JOHTAJUUDEN YTIMESSÄ

Mainos
TEKSTI LEENA MASALIN KUVA KARI ILORANTA | 24.2.2016 | KOLLEGA.FI
Mistä ammentaisimme kilpailukykyä?

Väitän, että organisaatio on elävä olento, sillä muodostuuhan se meistä ihmisistä, luontokappaleista. Jokainen meistä on ainutlaatuinen olento omine tietoineen, taitoineen, kokemuksineen ja kykyineen. Siten jokainen organisaatio voi määritelmän mukaan rakentaa ainutlaatuista kilpailuetua juuri omien jäsentensä jäljittelemättömästä kokoonpanosta.

Leena Masalin on uudesta innostuva ihminen.
Leena Masalin on intohimoinen uudistaja, joka uskoo ihmisissä oleviin mahdollisuuksiin.

Kuuntelin hiljattain sanavalmiin Alf Rehnin ajatuksia. Hän eritteli kilpailukyvyn käsitettä tavalla, jonka voin allekirjoittaa. Kyse ei Alfin mukaan ole suinkaan yksittäisistä kilpailukyvyn tekijöistä, jotka viritetään huippuunsa. Urheilua vertauskuvana käyttäen kilpailukykyä tuottavat vaikkapa loistavat varusteet, treenatut lihakset, hapenottokyky ja ahkera harjoittelu. Yksittäiset erityisvalmiudet eivät kuitenkaan riitä, vaan organisaatiot ja yhteiskunnat ottavat mittaa toisistaan ennen muuta yksilöiden kyvystä ja halusta toimia yhdessä, luoda uutta, onnistuakseen yllätyksellisessä toimintaympäristössä ja saavuttaakseen yhä uudelleen tuloksia.

Tarkastelkaamme siis organisaatiota elävänä olentona, joka muodostuu älykkäistä toimijoista, meistä ihmisistä. Onnistuneeseen toimintaan tarvittava tieto ja tekemisen polttoaineena välttämätön energia virtaavat meidän keskinäisten suhteidemme ja yhteyksiemme välityksellä. Näin voimme ajatella kilpailukyvyn rakentamistakin tuoreella tavalla. Arkikokemuksemmekin vahvistaa sen, että ihmisten väliset suhteet ja yhteydet ovat aina avainasemassa. Ratkaisevan tärkeäksi osoittautuu näiden yhteyksien ja suhteiden laatu. Laatusuhteiden myötä yksilöiden erilaiset kyvykkyydet yhteen kietoutuneina luovat kosolti enemmän kilpailuvoimaa kuin yksittäisten yksilöiden osaamisten summa. Hyvä tiimityö, miellyttävä työilmapiiri, yhteistyöhalu, kollegiaalisuus, tiedon ja kokemusten jakaminen, myönteinen palaute, kannustava henki kumpuavat kaikki laatusuhteista ja tuottavat meissä elämää kantavia voimia.

Laatusuhteet luovat organisaatiossa myönteisen onnistumisen kehän. Jokainen hyvä vuorovaikutuksen hetki muiden kanssa tuottaa positiivista energiaa. Tämä energia synnyttää myönteisiä tunteita kuten iloa ja intoa. Tutkimusten perusteella tiedämme, että positiivinen tunnetila parantaa kykyämme ajatella ja toimia. Myönteinen kehä on valmis, vahvistuu ja voi nostaa organisaation suorituskyvyn huippuunsa. Ainutlaatuinen ihmisistä syntyvä kilpailukyky sen tekee.

Mieleeni juolahti aika nykyisen Aalto Executive Educationin alkutaipaleella työskennellessäni yhtiön ensimmäisenä toimitusjohtajana. Olimme irtaantuneet silloisen rehtorin aloitteesta yleistä jarruvoimaa vastustaen korkeakoulun laitoksesta yhtiöksi. Porukka oli pieni mutta pippurinen ja haasteita oli riittämiin. Onneksemme markkinoille aukeni 90-luvun alun lamavuosien aikana patoutunutta kysyntää ja siihen huutoon lähdimme vastaamaan. Joukossa riitti intoa ja rohkeutta tarttua haasteisiin, vaikka hartiat tuntuivat alkuun hiukan hentoisilta. Mutta me uskalsimme, opimme kokemuksista, ammensimme voimaa toisistamme ja saimme tukea hienolta asiantuntijaverkostolta, jonka kanssa työskentelimme. Teimme valtavasti töitä, iloitsimme yhteisistä saavutuksista. Myönteinen sana kiiri asiakaskunnassa ja saavutimme luottamusta työmme vaikuttavuudella, pystyimme myös aloittamaan toiminnan kansainvälisillä vesillä.

Näin jälkeenpäin ajatellen juuri laatusuhteet työporukassa loivat sen pohjan, josta ponnistimme: arvostava ja aito tapa keskinäisessä toiminnassa, kyky kuunnella toisiamme ja asiakasta, sekä innostava ja kannustava vuorovaikutusilmapiiri. Tänä päivänäkin voin palauttaa elävästi mieleen yhteisen työnilon tunteen. Kaikki halusivat toimia yhdessä ja kaikilla oli annettavaa yhteiseen tekemiseen.

Jokainen ihminen ja jokainen organisaatio haluaa kasvaa täyteen potentiaaliinsa. Se on elämän tarkoitus. Sen aikaansaamiseksi kannattaa investoida laatusuhteisiin. Ne siivittävät niin yksilön kuin organisaationkin kukoistukseensa. Niiden myötä luodaan kilpailukykyä.

Leena Masalin on vapaa konsultti, joka on toiminut vaativissa johtotehtävissä ja uuden käynnistäjänä monissa eri yrityksissä. Lisätietoja Masalinista löydät osoitteesta www.evolvere.fi. Lue myös Masalinista aiemmin julkaistu juttu Väsymätön uudistaja.

Jos tykkäsit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)