TASAPAINON AVAIMET

Mainos
TEKSTI CARITA NYBERG KUVA MARJA KASANEN | 3.6.2015 | KOLLEGA.FI
Työn sankaruus karkottaa ilon

Mistä on kyse, kun koet olevasi väsynyt, turhautunut ja loman tarpeessa? Todennäköisesti olet työn sankari, jonka arjesta on tullut ilotonta puurtamista. Entä mitä voisit tehdä, kun koet voimattomuutta? Väsymyksen voittamiseen riittää usein pienikin asia, joka kohottaa mielialaasi, kuten kupillinen kahvia kiireen keskellä, esimiehen positiivinen palaute tai työkaverin ystävällinen tervehdys.

Carita Nyberg on Tasapainon avaimet -menetelmän kehittäjä ja valmentaja.
Carita Nyberg on Tasapainon avaimet -menetelmän kehittäjä ja valmentaja.

Ilon esteenä ovat usein liika tunnollisuus tai kiireen tunne. Kun koet riittämättömyyttä etkä näe valoa tunnelin päässä, olet olosuhteiden uhri. Silloin kyseessä ovat arjen kompastuskivet marttyyrius ja kärsimättömyys. Ei ole toista ilman toista. Kummassakin on kyse ansassa olon tunteesta.

Kärsimättömyys saa aikaan sen, että ihminen kiirehtii tehtävästä toiseen kuin tuli hännän alla ja elää tulevaisuudessa. Kärsimättömän on suorastaan mahdoton olla läsnä tässä hetkessä ja vain istua paikoillaan tai rentoutua. Kärsimätön pelkää, että aika loppuu eikä hän ehdi mitään. Marttyyrius taasen saa ihmisen tuntemaan itsensä uhriksi. Marttyyri kokee, että hänen pitää tehdä kaikki yksin, kun muut pääsevät vähemmällä. Hän syyttää kärkkäästi muita kärsimyksistään ja valittaa, ettei mikään ole hyvin. Nämä kaksi kompastuskiveä ovat erittäin yleisiä ja ottavat helposti vallan arjessa. Tunnistatko itsesi seuraavasta tarinasta?

Tunnollinen Tiina

Tiina on pienestä pitäen oppinut tekemään mitä pyydetään ja työpaikalla hän tekee pitkää päivää jos asiat niin vaativat. Hänen on vaikea sanoa ei, ja hän mieluummin raataa kuin pitää puoliaan. Tiina on työn sankari, jolle suorittaminen on liiankin tärkeää. Hän ei näe vaihtoehtoja tehdä toisin, vaan valittaa ja hakee myötäsääliä ystäviltään tai työkavereiltaan – mutta ei uskalla pyytää muutosta tilanteeseensa puhumalla asiasta pomolleen. Tiina pelkää, ettei hänestä silloin pidettäisi tai että työpaikka menisi alta, jos hän alkaisi asettaa rajoja. Monet työpaikan tehtävät lankeavatkin Tiinalle, sillä hänen tunnollisuuttaan käytetään hyväksi. Kun yhtälöön vielä lisätään aikataulupaineet, on selvää että kärsimättömyys ruokkii hänessä lisää marttyyrin voimattomuuden tunnetta ja kierre vain pahenee.

Muista, että olet vastuussa omasta elämästäsi ja saat sitä mitä tilaat. Aina on vaihtoehtoja, vaikka kovassa paineessa ei siltä tuntuisikaan. Joka tilanteessa voit ainakin valita, miten asennoidut siihen: valitsetko kielteisyyden vai näetkö tilanteen arvokkaana oppituntina.

Olisiko jo aika tilata lisää hyvää ja ansaita kepeämpi, iloisempi arki? Ryhdy toimeen ja luo itsellesi hyvä elämä!

Lääkkeet ilon lisäämiseen

  • Tiedosta, mitkä kompastuskivet ovat kiusanasi stressitilanteessa, tee testi.
  • Päätä lisätä hyvää oloasi – päätös on vain sinusta kiinni.
  • Huomioi mikä vie iloasi, oli sitten kyseessä negatiivinen naapuri tai ilkeä työkaveri, ja pyri vähentämään sen otetta arjestasi. Tartu asiaan, anna palautetta tai ota etäisyyttä.
  • Tee asioita, joista tulee hyvä mieli – päivittäin. Anna itsellesi lupa nauttia!

Lisätietoa Tasapainon Avaimet -menetelmästä löydät osoitteesta www.keys2balance.com tai ottamalla yhteyttä carita.nyberg@tasapainonavaimet.fi.

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)