JOHTAJUUDEN YTIMESSÄ

Mainos
TEKSTI ANNU PALMU KUVA SATU KEMPPAINEN | 14.10.2015 | KOLLEGA.FI
Pelolla johtaminen vie tuhoon

Joitakin viikkoja sitten julkistettiin ranskalaisen Insead-kauppakorkeakoulun tutkimus siitä, mitä Nokian matkapuhelinyksikölle tapahtui, kun yhtiö katosi maailmankartalta. Raportti on surullista luettavaa. Sen mukaan Nokiassa tuhottiin tehokkaasti yrityskulttuuri, joka oli luonut menestyksen. Sekin siis tehtiin tehokkaasti ja täydellisesti. Miten se oli mahdollista?

Annu Palmu on kouluttaja, joka edistää ihmislähtöistä johtamiskulttuuria.
Annu Palmu on kouluttaja, joka edistää ihmislähtöistä johtamiskulttuuria.

Raportti kertoo, että tuhoaminen tapahtui luomalla yritykseen pelon kulttuuri, joka jäädytti yrityksen toiminnan ja esti uudistumisen. Rohkeus katosi. Näin kertoo lähes kahdeksankymmentä Nokian keski- ja ylimpään keskijohtoon kuulunutta henkilöä, joita tutkimuksessa haastateltiin. Tutkimus koski vuosia 2005–2010.

Vähän aikaa sitten julkaistiin myös Maarika Mauryn, Tuomo Meretniemen ja Jaana Tuomilan kirjoittama kirja Pelolla johtaminen on perseestä. Sitähän se on. Pelolla johtaminen on heikkojen esimiesten ja johtajien johtamistapa, joka on aina tuhoavaa.

Lähdin Nokian matkapuhelinyksiköstä vuonna 2005. Siis ennen aikaa, jota Inseadin raportti kuvaa. Mutta lähdin juuri siitä syystä, että olin nähnyt aitiopaikalta, mitä yrityksen kulttuurille oli tapahtumassa. Näin, mitä oli tulossa. Lähdin, koska halusin tehdä kaikkeni, ettei näitä johtamistapoja omaksuttaisi muualla Suomessa. Nämä tehokkuuteen pyrkivät johtamistavat näyttävät hyviltä, mutta ne ovat salakavalia, sillä ne sisältävät sofistikoituneita nöyryyttämisen ja pelottelun elementtejä. Nuo elementit liittyvät manipulatiiviseen vallankäyttöön, joka synnyttää paljon ovelaa ja ihmisyyttä polkevaa piilopelkoa. Ne menevät syvälle tiedostamattoman mielen syövereihin, eivätkä ihmiset välttämättä edes huomaa joutuvansa pelon ja ahdistuksen vangeiksi, mutta se paljastuu heidän käytöksestään.

Nämä johtamistavat tuhoavat organisaatiosta sen tarvitseman sisäisen luottamuksen, avoimuuden ja rohkeuden. Ne tuhoavat myös luottamuksen yrityksen ja sen sidosryhmien väliltä. Näin meille Nokiassa kävi ja samalla kyky uudistua katosi. Todellisia yhteistyökumppaneitakaan ei tainnut enää löytyä. Meistä tuli ylimielisiä ja ylpeitä. Ihminen piilottaa pelkonsa ylpeyden taakse. Pelon kulttuuri toi organisaatioon kalman hajun.

Tuntuu, että Nokian sisällä ollut pelko levisi tähän maahan. Mistä oikein on kysymys? Miksi näiden asioiden näkeminen ja hyväksyminen on niin vaikeaa? Olen vuosikausia yrittänyt saada suomalaiset vaikuttajat näkemään tämän kaiken. Miksi toisenlainen johtaminen on niin vaikeaa?

Viimeistään nyt on aika miettiä johtamistavat uusiksi. Pelko johtaa aina siihen, että voimavarat kuluvat suojautumiseen ja jähmettävät toiminnan. Luottamuksen ilmapiiri sen sijaan antaa tilaa luovuudelle ja uusille, rohkeille ratkaisuille. Niitä tarvitaan tässä ajassa enemmän kuin koskaan.

Annu Palmu toimii johtajuuskouluttajana ja johdon työnohjaajana. Lue myös Palmusta aiemmin julkaistu juttu Eettisyys johtotähtenä. Lisätietoja Palmusta löydät osoitteesta www.hekateconsulting.fi. Palmu on kirjoittanut kirjat Rakasta itseäsi, Basam Books 2014 ja Nokia-vuodet, Atena Kustannus 2009.

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)