JOHTAJUUDEN YTIMESSÄ

Mainos
TEKSTI LEENA MASALIN KUVA KARI ILORANTA | 20.4.2016 | KOLLEGA.FI
Menesty muutosten myllerryksessä

Muutoksen tahti ja sen vaatimukset eivät enää juuri selittelyjä kaipaa, globalisaatio ja digitalisaatio vaikuttavat vääjäämättä kaikkialla maailmassa. Amerikasta käynnistyneen finanssikriisin seurauksilta ei mikään toimiala ole välttynyt.

Leena Masalin on intohimoinen uudistaja, joka uskoo ihmisissä oleviin mahdollisuuksiin.
Leena Masalin on intohimoinen uudistaja, joka uskoo ihmisissä oleviin mahdollisuuksiin.

Muutos on luonnon laki ja kaiken inhimillisen toiminnan peruspiirre, elämän syvin olemus. Arvostetun organisaatiotutkijan Michael Cohenin kehotus kuuluu: ”Embrace change, since in movement there is life.” Syleilkäämme muutosta, sillä liike ylläpitää elämää.

Menestyäksemme ja selviytyäksemme muutosmyllerryksessä, johtamisessa kannattaa toteuttaa seuraavia periaatteita:

1. Sattuma suosii valmistautunutta

Tulevaisuutta on vaikea ennustaa, vaikka kuinka hankkisimme tietoa sen suunnasta. Aivan kuten säätilassa, toimintaympäristössämme on liian paljon muuttujia, jotta voisimme asettaa riittävän määrän seurantapisteitä havainnoimaan muutoksen kaikkia ulottuvuuksia ja voidaksemme sen perusteella tietää, mitä tuleman pitää. Joudumme aina tekemään valintoja ja päätöksiä epävarmuuden vallitessa ja tarvittaessa korjaamaan suuntaa. Seuranta ja sen tuoman tiedon jatkuva arviointi on kuitenkin elintärkeää, sillä näin ylläpidämme valppautta ja valmiutta tarttua tilaisuuteen, kun päämääriemme kannalta suotuisa sattuma osuu kohdallemme.

2. Yllätykset luovat mahdollisuuksia

Yllätykset hämmentävät ja saattavat pahimmillaan lamauttaa toimintakykymme ainakin hetkeksi. Tällaisen tilanteen välttämiseksi olisi hyvä harjaannuttaa itseään asennoitumaan yllätyksiin uusina tilaisuuksina. Näin avaamme mahdollisuuksia luoville ja innovatiivisille siirroille toiminnassamme. Mitä nopeammin toivumme yllätyksen tuomasta iskusta, sitä paremmat ovat edellytyksemme havaita ja hyödyntää uuden tilanteen mahdollisuudet.

3. Itseluottamus ja pystyvyys pontimeksi

Itseluottamus kolhiintuu epäonnistumisista. Terveen itseluottamuksen puute kaventaa toimintavalikoimaamme, jolloin tukeudumme helposti vanhoihin tottumuksiimme. Uudistuminen ja muutos jäävät puolitiehen. Yksi johtamisen ja muutoksen tärkeimmistä ulottuvuuksista onkin vahvistaa organisaatiossa toimivien ihmisten uskoa omiin kykyihinsä ja rohkeutta kokeilla uutta. Optimismi ei ole naiivia vaan se on toimintaa ylläpitävä voimavara. Erityisesti vaikeissa paikoissa meitä rohkaisee usko tulevaisuuteen. Se hälventää epävarmuutta, auttaa kirkastamaan ajattelua ja antaa pontta toimia niin, että teemme sellaisia asioita, jotka johtavat vähitellen parempaan tulevaisuuteen.

4. Jatkuva oppiminen ja vanhasta luopuminen arvoonsa

Muutokset vaativat meitä uudistumaan kiihtyvällä vauhdilla. Meidän on järjestelmällisesti hankittava uusia taitoja. Tähän tarvitsemme jatkuvan oppimisen ja kehittämisen keinoja. Vanhasta luopuminen on usein uuden oppimista vaikeampaa. Silti vain luopumalla jostain teemme tilaa uudelle. Tärkeätä on myös osata valita, mikä on säilyttämisen arvoista ja mikä kaipaa uudistamista.

5. Osallistuminen sitouttaa

Kannatamme asioita, joita olemme itse päässeet luomaan ja joihin voimme vaikuttaa. Sen vuoksi muutoksen johtamisessa on tavattoman tärkeää saada kaikki osallistumaan tulevaisuuden suunnitteluun ja rakentamiseen. Kun kaikki ovat täysillä mukana muutoksessa, valjastamme koko organisaation tiedot, taidot, toimintatarmon ja tahtotilan myötävaikuttamaan siihen, että onnistumme.

6. Vuorovaikutuksen laatu ratkaisee

Organisaatio on ihmisten välisen vuorovaikutuksen verkosto. Kaikki tieto ja energia virtaavat ihmisten välisten yhteyksien ja suhteiden kautta. Vuorovaikutuksen laatu – kuinka hyvin nuo suhteet ja yhteydet toimivat – ratkaisee organisaation menestyksen. Hyvä johtaminen löytää oikeat kanavat ja foorumit jatkuvalle vuorovaikutukselle. Hyvä johtaminen huolehtii myös siitä, että tärkeistä asioista käydään keskustelua, jonka avulla rakennamme yhteistä todellisuutta.

7. Pienet onnistumiset energisoivat

Kulkiessamme kohti tavoitteita jatkuva asemointi pitää meidät oikeassa suunnassa. Siksi on välttämätöntä seurata alati, missä kohtaa kuljemme ja olemmeko toimineet sovitusti. Kun maltamme hetkeksi pysähtyä ja kiinnittää huomiota saavuttamamme välietappiin, saamme voimia ponnistella seuraavalle virstanpylväälle. Liian usein unohdamme antaa kiitosta jo tehdystä työstä, ja vain laadimme uusia työlistoja. Työ ei tekemällä lopu, mutta turhautumisen välttämiseksi on opittava antamaan tunnustusta pienillekin aikaansaannoksille.

Muutoksen aaltoja kannattaa hyödyntää surffaajan tavoin. Yksikään aallonharja ei piirrä täsmälleen samanlaista liikerataa ja jokainen muutostilanne on erilainen. Edellä mainitut periaatteet ovat käytännössä koeteltuja ja ne auttavat kehittymään taitavaksi surffaajaksi muutosten ristiaallokossa.

Leena Masalin on vapaa konsultti, joka on toiminut vaativissa johtotehtävissä ja uuden käynnistäjänä monissa eri yrityksissä. Lisätietoja Masalinista löydät osoitteesta www.evolvere.fi. Lue myös Masalinista aiemmin julkaistu juttu Väsymätön uudistaja.

Jos tykkäsit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)