TYÖELÄMÄN PSYKOLOGIAA

Mainos
TEKSTI ANNAMARI HEIKKILÄ KUVA JOHANNA KINNARI | 17.6.2015 | KOLLEGA.FI
Kesä listojen kanssa – tai ilman

Muutama viikko ennen koulun loppumista tyttäreni pöydälle ilmestyi hauskasti kuvitettu lista asioista, joita hän haluaa tehdä kesällä. Listalla oli kivoja aikomuksia: uida järvessä, syödä jätskiä, pomppia trampoliinilla, lukea Neiti Etsiviä.

Annamari Heikkilä on valmentava psykologi ja filosofian maisteri.
Annamari Heikkilä on valmentava psykologi ja filosofian maisteri.

Myös me työssä käyvät olemme viime vuosina oppineet, miten tärkeätä on suunnitella ja arvioida omaa työtä ja ajankäyttöä, tehdä TO DO -listoja ja tarkastella niiden toteutumista. Erityisesti ennen juhannusta ja lähestyviä lomia ihmiset tuntuvat lähes maanisesti pyrkivän siihen, että TO DO -listat ovat täynnä tehdyksi merkittyjä asioita. Viimeksi eilen kollegani soitti hengästyttävän puhelun, jossa hän tarkisti, että ovathan kaikki yhteiset projektimme nyt siitä jamassa, että hän voi aamulla hypätä lentokoneeseen. Täsmälleen sama ilmiö on havaittavissa myös joulukuussa: joululahjojen ohessa me ihmiset yritämme paketoida myös työelämässä kaiken valmiiksi.

Mutta missä direktiivissä lukee, että lomalle pitää jäädä kaikki työt tehtynä?

Ihmisen ajattelun yksi peruselementti on mustavalkoinen ajattelu: joko tai, kaikki tai ei mitään. Loman lähestyessä monella meistä pyörii mielessä erilaisia ehdottomia ajatuksia, esimerkiksi ”en voi nauttia kesälomasta, jos työt jäävät kesken” tai ”hyvät työntekijät saavat kaiken valmiiksi ennen lomiaan”. Mustavalkoiset ajatukset ovat usein tiukassa, joten kun huomaat tällaisen ajatuksen, pysähdy hetkeksi ja ota ajatus tutkittavaksi. Jo se, että tarkastelee omaa ajatustaan rauhallisesti ja arvostelematta, rauhoittaa mieltä ja helpottaa ajatuksesta irti päästämistä. Lempeän tarkastelun lisäksi etäisyyden ottaminen omiin ajatuksiin lisää hyvinvointia. Etäisyyttä saat esimerkiksi sanomalla mielessäsi: ”huomaan, että minulla on ajatus, että en voi nauttia kesälomasta jos työt jäävät kesken.” Voi kuulostaa hassulta, mutta kannattaa kokeilla!

Ei siinä tietenkään ole mitään väärää, että hoitaa hommansa johonkin pisteeseen lomalle lähtiessään. On hyvä varmistaa, että työt ovat siinä jamassa, että on tehnyt sovitut asiat omalta osaltaan niin, etteivät ne jää kollegoiden hoidettaviksi, ainakaan yllättäen. Mutta samaan aikaan, harvan työ enää on sen luonteista, että se tulisi valmiiksi. Senkin hyväksymistä kannattaa siis harjoitella.

Ehkä lomalle lähtiessä voisikin tehdä listan mukavista asioista, joita lomalla haluaa tehdä. Muttei kuitenkaan ole pakko. Taidan lainata tyttäreni listaa, paitsi että vaihdan Neiti Etsivät kirjoihin, jotka talven aikana jäivät lukematta!

Annamari Heikkilä on laillistettu psykologi ja filosofian tohtori. Heikkilästä löydät lisätietoa Psykologinen pääoma -sivustolta.

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)