HENKILÖKUVA

Mainos
TEKSTI MARJA KASANEN KUVAT PIA INBERG JA PIXMAC | 3.6.2015 | KOLLEGA.FI
Kirjoittamisen käsityöläinen

Lukeminen ja kirjoittaminen ovat aina kiehtoneet Hanna Jenseniä, joka on helsinkiläinen toimittaja, kirjailija ja bloggaaja. Niin palkkatyössä kuin yrittäjänä toiminut Jensen on myös intohimoinen amatöörikokki, jota uusien ruokien kokeileminen innostaa.

Hanna Jensenin urapolulla sekä itsensä työllistäminen että keikkatyöt ovat vuorotelleet tasavahvasti. Vuoden 2009 freelance-jouranalistiksi ja vuoden 2012 aikakauslehtitoimittajaksi valittu Jensen on kirjoittanut lukuisiin suomalaisiin lehtiin lähes kaksikymmenvuotisen uransa aikana.

Hanna Jensen rakastaa tarinankerrontaa.
Hanna Jensen rakastaa kirjoittamista, joka on hänen mielestään kuin taiteen tekemistä.

Jensen on vastikään palannut yrittäjäksi kahden vuoden Sanoma Lifestyle Media -keikaltaan, jossa hän työskenteli ruokasisältöjen parissa ruokastrategina. Kirjoittamisen kaipuu sai Jensenin palaamaan takaisin kotikonttoriin.

– Vahvuutenani on tarinan kerronta ja tarinallisuus. En edes tituleeraisi itseäni enää toimittajaksi, vaan ennemminkin kirjoittajaksi, Jensen sanoo.

Jensen kertoo olleensa jo pienenä perinteinen lukutoukka ja lukeneensa kaikki Lohjan kirjaston lastenosaston kirjat kertaalleen läpi. Ylioppilaaksi päästyään hän haki ja pääsi Helsingin yliopistoon viestintää lukemaan.

– Viestinnän opinnot ja yliopistolla opiskelu oli yleissivistävää, mutta en saanut sieltä työkaluja kirjoittajan työhön. Kirjoitustaidot hankin itse myöhemmin eri tavoin.

Jo opiskeluaikana Jensen työskenteli yliopistolla harjoittelijana viestintätehtävissä ja myöhemmin yritysmaailman puolella Unileverin viestintäosastolla.

– Unileverillä minulle selvisi, että toimittajan työ on minun juttuni.

Palkkatyötä ja yrittäjyyttä

Valmistuttuaan valtiotieteiden maisteriksi 90-luvun puolivälissä Jensen ryhtyi freelanceriksi ja toimi pari vuotta itsenäisenä yrittäjänä. Vuonna 1997 hän meni palkkatöihin Kustannusosakeyhtiö Formaan, jossa viihtyi kaikkiaan kuusi vuotta.

– Työskentelin  ensin Trendi-lehden toimituspäällikkönä ja sen jälkeen lehden päätoimittajana. Sitä seurasi vuoden keikka Iltalehteen, jossa olin uudistamassa viikonvaihde-liitettä.

Vuonna 2004 Jensen jäi pidemmäksi aikaa yrittäjäksi ja freetoimittajaksi. Hän konsultoi ja teki töitä etenkin Bonnierin lehtiin Oliviaan, Divaaniin ja Evitaan ja oli mukana lehtitalon suunnitteluprojekteissa. Yrittäjyysjakso katkesi vuonna 2010 runsaaksi vuodeksi, kun Jensen tuurasi Anna-lehden päätoimittajaa tämän äitiysloman ajan.

– Viimeisin keikkani oli kahden vuoden pesti Sanoma Lifestyle Mediassa, jossa perustin ruokatoimituksen ja Soppa365-digipalvelun. Lopetin työt huhtikuussa, koska halusin palata kirjoittamisen pariin.

Työnsä ohessa Jensen on kirjoittanut myös kaksi kirjaa. Ensimmäinen kirja, Meri Saarnilahti-Beckerin elämänmuutoksesta kertova Eri nainen -teos, syntyi vuonna 2009. Jensenin toinen kirja, 940 päivää isäni muistina, ilmestyi vuonna 2013 ja herätti julkaisuvuonna paljon huomiota. Tieto-Finlandia-ehdokkaanakin olleessa kirjassaan Jensen kuvaa isänsä muistisairautta ja viimeisiä vuosia hänen läheishoitajanaan.

– Kun isäni sairaus diagnosoitiin vuonna 2009, toimin yrittäjänä ja pystyin auttamaan isää enemmän. Myöhemmin vuonna 2010 ollessani keikkatyössä Anna-lehdessä, työn ja hoitamisen yhteensovittaminen oli aika raskasta. Siinä vaiheessa oman balanssin löytäminen oli haastavaa.

Sivujuonteena ruoka

Kokkaaminen on aina kiinnostanut Jenseniä. Harrastuksen sekoittuminen työhön sai alkunsa 2000-luvun lopulla, kun Jensen oli Olivia-lehdessä luomassa uutta ruokakirjoittamisen konseptia.

– Kirjoitin lehteen tarinallisia ruokajuttuja, joissa kerroin itseäni inspiroivista ruoista ja raaka-aineista. Lukijat pitivät siitä, eikä siihen aikaan kukaan muu kirjoittanut sentyyppisiä juttuja.

www.pixmac/18042011photo-gmail/Pond5
www.pixmac/18042011photo-gmail/Pond5

Tarinat löivät Jenseniin ruokakirjoittajan leiman, joka on seurannut häntä siitä lähtien. Jensen kuitenkin sanoo olevansa puhdas amatöörikokki, jolle ruoka on pelkkä harrastus.

– Teen paljon ruokakokeiluja työpäivän lomassa, sillä työskentelen kotona. Olen myös perehtynyt kursseilla leivän tekemisen taituruuteen ja löytänyt itsestäni kemistin.

Jensen kertoo kurssista, jossa opeteltiin ranskalaistyyppisen kovakuorisen juurileivän tekemistä. Monta päivää kestävä leivän valmistaminen vaatii grammantarkkaa mittaamista ja loputonta kärsivällisyyttä.

– Vaikka en normaalisti jaksa nysvätä pieteetillä kuin tekstejäni, tämä harrastus tuo minulle suunnatonta iloa.

Tällä hetkellä Jensen on mukana tekemässä ja kirjoittamassa Glorian Ruoka ja viini –lehteä. Tarkoituksena on myös panostaa omaan blogiin.

– Suunnitelmissani on alkaa kirjoittaa vihreästä ruoasta eli terveellisestä arkiruoasta omilla kotisivuillani.

Kotitoimiston rauhassa

Omaa rauhaa ja hiljaisuutta arvostava Jensen nauttii siitä, että voi työskennellä yksin kotitoimistossaan. Jensen sanoo olevansa kurinalainen kirjoittaja, joka on parhaimmillaan aamuisin.

– Aloittaisin työpäiväni mieluiten jo puoli seitsemältä, mutta meillä on aamuisin aikamoinen hulina, kun kotona asuvat teinitytöt poikaystävineen nauttivat aamiaista.

Aamupäivällä Jensen työskentelee yleensä intensiivisesti 3 – 4 tuntia, minkä jälkeen valmistaa itselleen lounaan. Toisinaan päivä menee palavereissa, jolloin Jensen on liikkeellä koko päivän.

Kotona työskennellessään Jensen on huomannut, että hänellä on taipumus varata työn tekemiseen tarvittavaa aikaa vähän liiankin kanssa.

– Sanomilla työskennellessäni opin, että puolessakin tunnissa ehtii vaikka mitä, ja nykyään teenkin asioita tehokkaammin.

Mieleisimmäksi työssään Jensen kokee kirjoittamisen, josta hän on aina pitänyt.

– Kirjoittaminen on kuin taidetta. Kirjoittaessa saa pohtia, missä järjestyksessä asiat kertoo, millaisia jännittäviä rivinvaihtoja tekee ja minkälaisen sanajärjestyksen rakentaa.

Kohti itämaista tasapainoa

Jenseniä viehättää itämainen terveyskäsitys, jonka mukaan jokainen on itse vastuussa omista valinnoistaan ja tekemisistään. Siihen kuuluu niin itselle sopiva ruoka, riittävä uni kuin hyvä mieli.

– En kaipaa elämääni vuoristorataa, vaan haluan, että minulla on rauhallinen olo arjessa. Suunnittelen työpäivän ja tapaamiset siten, että tasapainoni ja hyväntuulisuuteni säilyvät koko päivän.

Kesällä Jensen viihtyy merellä ja nauttii suppaamisesta.
Kesällä Jensen viihtyy merellä ja nauttii suppaamisesta.

Taka-Töölössä asuva Jensen pyrkii liikkumaan tunnin verran päivittäin ja tätä nykyä hän siirtyy paikasta toiseen mieluiten kävellen tai pyöräillen.

Mielenrauhaan tähtäävät Jensenin harrastuksetkin, joita ovat jooga, lukeminen ja suppaaminen.

– Joogaa olen harrastanut aktiivisesti yli kahdeksan vuotta, ja joogasali on aivan lähettyvillä. Kaunokirjallisuuden lukeminen on minulle sielunhoitoa, joka tuo hyvän olon.

Perheen mökillä Paraisissa Jensenillä on oma sup-lauta, jonka hän hankki jo vuosia sitten ensimmäisten joukossa.

– Tykkään vesielementistä. Nautin siitä, kun pääsen yksin merelle melomaan.

Tulevaisuuden suunnitelmissa on fiktiivisen kirjan kirjoittaminen. Jensen haluaisi yhdistää loman ja kirjoittamisen ja lähteä syksyllä kirjoitusmatkalle Meksikoon. Hän ihastui maahan ollessaan siellä viime helmikuussa lomalla miehensä kanssa.

– Haaveenani on päästä marraskuun pimeydestä kuukaudeksi Meksikoon kirjoittamaan. Olen jo mielessäni aloittanut matkasuunnitelmien teon, sillä tämä unelma on täysin toteuttamiskelpoinen.

Jos tykkäsit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)