HYVINVOINTI

Mainos
TEKSTI PIRKKO TAVAILA KUVA EMILIA RAUNIO | 22.4.2015 | KOLLEGA.FI
Luonto – paras elämäntaidon käsikirja

Silmut, hiirenkorvat, idut ja oraat kertovat mihin keväällä tulisi keskittyä. Vanhasta ja nuhjuisesta on tarkoitus hankkiutua eroon. Kaikki energia kuuluu suunnata uudistumiseen. Talven jäljet on siivottava alta pois, koska pian kaikki kasvaa ja lisääntyy. Vaihtoehtoina on uudistua tai jäädä jalkoihin.

Pirkko Tavaila on kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin keskittynyt health coach.
Pirkko Tavaila on kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin keskittynyt health coach.

Kävely luonnossa muistuttaa, kuinka tärkeää on tehdä valinnat sisäistä viisauttaan kuunnellen ja tiedostaa mitä ympärillä tapahtuu. Luonto näyttää, että olennaista elämässä on hyväksyminen, irtautuminen ja eteenpäin meno. Viime kesänä kukoistaneet lehdet maatuvat uudeksi kasvualustaksi. Vanhaan ei tarrata kiinni vaan se hyödynnetään. Luonto näyttää miten päästetään terveellä tavalla irti menneestä. Metsän eläimille ainoa tapa selvitä hengissä on uudistua ja hyödyntää kasvukauden aikana mahdollisimman paljon valoa, lämpöä ja ravinteita. Löydätkö vielä itsestäsi luonnossa kulkijan? Tunnistatko viisaan tietäjän sisälläsi?

Luontoa parempaa elämän käsikirjaa ei olekaan! Nykyihminen on vieraantunut luonnosta, mutta meissä on edelleen automaattitoimintoja, jotka ohjaavat meitä elämään mahdollisimman luonnollisesti. Testataan vaikka.

Ruokavalio

Osaamme luontaisesti valita vuodenajalle ominaista ruokaa. Syksyllä ja talvella tekee automaattisesti mieli syödä lämmittävää ja tuhtia ruokaa, koska se varmistaa riittävän rasvakerroksen kylmän ja pimeän kauden varalle. Kevään tullessa luonto tarjoaa yhä enemmän puhdistavaa ja viilentävää ruokaa. Maasta kasvaa kaikkea, mikä on maultaan kirpeää ja väriltään vahvan vihreää. Kirpeä vihreä, kuten voikukanlehdet ja vehnänoraat saavat aineenvaihdunnan liikkeelle. Limaisuus kuivuu ja kilot karisevat. Elimistön kevätpuhdistus on tärkeää, koska kesä ja aurinko tuovat tullessaan paljon runsasenergistä syötävää. Uuden sadon herkuille on tehtävä tilaa.

Terveydenhoito

Välttelemme automaattisesti huonolaatuista ruokaa, jotta pysyisimme mahdollisimman terveinä, vahvoina ja energisinä. Kipeänä taas tekee luontaisesti mieli levätä. Harmi vain, että taistelemme niin usein luontoamme vastaan. Kiireinen ihminen ei hyväksy, että lepo on paras lääke. Suorituspaineiden takia tauti tainnutetaan lääkkeillä, jotta työt tulevat tehdyiksi. Kehon luonnolliset puolustusmekanismit, kuten kuume tainnutetaan särkylääkkeillä. Luonto sen sijaan muistuttaa kuinka jälkitaudit pidetään loitolla: Eläimet lepäävät itsensä terveeksi. Ne syövät vähemmän, juovat enemmän ja keskittyvät keräämään voimia.

Terve ja turvallinen elinympäristö

Tunnemme automaattisesti, kun asiat eivät ole hyvin. Tiedämme myös miten asiat korjataan. Tiedämme sydämessämme, kun on aika vaihtaa työtä, vapautua huonosta parisuhteesta tai alkaa pitää parempaa huolta itsestä. Huomaamme, että jonkun kanssa asiat sujuvat ja jonkun toisen kanssa eivät sitten millään. Tunnemme, kun on aika vaihtaa seuraa. Vaistoamme jopa vaaran lähestyvän.

Luonto auttaa hiljentymään ja antaa voimia. Luonnossa tunteiden tunteminen ulos kehosta on sallittua, itku ja sadattelu mahtuvat hyvin metsään. Kukaan ei huomaa pientä tanssikohtausta tai laulua. Luonto saa ilmentämään luovuutta. Raikas ilma tekee hyvää keuhkoille. Tuuli, sade ja auringonpaiste hoitavat kukin omalla tavallaan koko olemusta. Arki saa tervettä perspektiiviä.

EatBeNow.com-sivustolta löydät lisävinkkejä ja reseptejä hyvään elämään. Voit myös tilata kerran kuukaudessa ilmestyvän suomenkielisen uutiskirjeen osoitteesta pirkko@eatbenow.com.

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)