HENKILÖKUVA

Mainos
TEKSTI MARJA KASANEN KUVAT SANNI INOVAARA SIIRI INNANEN | 4.5.2016 | KOLLEGA.FI
Haasteiden selättäjä

Apulaispääsihteeri Marja Innanen työskentelee vallan ytimessä valtioneuvoston kansliassa. Toistakymmentä vuotta virkamiehenä toiminut Innanen nauttii vaativasta työstään, jossa saa vaikuttaa, rakentaa tulevaisuutta ja haastaa itseään päivittäin.

Marja Innanen ei ole tyypillinen virkamies, eikä hän edes tunne itseään virkamieheksi – vaan ennemminkin maailmanparantajaksi. Monipuolisen Innasen opiskelutaustakaan ei ole normivirkamiehelle tyypillinen.

Marja Innanen toimii apulaispääsihteerinä ja neuvottelevana virkamiehenä Valtioneuvoston kansliassa.
Marja Innanen toimii apulaispääsihteerinä ja neuvottelevana virkamiehenä Valtioneuvoston kansliassa.

– Olen soveltavaa eläintiedettä ja ympäristöhygieniaa lukenut maisteri Kuopion yliopistosta. Tein graduni ravuista ja olen oikeastaan kala- ja koe-eläinbiologi, Innanen kertoo.

Innasesta piti alun perin tulla eläinlääkäri, mutta toisin kävi. Poikkitieteelliset ympäristö- ja eläintieteiden opinnot antoivat kuitenkin Innaselle loistavat eväät tulevaisuuteen, vaikka tämä ei sitä vielä siinä vaiheessa tiennyt.

– Valmistuttuani vuonna 1995 lähdin Helsinkiin. Sain tutkijan paikan Suomen ympäristökeskuksesta, jossa rakensin operatiivisia ympäristötietopankkeja ja ohjeistusta öljykatastrofien varalle.

Tutkijan uraa kesti kaksi vuotta, kunnes WWF:ssä aukesi houkutteleva paikka.

– Pääsin luonnonsuojeluasiantuntijaksi WWF:ään, jossa työskentelivät kaikki alan huippuasiantuntijat. Sain toteuttaa syvintä intohimoani ja oppia paljon uusia asioita.

Kolmen vuoden työrupeaman jälkeen vuonna 2000 Innanen hyppäsi konsultiksi Trans-Mond Enviroment -yritykseen hoitamaan EU:n Life-ympäristöhankkeita.

– Sitten törmäsin professori Markku Wileniukseen, joka pyysi minut avukseen perustamaan Tulevaisuuden tutkimuskeskusta Helsinkiin.

Virkamiesura aukeaa

Innanen työskenteli Wileniuksen oikeana kätenä ja uppoutui ennakointimenetelmiin sekä tulevaisuuden tutkimukseen. Vaikka työ oli innostavaa, hän ei kokenut tutkimusalaa omakseen. Kun vuonna 2002 maa- ja metsätalousministeriössä aukesi koordinaattorin paikka, Innanen haki sitä ja hänet valittiin virkaan 80 hakijan joukosta.

– Vastasin elintarviketalouden laatustrategiasta, johon sisältyi muun muassa ruokaketjuun, yhteiskuntavastuuseen, ympäristövaikutuksiin ja turvallisuuteen liittyviä asioita.

Innanen tunsi olevansa oikealla paikalla. Vastuut lisääntyivät vuonna 2008, kun hänet nimitettiin pääsihteeriksi. Innanen sai johdettavakseen hallituksen ruokakulttuurin edistämisohjelman.

– Se oli upeaa aikaa. Saimme yhdessä aikaan muun muassa edustuskokkien koulutusohjelman, ruokakulttuurin professuurin Suomeen ja nostimme kouluruoan sekä yhdessä syömisen tapetille.

Kaiken lisäksi Innanen sai vastuulleen Pohjoismaisen ministerineuvoston perustaman Ny Nordisk Mat -ohjelman puheenjohtajuuden. Työhön liittyi paljon matkustamista, yhteistyötä erilaisten sidosryhmien kanssa ja viestintää. Kun ohjelmat saatiin maaliin, Innanen päätti vetää henkeä.

– Vuonna 2011 siirryin pariksi vuodeksi perusvirkamieheksi ja hoidin elintarviketurvallisuusasioita.

Kestävää kehitystä rakentamassa

Uusi uravaihe alkoi vuonna 2013, kun Innanen siirtyi ympäristöministeriöön apulaispääsihteeriksi. Hän sai tehtäväkseen kestävän kehityksen yhteiskuntasitoumuksen rakentamisen ja toteuttamisen. Ohjelman ideana on saada eri tahot tekemään kestävään kehitykseen liittyviä konkreettisia ja uutta luovia toimenpidesitoumuksia.

– Tällaista ohjelmaa ei ole tehty missään muualla maailmassa. Loimme yhteydet yli sataan yhteiskunnan toimijaan, lukuisiin yrityksiin ja kansalaisjärjestöihin.

Vuoden alusta alkaen apulaispääsihteerin virka siirtyi valtioneuvoston kansliaan ja nyt Innanen on aidosti vallan ytimessä. Samassa rakennuksessa ovat niin pääministeri kuin valtiovarainministeri.

– Kestävän kehityksen asiat siirrettiin suoraan pääministerin kansliaan, sillä ne kuuluvat politiikan ytimeen.

Tammikuun alusta lähtien Innasen osavastuulle on kuulunut YK:n koko maailmaa koskevan kestävän kehityksen ohjelman, Agenda 2030:n implementointi Suomeen.

– Meidän pieni tiimimme johtaa sekä kansallisen että globaalin kestävän kehityksen toimeenpanoa Suomessa. Työmäärä on lähes kolminkertaistunut eivätkä työpäivät ole ainakaan tylsiä.

Mahdottomat haasteet inspiroivat

Innasen nykyisiin tehtäviin kuuluu YK-ohjelman ja kestävän kehityksen toimikunnan lisäksi viestintää, markkinointia sekä yhteydenpitoa eri tahoihin.

– Päivään mahtuu niin kestävän kehityksen Euroopan viikon suunnittelua, YK-raportin kirjoittamista ja ministerin puheen valmistelua kuin tviittamista ja facebookin päivitystä.

Innasen uusin aluevaltaus on triathlon.
Innanen innostui viime kesänä triathlonista ja treenaa nyt juoksun lisäksi uintia ja pyöräilyä.

Innanen viihtyy Valtioneuvoston kansliassa, sillä ympärillä on paljon kyvykkäitä ihmisiä ja asioita tehdään myös totutusta poikkeavalla tavalla.

– Täällä on draivia. On ihanaa tehdä töitä kunnianhimoisten ja pätevien ihmisten kanssa.

Nykyisessä työssään Innanen kokee olevansa omalla alueellaan. Hänen intohimonsa on isojen ohjelmien rakentaminen ja niiden käynnistäminen. Mitä isompi haaste, sen parempi.

– Minua motivoi se, että saan astua vähän liian isoihin saappaisiin. Jos asia kuulostaa mahdottomalta, se saa minut ylittämään itseni. Isojen haasteiden selättäminen on upeaa.

Suuresta työmäärästä huolimatta Innanen noudattaa normaalia työaikaa. Hän saapuu töihin kahdeksan aikoihin ja lähtee kotiin viimeistään puoli viiden aikaan. Työpäivän pidentäminen ei Innasen kokemuksen mukaan paranna tuloksia.

– Teen töitä tehokkaasti kahdeksan tuntia ja lähden sitten kotiin. Tottakai osa töistä seuraa mobiililaitteiden mukana, mutta useimmiten mieltä askarruttavat työasiat selviävät juoksulenkillä tai kotiaskareita tehdessä.

Kodinhoitoa ja triathlonia

Parasta vastapainoa työlle on Innasen mukaan arki, jota hän rakastaa. Innasen perheeseen kuuluu mies ja kaksi lasta, 12-vuotias tyttö ja 16-vuotias poika.

– Töiden jälkeen on ihaninta tulla kotiin, laittaa ruokaa ja nauttia kodista. Nykyään vältän matkustamista, sillä jouduin aiemmin olemaan työni vuoksi paljon poissa kotoa.

Vapaa-ajallaan Innanen harrastaa liikuntaa, joka on tärkeä osa hänen elämäänsä. Vuosia sitten kovista selkäkivuista kärsinyt Innanen käy punttijumpassa ja juoksemassa pitääkseen kroppansa kunnossa. Takana on jo kuusi maratonia. Viime vuonna Innanen innostui triathlonista, sillä hän pitää myös uimisesta ja pyöräilemisestä.

– Minulla on mahtavat treenikaverit. Nelikymppisten perheenäitien Pink Muffins -ryhmän kanssa treenaan uintia sekä juoksua ja punttijumpassa käyn jo kymmenettä vuotta tutun porukan kanssa.

Tällä hetkellä elämä on tasapainossa. Innanen sanookin olevansa onnellinen siitä, että on aina saanut tehdä merkityksellistä työtä, jossa on voinut vaikuttaa ja saada aikaan muutoksia.

– Minulla ei ole koskaan ollut tylsää työpaikkaa, mutta haasteita sitäkin enemmän. Jos on tullut seinä vastaan, niin sitten on pitänyt etsiä ovi. Aina löytyy ratkaisu.

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)