COACHING

Mainos
TEKSTI SINI RANTAMA KUVAT A. SALONEN JA S. RANTAMA | 30.9.2015 | KOLLEGA.FI
Vapauta potentiaalisi

Kuinka hyvin pääset nykyisessä työssäsi hyödyntämään vahvuuksiasi? Miten työsi vastaa luontaisia taipumuksiasi ja kiinnostuksen kohteitasi? Jos nykyisellä elämänkokemuksellasi olisit päättämässä itsellesi ammattia, mikä se olisi?

Sini Rantama on työhyvinvointiin keskittynyt coach.
Sini Rantama on työhyvinvointiin ja esimiesvalmennuksiin suuntautunut coach.

On luonnollista, että aikoinaan koulun jälkeen valittu ala saattaa jossain vaiheessa alkaa tuntua vääränlaiselta. Vuosien varrella muutumme ihmisinä, jolloin myös arvomme ja suhtautumisemme työhön saattavat muuttua. Jos aihe tuntuu sinusta ajankohtaiselta, ota kynä ja paperia ja lue alla olevan kirjoitus vastaten samalla sen esittämiin kysymyksiin. Näin saat käyttöösi arvokasta tietoa omista ajatuksistasi.

Kartoita vahvuutesi

Yksi coachingin perusperiaatteista on vahvistaa jokaisen omia vahvuuksia ja tehdä henkilökohtaiset voimavarat näkyvämmiksi. Joskus ne nimittäin ovat rajoittavien uskomustemme, stressin tai muiden häiriötekijöiden takia itseltämmekin piilossa.

Jos hyvältä ystävältäsi kysyttäisiin, mitkä ovat sinun vahvuuksiasi, mitä hän vastaisi? Oman arvailun lisäksi kannattaa tehdä työ- tai kaveriporukalla kierros, jossa jokainen vuorollaan kertoo, mitä vahvuuksia toisissa näkee. Vastaukset saattavat yllättää mukavasti. Muut näkevät vahvuutemme ja kykymme joskus selvemmin kuin me itse. Kun kuulet vahvuutesi toisilta, voit helpommin uskoa niihin itsekin.

Usko omiin kykyihisi

Missä kaikessa olet hyvä? Listaa itsellesi niin paljon ajatuksia, kuin vain mahdollista. Asiat voivat olla pieniä tai isoja, liittyä työhön tai vapaa-aikaan.

Mikä nykyisessä työssäsi on kivointa? Entä mitä teet vapaa-ajallasi mieluiten? Oletko aktiivinen ulkoilmaihminen vai viihdytkö paremmin sisällä kotiaskareiden parissa? Joskus vastauksia voi hakea myös menneisyydestä. Mistä olit lapsena kiinnostunut? Jos viihdyit palapelien ja arvoitusten äärellä, kaipaatko nykyisinkin jatkuvasti uusia haasteita ja viihdytkö ongelmanratkaisun parissa? Tai viihdyitkö isoissa kaveriporukoissa ja saatko nykyisinkin energiaa aktiivisesta sosiaalisesta elämästä? Miten pääsisit hyödyntämään näitä luontaisia taipumuksiasi työssäsi?

Pohdi unelmatyöpäivääsi

Unelmat avaavat meille tienviittoja, joita kohti toimintamme ohjautuu. Työpäivän osalta asioita voi miettiä monelta eri kantilta:

  • Haluatko työskennellä säännöllisesti klo 8–16 vai pidätkö enemmän vaihtelusta?
  • Haluatko tehdä töitä mahdollisimman itsenäisesti vai osana isompaa ryhmää?
  • Työskenteletkö mieluummin yhdessä paikassa vai haluatko liikkua päivän aikana paikasta toiseen?
  • Haluatko tehdä töitä raikkaassa ulkoilmassa vai suositko enemmän siistejä sisätöitä?
  • Mikä aihepiiri sinua kiinnostaa eniten, ja miten sen voisi linkittää työhösi?

Unohda rajoittavat uskomukset

Suurimmat esteet muutokselle ovat omat ajatuksemme. Ajattelumme koettaa syöttää meille vähimmän vaivannäön periaatteen mukaisesti uskomuksia, jotta säilyttäisimme asiat ennallaan. Saatat löytää itsesi ajattelemasta, että olet johonkin liian vanha, liian nuori, liian vähän koulutettu tai liian koulutettu jne. Nämä asiat eivät kuitenkaan ole oikeita esteitä muutokselle, ellet itse ajattele niin.

Tilanteesta riippuen muutokseen saatetaan tarvita useampia välietappeja ennen kuin tavoitetilanne on saavutettu. Ensi alkuun mahdottomiltakin tuntuvat alanvaihdokset onnistuvat, kun tarvittaville toimenpiteille varaa riittävästi aikaa ja jaksaa olla kärsivällinen.

Ota ensimmäinen askel

Jos vastaustesi myötä alanvaihto inspiroi, sitten vain toimintasuunnitelmaa tekemään. Mikä on ensimmäinen tarvittava askel kohti uutta määränpäätä? Milloin otat sen?

Jos yrittäjyys houkuttelee sinua, periaate muutoksen tekemiseksi on helppo: muutat vain liiketoiminnaksi sen, minkä osaat parhaiten. Tutki siis aiemmin tekemääsi listaa, missä kaikessa olet hyvä. Mitä niistä voisi lähteä jalostamaan liiketoiminnaksi asti?

Kyse on viime kädessä motivaatiostasi. Haluatko todella vaihtaa työtäsi vai riittäisikö esimerkiksi uuden harrastuksen aloittaminen? Potentiaaliaan voi nimittäin hyödyntää aivan riittävästi vapaa-ajallakin ja tyytyä tekemään työkseen jotain sellaista, mikä ei ole lähelläkään unelmia. Tämän asian hyväksyminen vapauttaa energiaa jatkuvista muutostoiveista. Kyse on silloin aktiivisesta valinnastasi.

Jos päädyt tähän ratkaisuun, voit hyödyntää kirjoittamiasi vastauksia vaikka uuden harrastuksen valinnassa. Mikä olisi sellaista vapaa-ajan tekemistä, missä pääsisit hyödyntämään vahvuuksiasi entistä useammin? Kaikki, missä pääset käyttämän potentiaaliasi, tuo sinulle iloa.

Lisätietoja Sini Rantamasta ja työhyvinvointivalmennuksista löydät osoitteesta www.hyvinvointiluotsi.fi. Lue myös Rantamasta aiemmin kirjoitettu juttu Varatuomarista valmentajaksi.

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)