuota enää iloa itselle, voit lahjoittaa eteenpäin.

Eeva Heinonen toimii järjestelmäasiantuntijana ja opiskelee työn ohessa monimuotokoulutuksessa ammattikorkeakoulussa. Sen lisäksi hän toimii ammattijärjestäjänä ja luennoi aiheesta kansalaisopistoissa.

Jos tykkäsit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)