TASAPAINON AVAIMET

Mainos
TEKSTI CARITA NYBERG KUVA MARJA KASANEN | 14.10.2015 | KOLLEGA.FI
Hyvä esimies haussa

Esimiestyö on yksi työpaikan kulmakivistä. Sanotaan, että työpaikkaan tullaan mielenkiintoisten tehtävien vuoksi, mutta siitä lähdetään huonon esimiehen takia. Kun pomo on sinut itsensä kanssa ja toimii vahvuuksiaan käyttäen, tämä näkyy myönteisenä esimiestyönä. Varsin usein näkee kuitenkin esimiehiä, jotka ovat omaksuneet stereotypian siitä, millainen esimiehen tulisi olla ja juuttuvat rooliin, joka ei toimi. Jos esimies lisäksi ottaa roolinsa liian tosissaan, hän rajoittaa itseään ja stressaantuu myös paljon herkemmin.

Carita Nyberg on Tasapainon avaimet -menetelmän kehittäjä ja valmentaja.
Carita Nyberg on Tasapainon avaimet -menetelmän kehittäjä ja valmentaja.

Yksi tapa löytää aito roolinsa on oman arkkityypin tunnistaminen. Arkkityyppi kertoo, millaisia olemme pohjimmiltaan. Tämä perusolemuksemme näkyy jo lapsuudessa ja säilyy läpi elämän. Arkkityyppejä on kaikkiaan seitsemän: taitaja, tarinoija, avustaja, pappi, soturi, kuningas ja tutkija. Ilmennämme tyypillisesti yhtä tai kahta arkkityyppiä, ja jos emme pääse käyttämään niitä, saatamme juuttua työroolin suorittamiseen, mikä ilmenee yleensä kielteisenä käytöksenä.

Esimiestyössä arkkityypit antavat oman sävynsä tekemisille. Arkkityppien ymmärtämisestä on arvokasta hyötyä, sillä sen avulla voi tunnistaa esimiehen vahvuudet ja heikkoudet ja helpottaa kanssakäymistä arjessa.

Arkkityypit esimiesrooleissa

Taitajan tunnistaa siitä, että hänellä on paljon ideoita. Esimiehenä hän käynnistää useita projektia kerrallaan ja innostuu helposti kaikesta uudesta. Parhaimmillaan taitaja-esimies on moniottelija ja kehittäjä. Stressaantuessaan häneltä jäävät projektit kesken ja hän jättää omatkin sotkunsa muiden hoidettaviksi.

Tarinoija on luontainen esiintyjä. Esimiehenä hän näkyy ja kuuluu. Tarinoija on humoristinen ja leikkisä esimies, jonka tiimissä ei ole tylsää. Stressaantuneena tarinoija-esimieheltä ei saa suunvuoroa, kun hän äänekkäästi ihailee omia näkemyksiään.

Avustaja on palvelualtis tiimityöntekijä. Esimiehenä avustaja antaa tilaa alaisilleen ja haluaa auttaa heitä loistamaan. Moni kokee avustajan helposti lähestyttävänä ja miellyttävänä, sillä johtajuus ei ole hänelle egon pönkitystä, vaan yksi yhteistyön muoto. Stressaantuneena avustaja-esimies valittaa ja kontrolloi lähipiiriään, ja hänen marttyyrikäytöksensä luo huonon ilmapiirin.

Pappi nauttii, kun saa toimia eettisenä johtajana. Etenkin arvot ja missio ovat hänelle tärkeitä. Esimies-papin tunnistaa vahvoista mielipiteistä ja halusta toimia neuvontajana. Hän on valmis nostamaan kissan pöydälle, jos hän havaitsee epäkohtia. Stressaantuessaan pappi muuttuu fanaattiseksi ja mielipiteiltään turhan mustavalkoiseksi.

Soturi on aikaansaava ja vauhdikas esimies. Delegointi ei ole hänelle helppoa, sillä hän haluaa itse osallistua käytännön toimintaan. Soturi-esimiehellä on aina selkeä tavoite, joka ohjaa tekemisiä. Tiimityö, organisointi ja mittareiden seuranta ovat hänelle mieluisia asioita. Stressaantuessaan hän painostaa ja jyrää turhan suorasukaisesti.

Kuningas on luontainen johtaja. Monet kuninkaat hakeutuvat esimiestehtäviin – ja toiset huokuvat johtajuutta ilman alaisiakin. Kuningas pyrkii täydellisyyteen ja saattaa olla vaativa esimies. Stressaantuessaan kuningas hakee syyllistä, jota rangaista, jos asiat eivät suju odotetusti.

Tutkija on yleensä asiantuntija, joka ei välttämättä hakeudu esimiestehtävään, mutta huomaa usein etenevänsä pomoksi, sillä hän on oman alueensa ekspertti. Hän on tarkka ja analyyttinen esimies, joka pitää raporteista ja yksityiskohdista. Mutta hän on myös sovitteleva ja huomioi alaisensa. Stressaantuessaan tutkija-esimies vetäytyy vastuusta ja hänen on vaikea kohdata ristiriitoja.

Tunnistatko oman esimiehesi? Minkälaista arkkityyppiä edustava esimies on sinulle mieluinen?

Tunnistatko oman arkkityyppisi? Tee testi.

Lisätietoa Tasapainon Avaimista www.keys2balance.com tai carita.nyberg@tasapainonavaimet.fi.

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)