HYVINVOINTI

Mainos
TEKSTI PIRKKO TAVAILA KUVA EMILIA RAUNIO | 30.9.2015 | KOLLEGA.FI
Salainen ase ja kuinka sitä käytetään

Mikä saa aikaan hätääntymisen, huolen ja ärtymyksen? Entä mikä saa aikaan tyyneyden, luottamuksen ja ilon? Vastaus molempiin kysymykseen on mielikuvitus. Mielikuvat saavat innostumaan ja lannistumaan. Mielikuvilla myydään tuotteita ja vaikutetaan mielipiteisiin. Yksi Internetissä leviävä valokuva ja sen nostattamat mielikuvat saavat aikaan tunteenpurkauksia yli kieli- ja kulttuurirajojen. Mielikuvitus voi piirtää lähimmäisestä enkelin tai paholaisen.

Pirkko Tavaila on kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin keskittynyt health coach.
Pirkko Tavaila on kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin keskittynyt health coach.

Mielikuvitus on melkoinen ase. Parempi siis olla tarkkana mihin sillä osoittelee. Kannattaa tähdätä onnistumisiin ja onnellisiin hetkiin. Kannattaa tähdätä terveyteen ja vaurauteen kaikilla elämän osa-alueilla. Mielikuvituksesta kannattaa tehdä työväline. Jokainen huippu-urheilija tietää, mikä merkitys on mielikuva-harjoittelulla. Voittoisa suoritus täytyy kyetä näkemään sielun silmin lukemattomia kertoja, jotta siitä voi tulla totta reaalimaailmassa. Kenties vielä tärkeämpää on nähdä itsensä jatkamassa arkea voiton jälkeen. Muuten menestystä saattaa seurata tyhjä olo.

Elämä tuntuu jopa fyysisesti mielikuviemme mukaiselta. Mielikuvilla vaikutetaan soluihin saakka, sillä mielikuvien herättämät tunteet aiheuttavat kehossa kemiallisia muutoksia. Läheistä kotiin odottavan aika on pitkä ja tuskainen, jos mielikuvitus tarjoilee näkymiä onnettomuuspaikalta. Seurauksena on stressireaktio, joka voi saada vatsan sekaisin pään kipeäksi. Rakkaan viipyessä voi vaihtoehtoisesti todeta, ”no news is good news” ja mennä rauhallisin mielin nukkumaan. Viimeinen mielikuva ennen nukahtamista on kenties hyvänyönsuukko, kun toinen viimein kömpii viereen nukkumaan. Silloin ei odota toista vaan keskittyy omaan elämäänsä luottavaisena. Sydän lyö rauhallisesti ja kasvoilla on levollinen ilme. Samaan tapaan kriittiseen kokoukseen voi valmistautua kuvittelemalla sen onnistuvan yli odotusten. Muut aistivat rennon olemuksen, jolloin luottamuksellinen ilmapiiri leviää. Se puolestaan johtaa rakentaviin ehdotuksiin ja hyviin päätöksiin. Kaikilla on luottavainen ja hyvä olo, hartiat ja leukaperät rentoina.

Mielikuvituksen kanssa on haastavaa elää, koska se karkaa niin helposti raiteiltaan. Siksi mielen hallintaa on harjoitettu tuhansia vuosia. Yksi meditoi, toinen tanssii ja kolmas kirjoittaa itsensä positiivisiin mielikuviin. Jokaisessa kulttuurissa on sanontoja siitä, kuinka tärkeää on pitää mieli positiivisena esimerkiksi ruokaillessa. Tämä on loogista, koska ikävien mielikuvien stressaama ruoansulatuselimistö ei kykene hoitamaan tehtäväänsä kunnolla. Ravintoaineet jäävät hyödyntämättä, kun ruoansulatus ei toimi. Niinikään perinteisesti on pidetty tärkeänä, että iltaa kohti rauhoitutaan, jotta uni on laadukasta. Lasten mielikuvat viedään sadun maailmaan ja aikuisilla on omat keinonsa rauhoittaa mieli ennen nukkumaanmenoa. Iltapuhteiden tarkoitus on johdattaa mieli levolle, ei takaisin työhön.

Joka hetki teemme valinnan joko tietoisesti tai tiedostamatta. Valitsemme huolehtimisen tai luottamuksen. Huoli ja luottamus eivät voi ohjata mielikuvitusta yhtä aikaa. Luottamus on se tie, joka rakentaa terveyttä, onnistumisia ja sopusointua.

Tässä eväiksi harjoitus, joka lisää luottamusta takuuvarmasti jokaisella toistolla: kiitä mielessäsi juuri ennen ruokailua ja juuri ennen nukahtamista. Ole kiitollinen ainakin viidestä asiasta, jotka ovat hyvin. Jatka kiitollisuusharjoitusta sinnikkäästi kahden viikon ajan ja tiedosta muutos, jonka harjoitus saa aikaan. – Kiitos, että juuri tällä silmänräpäyksellä kaikki on hyvin.

EatBeNow.com-sivustolta löydät lisävinkkejä ja reseptejä hyvään elämään. Voit myös tilata kerran kuukaudessa ilmestyvän suomenkielisen uutiskirjeen osoitteesta pirkko@eatbenow.com.

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)