HENKILÖKUVA

Mainos
TEKSTI MARJA KASANEN KUVAT L SALMIO C EKSTRÖM J HAVASTE | 13.1.2016 | KOLLEGA.FI
Hyvän elämän vaalija

Hyvinvointi ja itsensä kehittäminen ovat jo nuoresta pitäen kiinnostaneet Annika Havastetta, joka toimii ravintovalmentajana ja yrittäjänä. Alun perin juristina työskennellyt Havaste päätyi alanvaihtoon, kun intohimo ihmisten elämänlaadun ja terveyden parantamiseen vei voiton vakuutusmaailmasta.

Ravintovalmentaja, luennoitsija ja tietokirjailija Annika Havaste nauttii työstään ihmisten parissa. Asiakkaiden oivalluttaminen, elämänhallinnan lisääminen ja ravintomuutoksiin ohjaaminen ovat Havasteen jokapäiväistä työtä. Terveelliset elämäntavat ja liikunta ovat kuuluneet Havasteen elämään jo opiskeluajoista lähtien.

Liikunta ja terveys ovat aina olleet Annika Havasteen sydäntä lähellä.
Liikunta ja terveys ovat aina olleet Annika Havasteen sydäntä lähellä.

– Lähdin lukemaan lakia, koska lakimiehen työ näytti mukavalta eikä opintoihin kuulunut inhoamaani matematiikkaa. Opiskeluaikana vedin aerobic-tunteja rahoittaakseni opiskeluni.

Valmistuttuaan vuonna 1990 Havaste meni ensin töihin Vakuutusyhtiö Pohjolaan, josta siirtyi myöhemmin Teollisuusvakuutukseen.

– Teollisuusvakuutus yhdistyi Sampoon, josta tuli loppujen lopuksi Vakuutusyhtiö If. Siellä toimin underwriterina ja hoidin suurasiakkaita sekä pk-yrityksiä yritysten vastuuvakuutuksen puolella.

Vuoden kuluivat vauhdilla ja Havaste viihtyi työssään. 90-luvun lopulla Havaste kuitenkin joutui kantapäävamman takia pitkälle sairaslomalle ja leikkaukseen. Kuntoutuksessa hyödynnettiin pilatesta, josta Havaste innostui kovasti.

– Tutustuin pilateksen Suomeen tuoneisiin Jarmo Ahoseen ja Marja Putkistoon ja opiskelin pilatesohjaajaksi 2000-luvun alussa.

Kutsumuksesta ura

Sairaslomalla ollessaan Havaste oli aloittanut myös elämäntaidon valmennuksen ja kouluttautui life coachiksi. Valmennustekniikka tuli tutuiksi, eikä Havaste vielä arvannut sen tulevaa hyödyllisyyttä.

– En siinä vaiheessa edes suunnitellut, että minusta tulisi valmentaja, vaan kävin kurssin ihan itseäni varten.

Pikkuhiljaa Havaste alkoi kiinnostua myös ravitsemuksesta. Hän kävi aiheeseen liittyvän viikonloppukurssin ja innostui aiheesta tosissaan. Havaste kartoitti sopivia opiskelupaikkoja ja löysi terveysopisto Saluksen, jonka ohjelmaan kuului ravitsemuksen lisäksi lääketieteen opintoja, kuten tautioppia ja psykologiaa.

– Olin silloin vielä päivätyössä enkä ajatellut alanvaihtoa, mutta ravitsemus kiinnosti minua entistä enemmän ja kävin viikonloppukursseilla.

Kun Havasteelle vielä tarjoutui mahdollisuus jäädä vuorotteluvapaalle, hän ilomielin hyödynsi tilaisuuden. Havaste nautti siitä, että sai olla kotona pienten lastensa kanssa, pitää pilatestunteja ja jatkaa ravinto-opintojaan.

– Siinä tilanteessa aloin miettiä, kuinka ihanaa olisi elää näin. Mieheni oli kannustava ja sanoi, että siitä vaan. Pohdin kuitenkin kuumeisesti, oliko mitään järkeä jättää hyvä työpaikka, josta todella tykkäsin, varsinkin kun ei ollut mitään pakkoa lähteä.

Lopulta päätös kypsyi ja Havaste irtisanoutui työstään. Esimies yritti vielä käännyttää Havasteen päätä ja houkutteli keikkatyöläiseksi, mutta tämä ei enää perääntynyt unelmistaan.

– Halusin keskittyä ravinto-opintoihini vakavissani ja myös perhe ja pilates veivät aikaani.

Vuonna 2004 Havaste perusti oman firmansa Vitafiiliksen, ja alkoi vetää pilatestunteja työkseen.

Oma vastaanotto aukeaa

Havaste jatkoi opintojaan avoimessa yliopistossa, jossa suoritti ravitsemustieteitten perusteet ja alan aineopintoja sekä kursseja biokemiasta ja solubiologiasta. Funktionaalista lääketiedettä Havaste opiskeli Paula Heinosen johdolla sekä kansainvälisessä Institute of Functional Medicinissä, jossa hän yhä käy täydentämässä tietojaan ja opiskelemassa uutta.

Havaste nauttii luennoimisesta ja ihmisten herättelystä.
Havaste nauttii luennoimisesta ja ihmisten innostamisesta.

Oman vastaanoton Havaste avasi Helsinkiin vuonna 2007.

– Olen FLT ravintovalmentaja. FLT on lyhenne sanoista funktionaalinen lääketiede. Tämä kansainvälinen, tieteeseen pohjautuva ajattelutapa yhdistää muun muassa biokemiaa, lääketiedettä ja ravitsemustiedettä.

Funktionaalisessa lääketieteessä vaivalle etsitään syy eikä vain hoideta oiretta. Työssään Havaste ottaakin huomioon ihmisen kokonaisuutena elämäntilainteineen ja terveydentiloineen.

– Valmennuksessa selvitetään muun muassa ravitsemustila, stressitasot, liikunta, uni sekä terveys- ja sairaushistoria, koska menneetkin asiat vaikuttavat terveydentilaan.

Alanvaihtoaan Havaste ei ole katunut päiväkään. Kaikki on sujunut luontevasti ja asiat ovat edenneet oikeassa järjestyksessä. Havaste sanoo lakiopintojen ja yritysmaailmassa työskentelyn olleen hänelle hyödyksi nykyisessä ammatissaan.

– Aiemman työni puitteissa kävin monissa firmoissa ja tiedän, millaisia työyhteisöjä niissä on. Jos olisin lähtenyt opiskelemaan ravitsemusvalmentajaksi suoraan koulun penkiltä, olisin ollut liian nuori eikä minulla olisi ollut kokemusta työelämästä.

Normipäivään mahtuu paljon

Yrittäjänä Havaste määrittelee oman työpäivänsä rajat. Tavallinen työpäivä alkaa kello kymmeneltä, jolloin hän tapaa vastaanotollaan ensimmäiset asiakkaansa. Sitä seuraa lounas, joka on Havasteelle tärkeä.

– Pitää elää niin kuin opettaa. En jaksa työskennellä, ellen syö lounasta. Joskus myös tapaan kollegan tai asiakkaan lounaan merkeissä.

Iltapäivä kuluu tavallisesti sähköposteja selvitellessä ja asiakastapaamisissa. Vaihtoehtoisesti päivä voi myös kulua luennon valmistelulla ja esityksen pitämisellä tilaajafirman tiloissa.

– Käyn puhumassa esimerkiksi siitä, miten pysytään virkeänä tai kuinka ruokitaan aivoja.

Havaste haluaa herätellä ihmisiä kiinnostumaan omasta ruokavaliostaan ja näyttää, miten helposti siihen voi vaikuttaa.

– Ylhäältä annettu valistus ei auta, vaan innostaminen. Kun ihmisille kertoo, mitä mikäkin vaikuttaa kehossa ja miten itse voi valita parempia vaihtoehtoja, se alkaa kiinnostaa aidosti.

Työtään Havaste pitää antoisana, mutta välillä myös varsin vaikeana. Vaivan selvittäminen voi olla varsinaista salapoliisityötä ja joskus Havaste joutuu lähettämään asiakkaan lääkärin puheille.

– Teen yhteistyötä lääkäreiden kanssa ja erilaiset testit tehdään laboratorioissa ja lääkärin valvonnassa.

Palkitsevia ovat taasen hetket, kun asiakas tulee uusintakäynnille ja alkutilanteen terveysongelmat ovat helpottaneet ja henkilö voi selkeästi paremmin ja on energisempi.

– Jaksan innostua työstäni aina uudelleen, kun näen miten suuri vaikutus ravinnolla on terveyteen.

Piintynyt kaupunkilainen

Havaste asuu miehensä, kahden tyttärensä ja koiransa kanssa Helsingin keskustassa. Havaste sanookin olevansa kaupunki-ihminen ja pitävänsä erityisesti kahviloissa istuskelusta.

Havaste viihtyy ltaliassa, jossa hän on lomaillut usein perheensä kanssa.
Havaste viihtyy ltaliassa, jossa hän on lomaillut usein perheensä kanssa.

– Mutta on meillä myös kesämökki, jossa tykkään olla ja ottaa rennosti. Mökkeilyn lisäksi rakastan matkustamista. Etenkin Italia on tullut tutuksi vuosien varrella, sillä olemme monena kesänä vuokranneet sieltä talon ystävien kanssa.

Liikunnallinen Havaste käy ryhmäliikuntatunneilla, joogaa ja harrastaa yhä pilatesta, jota ei enää ehdi itse opettaa. Lisäksi koiran ulkoilutus tuo päivään hyötyliikuntaa.

– Kotona harrastan kokkailua ja luen paljon ravitsemukseen, itsensä kehittämiseen ja positiiviseen psykologiaan liittyvää kirjallisuutta, josta on iloa sekä omaan elämään että työhön.

Viime vuonna Havaste julkaisi myös ensimmäisen kirjansa Virtaa ravinnosta, jossa hän kertoo ruokavalion merkityksestä terveydelle. Haaveissa olisi tehdä vielä toinenkin kirja.

Tulevaisuudessa Havaste haluaisi myös luennoida entistä enemmän.

– Pidän valmentamisesta ja luennoimisesta. Tunnen olevani juuri oikeassa ammatissa ja yrittäjän vapaus sopii minulle loistavasti.

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)