VIERAILIJA

Mainos
TEKSTI MAARIT LAURENTO KUVAT ILKKA ÄRRÄLÄ JA T LAURENTO | 17.6.2015 | KOLLEGA.FI
Tähdet näyttävät tien

Matkailu avartaa, sanotaan. Matkustaa voikin monella tavalla. Siinä missä yksi kiertää kaikki Euroopan taidemuseot ja kulttuuritapahtumat, toinen ravaa kisamatkoilla formulakaupungeissa. Itselleni taas on tärkeää, että matkoissani on astrologinen juonne.

Maarit Laurento on astrologi, yrittäjä ja kouluttaja.
Maarit Laurento on astrologi, yrittäjä ja kouluttaja.

Matkojani voisikin kutsua astrohistoriallisiksi, astroarkeologisiksi tai vaikkapa astrokulttuurisiksi. Vien sinut nyt mukaani Euroopan kierrokselle, joka tarjoaa lukemattomasti mahdollisuuksia tutustua astrologian historiaan.

Moderni länsimainen astrologia lähti keskiajan jälkeen uuteen nousuun Marsilio Ficinon aloitteesta Firenzessä 1400-luvulla. Silloin italialainen renessanssinero käänsi kreikkalaisten tekstejä latinaksi ja levitti helleenistä kulttuuria Pohjois-Italiaan. Astrologian renessanssi alkoi. Yhä edelleen voi käydä tutustumassa Careggin huvilaan tai Cosimon palatsiin, ja nähdä sielunsa silmillä oppineet keskustelemassa astrologiasta ja tieteestä koreilla käytävillä sekä hyvin hoidetuissa puutarhoissa. Mutta löytyy niitä paikkoja lähempääkin. Aloittakaamme naapurimaasta, Ruotsista.

Landskronan edustalta, Ruotsin lounaisrannikolta, pääsee laivalla aiemmin Tanskalle kuuluneeseen saareen, Hveniin, joka tunnetaan Tyko Brahen kotisaarena.

Tyko Brahe
Tyko Brahe

Tanskan kuningas Frederik II lahjoitti saaren Brahelle vuonna 1576 tähtitieteellisiä tutkimuksia varten. Brahe, joka toimi kuninkaan astrologisena neuvonantajana, rakennutti saaren keskiosaan, sen korkeimmalle kohdalle, oman observatorionsa ja Uranienborgin, renessanssityylisen linnan säntillisine puutarhoineen.

Linna on jo tuhoutunut, mutta sen pohjapiirustukseen voi tutustua kävelemällä linnan muurin paikalle istutetun pensasaidan sisällä. Osa puutarhasta on restauroitu ja observatorio on säilytetty lähes ennallaan. Ajan patinan voi tuntea seetripuiden katveessa istuskellessa, eikä itse Tyko Brahekaan ole kaukana. Hänen patsaansa löytyy puutarhan vierestä tähtiä tähyämässä.

Astronomian isänä tunnettu Johannes Kepler puolestaan laski astrologisia karttoja etelä-itävaltalaisessa pikkukaupungissa, Grazissa, 1500-luvun lopussa. Hänet tunnetaan astrologiassa etenkin aspektien kehittäjänä. Astronomisesti häntä on kiittäminen siitä, että tunnemme planeettojen radat nykyisin ellipseinä emmekä ympyröinä, hän nimittäin kehitti laskutavan planeettojen ratojen määrittämiseksi.

Prahan astrologinen kello
Prahan astrologinen kello

Keplerin silloinen kotikaupunki tarjoaa kuitenkin hämmästyttävän vähän tutustumiskohteita suurmiehestä kiinnostuneille. Mutta löytyy Grazista jotakin. Suurin astrologinen ilonaihe kaupungissa on Keplerin kotitalon sisäpihalle perustettu puoleensavetävä ja tutustumisen arvoinen pikku ravintola Kepler Keller. Johannes Kepler asui grazilaisine vaimoineen tietämän mukaan tämän kolmikerroksisen rakennuksen yläkerrassa, josta on oiva näkymä taivaalle. Illan pimetessä voi melkein kuulla Keplerin askeleet kivirappusissa, samalla kun iloiset ja puheliaat ravintolanomistajat kantavat herkkuja pöytään.

Kepler siirtyi vuonna 1600 Grazista Tyko Brahen assistentiksi tiedollisesti vilkkaaseen Prahaan, jossa astrologiaan voi törmätä lähes kaikkialla. Keskellä kuhisevaa raatihuoneen toria valtava astrologinen kello esittää näytelmänsä tasatunnein. Tätä performanssia turistit tulevat joukoittain seuraamaan. Samalla voi tarkistaa auringon ja kuun sen hetkiset astrologiset asemat suuresta kellotaulusta.

Huvila Härän astrologinen kello
Huvila Härän astrologinen kello

Samantyylisiä kelloja on pitkin Eurooppaa, ja niihin voi tutustua esimerkiksi Strasbourgin katedraalissa ja Lyypekin, Rostockin sekä Gdanskin Mariankirkoissa. Lähin astrologinen kello löytyy Ruotsista, Lundin tuomiokirkosta.

Mutta on täällä Suomessakin sellainen – tosin manuaalinen – horoskooppipuisto Huvila Härässä, Somerolla. Täällä performanssi on vaan pienimuotoisempi, kun kuun ja auringon merkit käydään siirtämässä oikeille paikoille käsipelillä ja tikkaiden avulla.

Lisätietoa Maarit Laurennosta  löydät osoitteesta www.timecoaching.info  ja Huvila Härästä osoitteesta www.huvilaharka.fi.

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)