AJANKOHTAISTA

Mainos
TEKSTI MARJA KASANEN KUVAT RIKU NIKKILÄ JA PIXMAC | 20.5.2015 | KOLLEGA.FI
Introvertti ei sovi ajan muottiin

Nykypäivän työelämä suosii ulospäin suuntautuneita, dynaamisia ihmisiä, joille verkostoituminen, tiimityö ja itsensä ilmaiseminen on helppoa. Sen sijaan vastauksiaan pohtivat, asioihin syventyneet ja mieluusti taka-alalle vetäytyvät introvertit ovat jääneet varjoon.

www.pixmac/cia.alliance-gmail/Pond5
www.pixmac/cia.alliance-gmail/Pond5

Meissä kaikissa on sekä introvertin että ekstrovertin piirteitä, mutta yleensä toisen puolen piirteet esiintyvät meissä vahvemmin. Arviolta vain noin kolmekymmentä prosenttia maailman väestöstä pitää itseään puhtaasti joko introverttinä tai ekstroverttinä.

– Nykyaikana sosiaalisuuden ja verkostoitumisen merkitys on ylikorostunut, mikä suosii ekstroverttejä. On kuitenkin parempi, jos ihmisessä on piirteitä molemmista persoonallisuustyypeistä, psykologi Juha Sandberg Vival Oy:stä sanoo.

Introvertit ovat usein väärinymmärrettyjä, sillä työelämässä hiljaisuus ja syrjään vetäytyminen saatetaan tulkita siten, että henkilöllä ei ole mitään sanottavaa. Väärinkäsitys johtuu siitä, että introvertit haluavat käyttää aikaa asioiden analysointiin ja pohtimiseen ennen kuin tuovat mielipiteensä esille. Syrjään vetäytyminen onkin introvertin keino saada rauhaa työstää asiat itsenäisesti.

– Tärkeät asiat syntyvät yksinäisyydessä. Useat taiteilijat ja tutkijat ovat introverttejä, Sandberg huomauttaa.

Työelämän haasteita

Monet työelämän vaatimukset voivat olla piinallisia introvertille. Sosiaalinen kanssakäyminen etenkin suurissa joukoissa ei ole hänelle mieluisaa. Esimerkiksi osaston hengennostatustilaisuudet tai yksikön illanvietot eivät pahemmin innosta introverttiä.

– On yksioikoista pitää sosiaalisuutta autuaaksitekevänä. Introvertti haluaa kyllä olla ryhmän jäsen, mutta hän kommunikoi mieluummin kahden kesken tai pienessä ryhmässä.

Kokoukset eivät introverttiä juuri kiinnosta, sillä hän työskentelee mieluummin omissa oloissaan kuin osallistuu palavereihin, joissa ekstrovertit usein vievät puheenvuorot.

– Introvertillä on yleensä harkittuja näkemyksiä, joista firma voi hyötyä. Esimiehen olisikin syytä muistaa kysyä näiltä hiljaisilta heidän mielipidettään, Sandberg muistuttaa.

Parhaiten introvertti viihtyy epämuodollisissa, kodikkaissa pienissä ryhmissä, joissa voi rauhassa esittää asiansa.

Oma huone tai etätyö on introvertille tehokkaan työskentelyn edellytys. Introvertti tarvitsee omaa rauhaa keskittyäkseen eikä hän juuri siedä hälyä ja keskeytyksiä, vaan stressaantuu niistä. Avokonttori on introvertille kauhistus, kun taas ekstroverttiä melu, sosiaaliset kontaktit ja stressi vain aktivoivat.

Ensivaikutelma hämää

Rekrytoinnissa introvertit eivät yleensä ole vahvoilla. Yritysten HR-ihmiset ja rekrytoijat ovat useimmiten ekstroverttejä, jolloin vaarana on, että he suosivat tätä piirrettä enemmän.

– Introvertti antaa yleensä huonomman ensivaikutelman itsestään kuin ekstrovertti. Sosiaalisella sujuvuudella ja taitavuudella voi hämätä paljon, Sandberg toteaa.

Psykologi Juha Sandberg tekee henkilöarviointeja Vival Oy:ssä.
Psykologi Juha Sandberg tekee henkilöarviointeja Vival Oy:ssä.

Useat ekstrovertit kokevatkin, että heidän persoonallisuuspiirteestään on etua työelämässä, kun taas moni introvertti kokee siitä olevan jopa haittaa uralla etenemisessä.

Sandberg korostaakin syväluotaavan henkilöarvioinnin tärkeyttä todellisen kuvan saamiseksi. Arvioijan on nähtävä vaikutelman läpi. Keskimääräistä voimakkaampi introvertti antaa yleensä huonomman kuvan itsestään myös ryhmätyöskentelytilanteessa, jossa vaaditaan aktiivisuutta. Kokenut arvioija kuitenkin ymmärtää, että vaatimattoman käyttäytymisen takana voi olla kohteliaisuutta, hitaampi reagointityyli tai että henkilö ei halua lähteä kilpalaulantaan ryhmää hallitsevien henkilöiden kanssa.

– Kun hiljaisen henkilön kanssa juttelee kahden kesken, huomaa, että ryhmässä käsitellyt asiat ovat hänelle täysin selvät ja hänellä on niistä paljonkin sanottavaa.

Työnantajat eivät varsinaisesti suosi ekstroverttejä, sillä tehtävä määrittää siihen tarvittavat ominaisuudet. Kumpaakaan persoonallisuuspiirrettä ei yleensä edes nosteta vaatimuksissa esille.

– Parhaita ehdokkaita ovat sellaiset, joilla on molempia ominaisuuksia. Totaalinen intro- tai ekstrovertti ei ole koskaan hyvä vaihtoehto.

Tieto lisää ymmärrystä

Mitä paremmin persoonallisuustyypit tunnistaa, sitä helpompi on tulla toimeen muiden kanssa. Kun tunnistaa oman tyyppinsä, voi myös kehittää heikompaa piirrettään. Introvertille on hyödyllistä vahvistaa esimerkiksi sosiaalista puoltaan ja ekstrovertin taas pakottaa joskus itsensä pysähtymään.

– On hyvä liikkua välillä puolelta toiselle tilanteen mukaan sopivassa määrin. Omalle luonteelleen kannattaa kuitenkin olla uskollinen eikä pakottaa itseään täysin vastakkaiseen rooliin, sillä se kuluttaa.

Koetko olevasi introvertti
vai ekstrovertti?

(Vastaajia 172)

 Introvertteja 56 %
 Ekstroverttejä 31 %
 Molempia 13 %

Lähde: Lehden lukijakysely
kevät 2015

Kanssakäyminen esimiehen tai kollegan kanssa onnistuu paremmin, jos tunnistaa toisen persoonallisuuspiirteet ja osaa suhtautua niihin oikein. Sandberg antaa muutaman vinkin.

– Introvertti viihtyy omassa huoneessaan, eikä juuri kaipaa sosiaalisia kontakteja. Introvertti pitää kuitenkin syventävistä keskusteluista ja pohdinnasta.

Spontaanit tapaamiset eivät ole introvertin heiniä, ja kysymyksiin vastaamiseen pitää mieluummin antaa runsaasti harkinta-aikaa.

– Ekstrovertti taasen kaipaa kontakteja ja käy heti töihin tultuaan juttelemassa kaikkien kanssa. Hän saattaa introvertin mielestä jopa häiritä työrauhaa pistäytymällä toisen työpisteessä moneen otteeseen, mutta tähän kannattaa vain ottaa oikea asenne.

Ekstrovertti haluaa myös käsitellä asiat suoraan ja selkeästi ja asettaa konkreettisia tavoitteita.

– On rikkaus, että olemme erilaisia. Molempia tyyppejä tarvitaan. Kun tutustuu toiseen, huomaa, että erilaisuus voikin olla mielenkiintoista ja hyödyllistä ärsyttävyyden sijaan.

Miten tunnistat introvertin/ekstrovertin?

Introvertin piirteitä

 • Haluaa olla rauhassa.
 • Pitää itsenäisestä työstä ja pystyy toimimaan yksin pitkiäkin aikoja.
 • Haluaa analysoida ja pohtia asioita.
 • Paneutuu asioihin ja pystyy keskittymään niihin pitkäksi aikaa ilman taukoja.
 • Työskentelee mieluiten yksi tehtävä kerrallaan.
 • Havaitsee yksityiskohdat ja arvostaa laatua.
 • Kärsivällinen, jaksaa odottaa kauan, eikä tylsisty yksin ollessaan.
 • Viihtyy yksin. Sosiaalinen tarve ei ole kovin suuri.
 • Taitava kuuntelija. Panee merkille keskusteluissa sen, mitä oikeasti tarkoitetaan.
 • Stressaantuu helposti, ja työskentelee huonommin paineessa.
 • Häiriintyy melusta.

Ekstrovertin piirteitä

 • Hakee toimintaa ja on nopea reagoimaan.
 • Tekee valppaasti aistihavaintoja.
 • Sosiaalinen ja seuranhakuinen. Tutustuu helposti ihmisiin.
 • Optimistinen. Uskoo muista hyvää ja luottaa omiin kykyihinsä.
 • Osaa puhua kaikkien kanssa luontevasti aiheesta kuin aiheesta.
 • Panostaa ulkonäköönsä.
 • Osaa vaikuttaa muihin ihmisiin ja ympäristöön.
 • Pärjää hyvin paineissa eikä häiriinny melusta.
 • Viihtyy ihmisjoukoissa.
 • Pitää huomiosta ja haluaa erottua joukosta.
 • Ei pidä yksinolosta, tarvitsee ulkoisia virikkeitä.

Lähde: Linus Jonkman, Introvertit, Atena 2015

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

 • haluat erottua joukosta,
 • saavuttaa uutta yleisöä ja
 • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)