ELÄMÄ JÄRJESTYKSEEN

Mainos
TEKSTI SANDY TALARMO KUVAT ALESSANDRA GIRARDI JA S TALARMO | 20.5.2015 | KOLLEGA.FI
Vapauta tekemättömien töiden viemä energia

Roikkumaan jääneet tehtävät vievät valtavasti voimia. Oman kokemukseni pohjalta väitän, että tekemätön työ vie usein ajatuksen tasolla paljon enemmän energiaa kuin sen varsinainen tekeminen. Vartin hommaa on mahdollista tuskailla viikkoja, kuukausia – kyllä, jopa vuosia.

Sandy Talarmo on koulutukseltaan sosionomi, ammattijärjestäjä ja life coach.
Sandy Talarmo on koulutukseltaan sosionomi, ammattijärjestäjä ja life coach.

Ehkä tekemätön tehtävä vaatii tietyn vireystilan tullakseen tehdyksi, mutta tuo vireystila hujahtaa ohi kerta toisensa jälkeen. Ehkä lykätystä tehtävästä tulee epävarma olo – miten tämä pitäisi tehdä? Osaanko? Tehtävä saattaa myös vaatia raskaalta tuntuvaa selvitystyötä tai papereiden etsimistä. Ehkä tehtävä vaatii hankalalta tuntuvien päätösten tekemistä. Ehkä se on asia, joka jollain tavalla pelottaa.

Varmaa kuitenkin on, että mitä pidempään tehtävän tekemistä lykkää, sitä suuremmalta se alkaa tuntua. Salakavalasti se alkaa vallata mielestä koko ajan enemmän tilaa. Mitä suuremmaksi tehtävä mielessä kasvaa, sitä vaikeammalta siihen tarttuminen tuntuu. Olen huomannut, että tässä kohtaa alkaa olla hankalaa ryhtyä mihinkään muuhunkaan oleelliseen tehtävään, koska tekemätön työ painaa mieltä.

Tämä selittää myös sen ihanan energiapuuskan, jonka työn tekeminen lopulta saa aikaan. Kun mieltä vaivannut työ on viimein saatu pois alta, kaikki tuntuu helpommalta ja kevyemmältä. Asiat lähtevät taas soljumaan eteenpäin. Vapautuu valtava määrä aikaa ja energiaa.

Kolme tärkeää kysymystä

Listaa paperille kaikki tehtävät, jotka sinun pitäisi mielestäsi tehdä. Listaa ei tarvitse laatia yhdeltä istumalta, vaan voit pitää listan helposti saatavilla ja lisätä siihen asioita sitä mukaa, kun ne tulevat mieleesi. Jo pelkkä asioiden listaaminen paperille tulee vapauttamaan tilaa mielestäsi.

Tarkastele listasi tehtäviä ja kysy itseltäsi jokaisen tehtävän kohdalla nämä kolme kysymystä:

1. Onko tämä minulle oikeasti tärkeä asia?

Listaltasi voi löytyä tehtäviä, jotka voi tiputtaa kokonaan pois. Tämä voi kirpaista hetkellisesti, mutta huojennus on sitäkin suurempi. Kyse voi olla esimerkiksi jostain vanhasta jokavuotisesta tavasta, joka ei lähemmin tarkasteltuna tunnukaan enää merkitykselliseltä. Tämä voi myös olla se neule, jonka aloitit kaksi vuotta sitten. Onko se edelleen pakko saada valmiiksi vai annatko itsellesi luvan laittaa langat eteenpäin?

2. Kuinka paljon aikaa ja energiaa haluan laittaa tämän asian hoitamiseen?

Tämä herättää monen asiakkaani kohdalla kauhua, mutta sanon sen nyt kuitenkin: Kaikkea ei tarvitse tehdä täydellisesti! Joskus omista tiukoista säännöistämme tulee este tekemiselle. Haluamme tehdä asiat niin hyvin, ettei tällaiselle taituruudelle löydy helposti aikaa tai voimiakaan. Usein asia jää siinä tapauksessa kokonaan tekemättä. Siksi on viisautta kysyä itseltään, kuinka paljon aikaa ja energiaa haluan laittaa tämän asian hoitamiseen. Mikä olisi riittävän hyvä ja tarkoituksenmukainen lopputulos?

3. Milloin tämä asia kannattaa hoitaa?

Saatat huomata listallasi tehtäviä, joita voikin lykätä ihan hyvällä omallatunnolla. Voit tehdä omat listat asioista, jotka todellisuudessa tarvitsevat huomiotasi vasta ensi viikolla, ensi kuussa tai ensi vuonna. Kun nämä asiat ovat sinulla selkeästi ylhäällä, vapautat mielestäsi tilaa asioille, jotka tarvitsevat huomiotasi jo aikaisemmin.

Varaa aika kalenterista

Varaa kalenteriisi selkeitä aikoja kesken jääneiden tehtävien tekemiselle. Esimerkiksi tunti silloin, toinen tällöin niin kauan kuin on tarpeen. Jos mahdollista, anna näille tehtäville virkein aika päivästäsi, jolloin saat enemmän aikaan vähemmällä vaivalla. Tänä aikana voit vapaasti keskittyä yksi kerrallaan niihin asioihin, jotka ovat jarruttaneet elämääsi jo jonkin aikaa.

Ota listaltasi sellainen tehtävä, jonka tekeminen tai tekemättä jättäminen on vaivannut sinua huomattavasti. Mieti, mitä voit tehdä tälle asialle juuri nyt. Jo sillä voi olla huomattava vaikutus, että saat laitettua asian liikkeelle, vaikkei kerralla tulisikaan valmista.

Aloittaminen on tunnetusti kaikkein vaikeinta. Sen jälkeen askeleet seuraavat toisiaan jo huomattavasti kevyemmin. Jos ensimmäinen askel on sen jonkun tietyn paperin etsiminen tai puhelun soittaminen, tee se nyt!

Sandy Talarmo on life coach ja ammattijärjestäjä. Lisätietoja Talarmosta löydät osoitteesta www.sandytalarmo.fi. Katso myös Talarmosta aiemmin julkaistu juttu Valmentaminen unelma-ammattina.

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)