TYÖELÄMÄN PSYKOLOGIAA

Mainos
TEKSTI ANNAMARI HEIKKILÄ KUVA JOHANNA KINNARI | 22.4.2015 | KOLLEGA.FI
Uljaasti kohti uupumusta

Jos selvisit tämän talven ilman kaamosmasennusta, on korkea aika tehdä jotain, että korvaukseksi kokisit edes kunnon kevätväsymyksen. Olen koonnut tähän seitsemän kohdan listan, jonka noudattaminen takaa, että uuvahdat. Onnea matkaan, tämä on helpompaa kuin uskotkaan!

Annamari Heikkilä on valmentava psykologi ja filosofian maisteri.
Annamari Heikkilä on valmentava psykologi ja filosofian maisteri.

1. Vähennä kaikkea myönteistä tekemistä. Jää odottamaan, että taivaasta laskeutuu motivaatiota ja positiivisia tunteita. Odota, että innostus, kiinnostus ja intohimo tipahtavat syliisi.

2. Sysää syrjään kaikki itsellesi tärkeät ja merkitykselliset asiat. Unohda henkilökohtaiset arvot. Tavoittele mieluummin jotakin, mitä uskot muidenkin tavoittelevan. Jos naapurilla on hieno auto, kyllähän sinunkin kuuluu sellainen haluta. Yritä arvata mitä muut sinulta odottavat ja toimi sen mukaan.

Välttele kaikkien elämässä olevien ongelmien ratkaisemista. Älä turhaan tee eroa niiden asioiden välillä joihin voit itse vaikuttaa ja niiden, jotka ovat vaikutusmahdollisuuksiesi ulkopuolella. Helpoin ja selkein tie on vältellä kaikkea ongelmanratkaisua.

3. Kun olet oppinut tehokkaasti välttelemään ongelmanratkaisua, voit siirtyä seuraavaan vaiheeseen, joka onkin jo astetta haastavampi. Lakkaa tekemästä kaikkia niitä asioita, joissa piilee pienikin riski kokea epämiellyttäviä ajatuksia ja tunteita.

Tämä vaatii jo harjaantumista. Unohda tietoinen läsnäolo, aisteille avautuminen ja käperry sisäänpäin. Tunnustele herkeämättä omia olojasi, eikö jostakin kohtaa vähän kolotakin? Etköhän löydä mielestäsi jonkun surun tai murheen kun oikein pinnistät?

Kaikki uusi ja ennakoimaton on täynnä uhkia ja vaaroja. Älä matkusta uusiin paikkoihin. Älä maista tuntemattomia ruokia. Älä aloita uutta harrastusta. Ja kaikkein tärkein kielto: Älä missään tapauksessa altista itseäsi sosiaalisille tilanteille!

Kuten me kaikki tiedämme, erotut aivan sataprosenttisen varmasti jollakin tavalla joukosta: olet liian pitkä tai liian lyhyt, liian laiha tai liian lihava, liian tyhmä tai liian fiksu, liian köyhä tai liian rikas. Tuhansia erilaisia mahdollisuuksia kokea joukkoon kuulumattomuutta, kelpaamattomuutta ja erilaisuutta. Varo näitä kaikkia!

Jos epähuomiossa altistut sellaiselle tekemiselle, jossa ikävät ajatukset ja tunteet tunkeutuvat mieleesi, kehittele tehokkaita keinoja hankkiutua niistä mahdollisimman nopeasti eroon. Päämäärätön netissä surffailu toimii vähän aikaa, mutta taatusti tehokkaita keinoja ovat muun muassa juominen, pakonomainen urheilu ja tupakoiminen. Niihin turvautumalla voi varmistaa hetkellisesti epämiellyttävien ajatusten ja tunteiden katoamisen.

4. Vahvat yksin, heikot sylityksin. Älä pura sydäntäsi muille. Meille suomalaisille on kunnia-asia vaieta vaikeista asioista. Kärsi kärsi, saat kirkkaamman kruunun. Jatketaan samaan malliin, mitä sitä nyt hyviä perinteitä muuttamaan, eivät ne talvisodasta selvinneetkään valittaneet. Läheiset ihmiset, puoliso, ystävät ja lapset, hyllylle vaan, parempia aikoja odottelemaan. Vertaistuki – ja pah, ilmainen ei ole minkään arvoista.

5. Valkoista vehnää, rasvaa, hampurilaisia, pizzaa. Kaikkihan näitä rakastavat, joten antaa mennä vaan.

6. Älä liiku. Anna itsellesi lupa maata sohvalla aina kun haluat. Älä erehdy muistelemaan miltä tuntuu reippaan lenkin, jumpan tai pelin jälkeen. Rankan työpäivän jälkeen kuuntele mieltäsi, takuuvarmasti se supattaa korvaasi, että olet ansainnut pelkkää löhöilyä. Kuuntele tätä suloseireeniä ja tottele.

7. Ja lopuksi: Älä auta muita. Pahimmassa tapauksessa voi näet käydä niin, että unohdat auttaessasi tuijottaa omaa napaasi.

Kirjoituksen pohjana on Arto Pietikäisen kirja Joustava mieli – vapaudu stressin, uupumuksen ja masennuksen ylivallasta (Duodecim).

Annamari Heikkilä on laillistettu psykologi ja filosofian tohtori. Löydät hänestä lisää tietoa sivulta http://psykologinenpaaoma.fi/.

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)