TASAPAINON AVAIMET

Mainos
TEKSTI CARITA NYBERG KUVA MARJA KASANEN | 11.11.2015 | KOLLEGA.FI
Unelmia vai toiveajattelua?

Miksi suurin osa meistä ei pysty toteuttamaan unelmiaan? Tai miksi luovutamme asioita tehdessämme niin helposti jo alkumetreillä? Voisiko kyse olla siitä, että olemme itse itsemme pahin este?

Carita Nyberg on Tasapainon avaimet -menetelmän kehittäjä ja valmentaja.
Carita Nyberg on Tasapainon avaimet -menetelmän kehittäjä ja valmentaja.

Jos jatkuvasti kompastelemme unelmiemme kanssa ja tunnemme olevamme täysin jumissa, kannattaa asioihin ottaa etäisyyttä. Yksi keino selvittää tilannetta on tarkastella sitä Tasapainon Avaimet -menetelmän pääteemojen ja kompastuskivien avulla.

Pääteemoja ovat ilmaisu, inspiraatio, toiminta ja sisäistäminen. Ilmaisu liittyy luovuuteen, uusien näkökulmien löytämiseen sekä yksilöllisyyteen. Inspiraatio on teema, jossa ihmisillä ja innostuksella on merkittävä osa, se saa joko syttymään tai ei – ja se näkyy ja kuuluu. Toiminnan teema linkittyy vahvasti tekemiseen, organisointiin ja aikaansaamiseen. Sisäistäminen vuorostaan liittyy asioihin perehtymiseen, käytännöllisyyteen ja asiantuntevuuteen. Osalla meistä on vahvuuksia, jotka liittyvät moneen pääteemaan, kun taas osalla vahvuudet painottuvat vain yhteen tai kahteen teemaan.

Kompastuskivet eli pelkomallit tuovat kirjaimellisesti esteitä reitillemme ja ne saavat meidät helposti luopumaan unelmistamme. Kompastuskiviä on seitsemän: sabotointi, ahneus, itsensä aliarviointi, ylimielisyys, marttyyrius, kärsimättömyys ja itsepäisyys.

Unelmia voi olla monenlaisia, isoja tai pieniä. Seuraavassa esimerkkinä maailmanympärimatkan toteuttaminen, jota tarkastelemme pääteemojen ja kompastuskivien kautta.

Pääteemat esteenä

Tarvitsemme kaikkia pääteemoja voidaksemme toteuttaa unelmamme. Yksi teemoista voi olla meille muita luontaisempi, mutta voimme käyttää kaikkia apuna tasapainottamaan tilannetta.

Ilmaisu antaa vahvuudet, joiden avulla pystyt ideoimaan ja kuvaamaan unelmaasi. Matkaunelman osalta tämä tarkoittaa kykyä ideoita ja visioida, minne haluat matkustaa. Jos sinulta puuttuu aloitekyky ja luovuus, et näe mahdollisuuksia, vaan pelkkiä uhkia. Silloin sinun kannattaa koota yhteen ystäväsi, joiden kanssa voit yhdessä ideoida matkakohteita.

Inspiraatio antaa sinulle energiaa, uskoa ja innostusta lähteä tavoittelemaan unelmaasi. Matkaunelman osalta tämä tarkoittaa sitä, että teet mieluusti virtuaalimatkan etukäteen ja haluat fiilistellä erilaisia kohteita. Mikäli sinussa ei ole inspiraation ominaispiirteitä, et usko unelmaasi etkä myöskään luota itseesi. Silloin sinun kannattaa hankkiutua innostavaan seuraan ja antaa toisten energian tarttua sinuun.

Toiminta luo puitteet asettaa selkeitä tavoitteita ja askelmerkkejä, joita tarvitset matkalla kohti unelmaasi. Matkaunelman toteuttamisen osalta tämä tarkoittaa, että sinulla on selkeä tavoite ja aikataulu, olet esimerkiksi laittanut rahaa säästöön, varannut loma-ajan työpaikalla ja hankkinut tiedot matkakohteesta. Jos sinulta puuttuu tavoitteellisuus, organisointikyky tai sitkeys tehdä asioita unelmasi eteen, se jää helposti vain toiveajatteluksi. Silloin sinun kannattaa varmistaa, että saat toiminnallisen matkakumppanin sekä tavoitteita asettamaan että mukaasi matkalle.

Sisäistäminen antaa sinulle taidon tutkia, mitä tarvitset unelmasi toteuttamiseksi ja mitä sinun pitää selvittää, jotta asia etenee. Matkaunelman suhteen se tarkoittaa, että selvität, mitä sinun tulee tietää ennen varsinaista matkaa. Unelma jää toteuttamatta, jos sinulla ei ole kykyä paneutua asioihin, jotka vaikuttavat unelmaan käytännön suunnitteluun. Silloin sinun kannattaa antaa tämä tehtävä jollekin, jolle selvittäminen on luontaista.

Kompastuskivet esteenä

Tässä tunnusmerkkejä mitä pelkoja eri kompastuskivet aikaansaavat:

  • Sabotointi aiheuttaa holtittomuutta ja saa tekemään päättömiä valintoja. Tämä pelkomalli voi saada ihmisen jättämään työnsä tai tilaamaan maailmanympärimatkan, vaikka tilillä ei ole rahaa eikä asiaa ole edes harkittu. Haasteena on ottaa elämä hallintaan.
  • Ahneus näkee kaiken vihreämpänä aidan toisella puolen. Kompastuskivi saa kokemaan, ettei rahaa ole koskaan tarpeeksi pidempään matkaan, vaikka se ei olisikaan totta. Haasteena on nähdä mitkä asiat ovat hyvin.
  • Itsensä aliarviointi aikaansaa tunteen, ettei ole minkään arvoinen. Silloin ei myöskään ole lupa unelmoida tai onnistua. Haasteena on nähdä omat hyvät puolensa ja uskaltaa tehdä uusia asioita.
  • Ylimielisyys aiheuttaa arvostelevan asenteen ja halun painaa muita alas. Virheiden tekeminen on elämää suurempi asia, eikä unelmaa kohti voi sen vuoksi heittäytyä. Haasteena on olla haavoittuvaisempi ja sallivampi.
  • Marttyyrius johtaa helposti työnarkomaniaan, joka estää matkalle lähdön. Elämä on suorittamista eikä asioista ole lupa nauttia. Matka on täysin mahdoton ajatus, sillä kuka silloin hoitaisi kaikki velvoitteet? Haasteena on antaa itselle lupa nauttia ja välillä vain olla.
  • Kärsimättömyys aikaansaa kiireen tuntua sekä lyhytjänteistä ja poukkoilevaa toimintaa. Tässä olotilassa ei voi suunnitella asioita pidemmälle saati järjestää kalenteriinsa lomaa. Haasteena on ottaa aikataulut haltuun ja keskittyä vain yhteen asiaan kerralla.
  • Itsepäisyys on asioita jarruttava olotila. On aivan turha suunnitella muutosta, sillä kaikki uudet asiat pelottavat – myös oma unelma. Haasteena on oppia joustamaan ja hyväksymään muutokset.

Mieti mikä on sinun unelmasi ja anna sille mahdollisuus! Mark Twainin viisain sanoin: ”Epäonnistumiselle on tuhat selitystä, muttei yhtään hyvää syytä.”

Tee kompastuskivi-testi ja tunnista mitkä pelkomallit estävät sinua toteuttamasta unelmaasi.

Lisätietoa Tasapainon Avaimista www.keys2balance.com tai carita.nyberg@tasapainonavaimet.fi

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)