JOHTAJUUDEN YTIMESSÄ

Mainos
TEKSTI ANNU PALMU KUVA SATU KEMPPAINEN | 19.8.2015 | KOLLEGA.FI
Piilovalta korruptoi

Johtaminen on vallan käyttämistä. Johtaminen on sitä, että ihminen saa toisen tekemään asioita toivomallaan tavalla. Johtamista tapahtuu siis myös kahdenvälisessä suhteessa, mutta perinteisesti johtamisen ajatellaan liittyvän ihmisryhmän johtamiseen. Siihen, että yksi ihminen laittaa suuremman joukon ihmisiä liikkeelle; saa heidät käyttämään aikaansa itse määrittelemäänsä tarkoitukseen ja tavoitteeseen. Ei johtaminen minun mielestä juuri tämän kummallisempaa ole, rakenteellisesti.

Annu Palmu on kouluttaja, joka edistää ihmislähtöistä johtamiskulttuuria.
Annu Palmu on kouluttaja, joka edistää ihmislähtöistä johtamiskulttuuria.

Mutta olen aina ollut intohimoisen kiinnostunut siitä, millä tavalla tämä yksi henkilö, johtaja ja esimies, saa ohjattua muut ihmiset tekemään oman mielensä mukaan. Olen seurannut elämää tästä uteliaasta näkökulmasta. Vallan olemus on aina kiehtonut minua. Siksi olen kirjoittanut kaksi kirjaa, toisen Nokian organisaation toiminnasta ja vallankäytöstä työelämässä sekä toisen siitä, miten tietoisesti pyrimme elämään ainutlaatuista elämäämme. Suurin osa meistä elää omaa elämäänsä kuin unessa, ulkoa ohjattujen ärsykkeiden pompottelemana. Se, kuinka vähän todellisuudessa tiedostamme omaan elämäämme liittyviä motivaatiotekijöitä, korreloi suoraan siihen, kuinka sokeasti olemme muiden ihmisten pyöritettävissä.

Maailmasta on tullut kauppapaikka. Koko ajan joku myy ja markkinoi jotain. Kaikki näyttää pyörivän rahan ympärillä. Raha on keskeisin ihmisten elämän ohjausväline. On mielenkiintoista pohtia rahan valtaa ja sitä, minkälaista olisi, jos elämämme ei ohjautuisi näin voimakkaasti rahan vaikutuksesta. Silloin, kun ihminen menettää omaisuutensa ja rahansa esimerkiksi konkurssissa, hän joutuu väkisin tämän kysymyksen eteen. Silloin ymmärtää, kuinka hienosäikeisesti ihminen elää rahan muodostamassa hämähäkinverkossa. Tuntuu kamalalta rimpuilla siinä silloin, kun rahaa ei ole.

Mutta johtamiseen liittyy myös toinen ohjauskeino, jota ei liity suoranaisesti rahaan. Sitä kutsutaan vallan viettelykseksi. Se on piilovaltaa, joka ruokkii vallan käytön kohteen sisäisiä mielihyväpisteitä. Tämä tarkoittaa, että se, jolla on valtaa, antaa sitä juuri sen verran toiselle käytettäväksi, että sen avulla tuo toinen tulee vietellyksi ja osallistuu kyseiseen vallankäyttöön kanssarikollisena. Näissä järjestelyissä syntyy toimintatapoja ja -verkostoja, jotka jäävät usein virallisen vallankäytön ja virallisen johtamisen ulkopuolelle – tai pikemminkin piiloon sen sisälle.

Optiot, rahalliset palkkiot ja muut kannustimet, jotka liittyvät työsuorituksiin tai asemaan, on tarkoitettu näkyviksi ja ne saavat päätyä myös julkisiksi. Niillä kerrotaan avoimesti siitä, mikä teko on ollut erityiskorvauksen arvoista ja kannustetaan muita samaan. Vallalla vietteleminen sen sijaan liittyy piilovallan käyttämiseen, siihen osaan vallankäyttöä, jonka ei haluta tulevan julkisesti muiden tietoon. Syystä, että tällä vallalla toteutetaan tyypillisesti jotain sellaista, mikä ei kestä päivänvaloa vallitsevien toimintaperiaatteiden, lain kirjaimen tai hengen saatikka moraalin näkökulmasta.

Suomi on mielenkiintoinen yhteiskunta. Olemme valtavan suurien muutosten edessä, koska olemme ajautuneet kummallisen vaikeaan yhteiskunnalliseen tilaan. On mielenkiintoista pohtia, kuinka paljon vaikeuksistamme johtuu todellisuudessa juuri tästä vallan viettelyksestä. Se on nimittäin juuri sitä rakenteellista korruptiota, josta on viime aikoina kirjoitettu julkisuudessa. Suomessa on haluttu kuvitella, että koska näytämme kansainvälisissä korruptiotilastoissa suoraselkäiseltä kansalta, meillä ei olisi korruptiota juuri lainkaan. Valitettavasti meillä vallitsee todella vakava yhteiskuntamoraaliin liittyvä korruptio-ongelma; rakenteellinen, vallankäyttöön liittyvä korruptio, jolta ei ole säästynyt mikään yhteiskuntamme osa-alue. Tämä ongelma estää yhteiskunnan tarvitsemia pikaisia muutoksia. Niin sanotut saavutetut edut ovat näkyviä, mutta sen lisäksi on paljon piilossa olevia.

Isot muutokset nimittäin edellyttävät muutoksia vallankäyttämisen tavoissa, koska vallalla vietellyt pyrkivät aina ja joka paikassa säilyttämään oman asemansa. Rahalla korruptoimisen voisi lopettaa pysäyttämällä rahan syöttämisen niille, joita halutaan manipuloida. Mutta miten lopetetaan yhteiskunnan toimintatapoihin iskostunut vallalla korruptointi, kun valtaapitävät ovat itse usein joko tiedostaen tai tiedostamattaan sen hapattamia?

Annu Palmu toimii johtajuuskouluttajana ja johdon työnohjaajana. Lue myös Palmusta aiemmin julkaistu juttu Eettisyys johtotähtenä. Lisätietoja Palmusta löydät osoitteesta www.hekateconsulting.fi. Palmu on kirjoittanut kirjat Rakasta itseäsi, Basam Books 2014 ja Nokia-vuodet, Atena Kustannus 2009.

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Tätä artikkelia on kommentoitu 4 kertaa.

  1. Janne kommentoi 20.8.2015 klo 21.52
    Mielenkiintoista ja kovin ajankohtaista myös valtakunnan politiikan tasolla. Tämän taloustilanteen ja selkeiden ratkaisujen tekemiseen - tai pikemminkin niiden tekemättömyyteen - näyttäisi liittyvän olennaisesti juuri tuo jähmettyneet valtasuhteet. Kukaan ei halua menettää saavutettuja etuuksia yhteisen hyvän vuoksi. Olisin kaivannut artikkeliin vielä muutamia konkreettisia esimerkkejä näistä piilossa olevista vallan rakenteista. Jutusta saa kyllä kuvan asiasta, mutta vielä ainakin minulle jäi hiukkasen avoimeksi mitä tämä tarkoittaa käytännössä. Hieno juttu kuitenkin, kiitos siitä!
  2. SinikkaSalminen kommentoi 20.8.2015 klo 07.46
    Elämäni parasta aikaa oli sota-aika. Silloin raha ei ohjaillut ihmisten käyttäytymistä eikä ajatusmaailmaa. Autettiin toinen toistamme odottamatta mitään korvausta. Kun auttoi jotakuta tavalla tai toisella, sai myös itse tarvittaessa apua tavalla tai toisella.
  3. Anneli kommentoi 19.8.2015 klo 22.49
    Nyt kun yritetään saada pekkaspäivät, lomaraha ym tavallaan vastikkeetonta tuloa poistettua henkilöstökuluista. Sitä vastustetaan hyvin voimakkaasti. Näin meitä ohjaillaan, johdetaan vaikka lakkoon. Jos ihminen rehellisesti miettii olenko tehnyt sen lomarahan eteen mitään niin on myönnettävä että en. Haluanko myöntää se onkin toinen juttu, keksinkö kaikenlaisia selityksiä asialle. Tämä on vain yksi esimerkki piilojohtamisesta jonka pauloissa olemme. Hyvä kirjoitus. Kiitos sinulle Annu!
  4. Risto kommentoi 19.8.2015 klo 21.53
    Todella hyvä analyysi johtamisen syvistä vesistä, joihin on yleensä vaikea päästä käsiksi tai edes puhumaan niistä. On todella hienoa havaita, että Annun kaltaisia ajattelijota ja näkijöitä löytyy Suomesta.

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)