TASAPAINON AVAIMET

Mainos
TEKSTI CARITA NYBERG KUVA MARJA KASANEN | 16.9.2015 | KOLLEGA.FI
Taltuta stressi nopeasti

Reagointitapa on näkyvä persoonallisuuden piirre, joka paljastaa, miten suhtaudumme ympäristön ärsykkeisiin ja tapahtumiin. Se on refleksinomainen reaktio, johon emme voi vaikuttaa, mutta jonka tunnistaminen auttaa meitä ymmärtämään itseämme ja vähentämään tehokkaasti stressiämme.

Carita Nyberg on Tasapainon avaimet -menetelmän kehittäjä ja valmentaja.
Carita Nyberg on Tasapainon avaimet -menetelmän kehittäjä ja valmentaja.

Reagointitapoja on kolme: ajattelu, toiminta tai tunne. Reagointitavat poikkeavat toisistaan täysin ja niiden erilaisuuden ymmärtäminen helpottaa kanssakäymistä muiden ihmisten kanssa. Oman reagointitapansa tunnistaminen on hyödyllistä, sillä se kertoo paljon siitä, miten viestit ja miten odotat muiden viestivän. Reagointitapa kuvaa spontaania tapaasi vastata yllättävään tilanteeseen.

Käytämme kaikkia kolmea reagointitapaa päivittäin, mutta eri ihmiset reagoivat eri järjestyksessä. Juuri ilmenemisjärjestyksen tunnistaminen auttaa vähentämään stressiä.

Tunnusmerkkejä

Ajattelu
Ajattelija on analyyttinen, pohdiskeleva, yksityiskohtainen ja olemukseltaan hieman etäinen. Ajattelija arvostaa rauhallista, keskustelevaa kommunikointia, jossa on aikaa pohtia ääneen asioita ja punnita eri näkökulmia.

Tunne
Tunnetyyppi on usein ihmiskeskeinen, seurallinen ja spontaani. Hän ilmehtii paljon ja reagoi herkästi eri tilanteissa. Tunneihminen kaipaa henkilökohtaista otetta ja näkyvää tunneilmaisua. Tunneihmiselle on tärkeää, että toinen osaa virittäytyä hänen aaltopituudelleen.

Toiminta
Toiminnallinen on vauhdikas, energinen ja aikaansaava. Toiminnallinen pysähtyy harvemmin pitkäksi aikaa pohtimaan tai tunnelmoimaan. Hän arvostaa suoraviivaista tekemistä sekä lyhyttä ja selkeää viestintää. Jos keskustelu voidaan hoitaa vaikkapa kopiokoneelle käveltäessä tai työnteon lomassa, sitä parempi.

Reagointijärjestys ratkaisee

Käytämme reagointitapoja tietyssä järjestyksessä, ikään kuin sarjana, ja yleensä meillä on jokin suosikkitapa, jota toistamme useammin. On hyödyllistä tunnistaa oma reagointijärjestyksensä, sillä se auttaa stressitilanteessa.

Reagointijärjestyksiä on kaikkiaan kuusi. Esimerkiksi jos olet ajattelija, toinen reagointitapasi on joko tunne tai toiminta ja vastaavasti kolmantena toiminta tai tunne. Sama logiikka toimii tunneihmisen ja toiminnallisen osalta.

Ensisijainen reagointitapa on sinulle tutuin, monesti toinen on myös paljon käytössäsi ja vähiten käytät kolmantena mainittua reagointitapaa. Normaalitilanteessa osaat hyödyntää monipuolisesti näitä kaikkia ja asiat sujuvat mainiosti. Mutta kun esimerkiksi kova kiire tai jonkun toisen kärkevä kommentti saa sinut epätasapainoon, toissijaisesta reagointitavasta tulee kielteinen ja tipahdat niin sanottuun ansaan eli stressikäytökseen. Avain stressinhallintaan on kolmas reagointitapasi, joka toimii tasapainottajanasi.

Esimerkkejä tasapainottajan käytöstä

(Numerot viittaavat  edellä esitettyyn reagointijärjestykseen.)

 1. Tasapainottajana toiminta → fyysinen toiminta, päätös, valinta.
  Esim. siirtyminen toiseen tilaan, kahvikupillisen hakeminen.
 2. Tasapainottajana tunne → mielihyvän löytäminen, tunnetila.
  Esim. ruokailuhetki, musiikki, jutustelu hyvän työkaverin kanssa.
 3. Tasapainottajana toiminta → fyysinen toiminta, päätös, valinta.
  Esim. siirtyminen toiseen tilaan, kahvikupillisen hakeminen.
 4. Tasapainottajana ajattelu → pysähtyminen analysoimaan, kirjoittaminen.
  Esim. työlistan kirjoittaminen, tilanteen arviointi rauhassa keskustellen.
 5. Tasapainottajana tunne → mielihyvän löytäminen, tunnetila.
  Esim. ruokailuhetki, musiikki, jutustelu hyvän työkaverin kanssa.
 6. Tasapainottajana ajattelu → pysähtyminen analysoimaan, keskusteleminen.
  Esim. työlistan kirjoittaminen, tilanteen arviointi rauhassa toisen kanssa.

 

Kuten huomaat, sama resepti pätee kahteen eri reagointijärjestykseen, kun tasapainottaja on sama, vaikka ansakäytös on erilainen. Kun olet löytänyt oman reagointirivisi, voit hyödyntää tietoa välittömästi. Ja mikä parasta, voit myös auttaa ystäviä, työkavereita tai perheenjäseniä ulos ansasta, kun olet tunnistanut heidän reagointijärjestyksensä. Kokeile ja vakuutu!

Tunnistatko oman reagointijärjestyksesi? Tee testi.

Lisätietoa Tasapainon Avaimista www.keys2balance.com tai carita.nyberg@tasapainonavaimet.fi.

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

 • haluat erottua joukosta,
 • saavuttaa uutta yleisöä ja
 • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)