KIRJABLOGI

Mainos
TEKSTI MARJA KASANEN | 20.4.2016 | KOLLEGA.FI
Itsehoito-opas uupumukseen

Voiko uupumuksesta toipua omin avuin? Kyllä voi, jos stressi ja uupumus ovat lievää. Mutta vielä parempi, jos pystyy ennaltaehkäisemään stressiä. Vaikka ulkopuolisiin työolosuhteisiin ei useinkaan voi vaikuttaa, omiin ajatuksiinsa ja toimintatapoihinsa voi, kuten psykologi ja psykoterapeutti Heli Nurmi sanoo kirjassaan Työuupumuksen itsehoito.

Nykyajan kireässä työelämässä uupumista ei aina edes tiedosta ajoissa. Riski uupumiseen kasvaa, jos kuormitusta on liikaa ja stressi pääsee pitkittymään. Omia valmiuksiaan ja jaksamistaan voi kuitenkin vahvistaa ja siihen pureudutaan ansiokkaasti Työuupumuksen itsehoito -kirjassa.

Kirjassa käsitellään kokonaisvaltaisesti työuupumuksen psykologista puolta, johon jokainen voi itse vaikuttaa. Jotta uupumisen voi estää, pitää ensin pysähtyä ja tarkastella omia ajatuksiaan, tunteitaan ja toimintaansa.

Itselleen voi aiheuttaa stressiä yllättävän paljon – ja aivan huomaamattaan. Omat ajatusmallit ovat usein niin automaattisia, ettei niitä edes tunnista. Tyypillisiä työuupumukselle altistavia ajattelumalleja ovat vaativuus itseä kohtaan sekä uhrautuvaisuus. Näitä ajatusmalleja voi kuitenkin kyseenalaistaa ja kirja antaa siihen hyviä käytännön neuvoja. Muutosten tekeminen ei ole helppoa, sillä se vaatii toistoa ja kärsivällisyyttä.

Kirjassa opastetaan rajojen vetämistä ja jämäkkyyttä, joka on hyödyllistä etenkin tunnollisille uurastajille. Nurmi opettaa myös huoliajatuksien haastamista ja murehtimisen rajaamista ennalta määrättyyn huolihetkeen – mikä on erinomainen neuvo huolehtijoille. Oppaassa käsitellään lisäksi ajatusten tunnistamista ja niistä irtipäästämistä sekä tietoista läsnäoloa, jonka hyödyntämisellä on suuri merkitys stressin ehkäisyyn.

Työuupumuksen itsehoito -kirjassa on paljon esimerkkitapauksia, jotka elävöittävät tekstiä. Lisäksi lukijalle on runsaasti tehtäviä ja harjoituksia, jotka pistävät pohtimaan omia ajatusmalleja perusteellisesti. Kirja on selkeä ja käytännönläheinen ja itse sain siitä monta ahaa-elämystä. Koska teksti on varsin tiivistä, opasta kannattaa lukea ajan kanssa luku kerrallaan.

Kirja sopii työstään kuormittuneiden ja työuupuneiden lisäksi myös kaikille työelämässä toimiville, jotka haluavat pitää huolta hyvinvoinnistaan.

Kirjan nimi
Tekijä
Kustantaja
Painovuosi
Sivumärä
Hinta
Työuupumuksen itsehoito
Heli Nurmi
Duodecim
2016
295 sivua
36 euroa

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)