VIERAILIJA

Mainos
TEKSTI ANJA KULOVESI KUVA ASHELINE APPLETON | 11.11.2015 | KOLLEGA.FI
Yrittäjyys on kuin huippuyliopisto

Perustin osakeyhtiön kaksikymmentäviisi vuotta sitten ihan vain harrastuksen inspiroimana. Minulla oli idea, jonka halusin jakaa ja osakeyhtiö kuulosti vakuuttavalta. Vuosia myöhemmin idea oli jo aikansa elänyt, mutta kynnys astua yrittäjän täyspäiväiseen rooliin oli matala, kun ura kansainvälisessä organisaatiossa tuli tiensä päähän. Yritys tarjosi puitteet, vaikka itse olin vielä löytöretkellä ihmettelemässä, kuka olen tässä muuttuneessa tarinassa.

Anja Kulomäki on tietokirjailija ja Kiireenkesytys-konseptin luoja.
Anja Kulovesi on tietokirjailija ja Kiireenkesytys-konseptin luoja.

Ensimmäisten vuosien aikana tein sitä sun tätä. Kaikkea mitä osasin ja minulta pyydettiin. Pysyin leivän syrjässä kiinni, mutta kaikilla perinteisillä liiketalouden mittareilla olin kaukana menestyksestä. Työllistin itseni. Liikuin huonosti ennakoivassa maastossa ja aika usein olin huolissani toimeentulosta.

Jossain vaiheessa löysin yhden mielenkiintoisen aiheenkin, joka nousi ylitse muiden. Se, että inspiroiduin kirkkaasta päämäärästä, lahjoitti minulle upean yhteistyöverkoston. Yksinyrittäjän suuri mahdollisuus onkin voimavarojen, osaamisen ja luovuuden yhdistäminen muiden samaan suuntaan pyrkivien kanssa. Loppujen lopuksi yrittäjyys on vain yksi tulevaisuuden tekemisen malli erilaisten tapojen joukossa. Ammatteja katoaa vauhdilla ja samalla niitä syntyy lisää sitä mukaa, kun osaamme vastata ilmassa oleviin tarpeisiin. Ja tarpeita kyllä riittää.

Haastattelin tänä kesänä pariakymmentä pienyrittäjää. Monet ovat yksinyrittäjiä. Jotkut olivat toimineet kauan, toiset vasta ammentaneet ensimmäisiä oppimiskokemuksiaan tässä työelämän huippuyliopistossa. He olivat jo ehtineet huomata, ettei mikään teoria tuota niin paljon oivalluksia ja omien rajojen rikkomista kuin vastuun ottaminen omasta toimeentulostaan ja menestyksestään yrittäjänä.

Useimpien mielestä sana yrittäjä on täysin epäonnistunut. Onnistumisen siivet on leikattu siltä pois. Kysyin kaikilta minulle tarinansa jakaneilta yrittäjiltä, mitä menestys heille merkitsee. Sain melkein yhtä monta erilaista kuvausta kuin vastaajiakin oli. Vaikka talouden mittareilla on oma merkityksensä, eivät ne suinkaan riitä ainoiksi kannustimiksi. Materialistinen kasvuhakuisuus on väistymässä hyvän elämän etsinnän tieltä. Tietoisuus työn eettisistä vaikutuksista on kasvamassa. Tuottaa syvää tyydytystä tehdä itselleen ja ympäristölleen merkityksellistä työtä pysymällä uskollisena omille arvoilleen.

Monet ovat havahtuneet ymmärtämään keskinäisriippuvuutemme ja vastuullisuuden inhimillisen hyvinvoinnin rakentamisesta. Pienikin yritys voi osallistua yhteiskunnallisten ongelmien ratkaisemiseen. Liittolaisia kannattaa hankkia paitsi asiakkaista, myös toisista yrittäjistä. Kannattaa mennä vimmalla samanlaisia arvoja jakavien verkostoihin.

Elämme aikaa, jolloin elinikäinen ansiotyö ei enää ole ainoa vaihtoehto. Yrittäjäksi voi lähteä myös pienin askelin, aina ei tarvita suurta, maailmaa mullistavaa liikeideaa. Osaamisensa ja työpanoksensa voi ensin myydä nykyiselle työnantajalleen. Tai voi hankkia toimeentulonsa sekä palkkatyöstä että yrittämisestä.

Hyvän tekemiseen on paljon tilausta. Hyvin tekeminen ei mene koskaan pois muodista. Yrittäjä voi yhdistää molemmat ja tavoittaa aikamme menetelmin nopeasti sen asiakaskunnan, jossa hänen ideoilleen ja osaamiselleen on tilausta. Kun maailman uhkakuvien galleria ympäröi meitä joka puolelta, pysähdyimme miettimään yrittäjyyden onnellisuustekijöitä kolmesta näkökulmasta: Minä yrittäjänä. Minä osana yhteisöä ja luontoa. Minä tekemässä oikeita asioita.

Anja Kulovesi on tietokirjailija ja Kiirenkesytys-konseptin luoja www.kiireenkesytys.fi. Lisätietoja Kuloveden uudesta kirjasta Made with Love. Pienyrittäjän valttikortit löytyy osoitteesta Sun Innovations.

Jos tykkäsit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Tätä artikkelia on kommentoitu 2 kertaa.

  1. Leena kommentoi 3.12.2015 klo 09.32
    Minusta tuli yrittäjä, kun huomasin olevani liian vanha työelämään työntekijäksi (peräti yli nelikympinen). Jostain oli suurelle perheelle pakko saada ruokaa. Havaitsin että pakko on pirun kova opettaja. Kun oli pakko oppia niin oppi. Kun oli pakko kehittää itseään niin kehittyi. Kun nyt katson taaksepäin elämääni, en vaihtaisi yrittämisen pakkoa työnantajan alasiuuden pakkoon. Tämä pakko on ollut moninkertaisesti sisäisen kasvun aikaa.
  2. Sanna kommentoi 1.12.2015 klo 22.42
    Kiitos hienosta ja omakohtaisesta kirjoituksesta. Oli rohkaisevaa lukea sitä, juuri nyt kun itskein pohdin yrittäjävaihtoehtoa 20 vuoden toisille tehtyjen vuosien jälkeen. Aika tuntuu kypsältä, yrittäjyys houkuttaa, mutta samalla pelottaa. Aloittaminen vähitellen, ehkä kuitenkin on mahdollisuus, ja matkalla voi oppia.

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)