JOHTAJUUDEN YTIMESSÄ

Mainos
TEKSTI ANNU PALMU KUVA SATU KEMPPAINEN | 9.12.2015 | KOLLEGA.FI
Jokainen organisaatio tarvitsee narrin

Narri on ”tyhmyyden mestari”, henkilö, joka hallitsee leikiksi lyömisen, nurinkääntämisen ja vastarinnan ilmaisemisen. Narri tekee pilaa tyhmistä, mutta myös viisaista. Narri kyseenalaistaa ihmisen viisauden. Hän on kaikessa tyhmyydessään ja hulluudessaan viisaampi kuin muut.

Annu Palmu on kouluttaja, joka edistää ihmislähtöistä johtamiskulttuuria.
Annu Palmu on kouluttaja, joka edistää ihmislähtöistä johtamiskulttuuria.

Narrin tärkein tehtävä on rationaalisen ajattelun kyseenalaistaminen ja narri onkin erinomainen paljastamaan paradokseja kaikessa. Vaikka narri kyseenalaistaa järjen, se myös samalla etsii järkeä. Narrilla on paikkansa hyvän elämän varmistajana.

Jos suomalaisiin firmoihin ja työyhteisöihin palkattaisiin narreja, luotaisiin samalla itselle nauramisen kulttuuri ja oppisimme olemaan lempeästi itsekriittisiä ja vähemmän vakavia. On eri asia tehdä töitä tosissaan, kuin työskennellä vakavana. Suomalaisuuteen on aina kuulunut turhan nauramisen paheksunta. Tällä hetkellä nauru on kaukana monesta työpaikasta. Tarvitaan siis narreja, jotta työskentelystämme tulee kepeämpää ja voimme töissä paremmin. Samalla aivomme valpastuvat positiivisella tavalla ja löydämme yhdessä helpommin ratkaisuja kinkkisissä tilanteissa.

Narri auttaa muita kohtaamaan itsessään asioita, joita nämä eivät halua nähdä ja hyväksyä. Tämän leikkisän veijarin työpaikka pitäisi löytyä jokaisesta organisaatiosta. Mutta, kestävätkö suomalaiset esimiehet ja johtajat narreja? Vai potkaisevatko he tällaisen tehtävän saaneen heti ensimmäiseksi ulos, kun se on mahdollista? Ehkä narrit pitäisi palkata aina määräaikaisella työsopimuksella, mikä voisi olla kaikille hyväksi. Narri toimisi ikään kuin oppaana itselle nauramisen ja itsekriittisyyden taidoissa.

Mikään ei ole niin ahdistava, väsyttävä ja turhauttava kuin itseään täynnä oleva, täysin huumorintajuton ja itsensä ylivakavasti ottava pomo. Hän on kuin energian musta-aukko. Tällaisia pomoja meillä riittää tässä maassa nykyään pilvin pimein. Ihmisiä, jotka eivät osaa nauraa itselleen, eivätkä elämän paradokseille.

Narrit ovat älykkäitä ihmisiä, joilla on taito tuoda salaviisaalla tavalla totuudellisesti asiat muiden silmien eteen siten, ettei niitä voi kieltää.  Tyhmyys on nimittäin käänteistä viisautta ja totuuden toinen puoli. Tämä tyhmyys ilmenee siten, että narri osoittaa ymmärtämättömyyttä ja piittaamattomuutta virallisen maailman säännöistä ja hyväksytyistä tavoista.

Mitäpä jos narri-konsepti otettaisiin käyttöön Suomen hallituksessa, eduskunnassa, valtion- ja kuntahallinnossa sekä yrityksissä. Siitä voisi seurata yllättävää hyvää koko nyky-Suomelle…

Annu Palmu toimii johtajuuskouluttajana ja johdon työnohjaajana. Lue myös Palmusta aiemmin julkaistu juttu Eettisyys johtotähtenä. Lisätietoja Palmusta löydät osoitteesta www.hekateconsulting.fi. Palmu on kirjoittanut kirjat Rakasta itseäsi, Basam Books 2014 ja Nokia-vuodet, Atena Kustannus 2009.

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)