VIERAILIJA

Mainos
TEKSTI MAARIT LAURENTO KUVA ILKKA ÄRRÄLÄ | 22.4.2015 | KOLLEGA.FI
Hyödynnä hetkesi

Aika on todellinen pääoma, joka meitä yhdistää, kirjoitti kiireenkesyttäjä Anja Kulovesi Vierailija-blogissa pari viikkoa sitten. Se on totta, meillä kaikilla on vuorokaudessa sama tunti- ja minuuttimäärä käytössämme. Jaamme päivän tunnit niin kollegoiden kuin muidenkin ihmisten kanssa ja olemme kaiken aikaa samassa aikatilassa.

Maarit Laurento on astrologi, yrittäjä ja kouluttaja.
Maarit Laurento on astrologi, yrittäjä ja kouluttaja.

Mutta miksi kuitenkin koemme tämän kevään 2015 kukin eri tavoin? Kun kollega hakee virkavapautta ja saa sen ilman mitään kummempia hankaluuksia, sitä ajattelee, että homma toimii samalla tavalla myös omalla kohdalla. Mutta kun oma hakemus tuleekin bumerangina takaisin eikä virkavapautta heru, asian voi selittää johtajan vaihtumisena tai muina tilannekohtaisina perusteluina, mutta kyse voi olla myös erilaisista henkilökohtaisista aikakokemuksista.

Oman historian oivallukset

Yksi keino selvittää omaa tilannettaan on tehdä kierros omaan historiaansa ja tutkia tätä hetkeä vastaavia elämäntilanteita aikapäiväkirjamenetelmän avulla. Tämän time coaching -menetelmän tarkoitus on nostaa esiin oivalluksia, joiden mukaan olet toiminut erilaisissa tilanteissa aiemmin elämässäsi. Näitä oivalluksia sinun on mahdollista hyödyntää myös tulevaisuutesi luomisessa ja rakentamisessa.

Aikapäiväkirjan avulla yhdistetään kronos eli ajankohta sekä kairos eli aika-asenne. Kronos viittaa siihen, milloin jokin tapahtuma on kronologisesti ollut: Minä vuonna? Millä ajanjaksolla? Kairos puolestaan liittyy kokemukseen ja koettuun tunnelmaan: Miltä sinusta tuolloin tuntui? Mitä oivalsit jostakin tietystä ajanjaksosta? Juuri näitä omia oivalluksia aikatilanteista voi käyttää tämänkin hetken ymmärtämisessä ja tulevaisuuden suunnittelussa.

Kronoksen ja kairoksen määrittelyyn käytän astrologiaa. Astrologiassa niin sanotut transiitit eli planeettaohitukset ovat yleisin menetelmä ajan analysoimiseen. Transiittia peilataan henkilökohtaiseen karttaan (pysäytetty syntymähetki) ajankohdan selvittämiseksi (kronos) ja planeettaohitukset ilmaisevat aika-asenteiden sisältöjä (kairos):

  • Jupiter – optimismi ja uudet mahdollisuudet
  • Saturnus – pysähdys, valinnat ja rajaukset
  • Uranus – uudistus ja irtiotto
  • Neptunus – intuitio ja mindfulness
  • Pluto – haasteet ja voimaantuminen

Seuraavassa tarkastelen yhtä ajankohtaista kairosaikaa: pysähdystä, jota analysoin transitoivan Saturnuksen keinoin. Jutun alun virkavapaus-esimerkissä juuri tämä oli “minän” tilanne, kun taas esimerkin kollegalla oli menossa Jupiter-kausi eli optimismi ja uudet mahdollisuudet.

Pysähdyksen aika

Töitä kasaantuu, aika loppuu, eikä mikään kuitenkaan etene, vaikka kuinka pyrkisi edistämään asioita. Ja kun etenee, seinä on heti vastassa tai ympäristö heittää kapuloita rattaisiin. Tuttu tunne?

Valinta- ja rajausperiodi ei ole aika-asennevalikoiman helpoimpia, ja se sisältää usein tunnetasolla epäonnistumisen, pettymyksen, häpeän ja pelon kokemuksia. Keskellä tällaista prosessia on erittäin vaikea motivoitua herkkyysperiodin tilanteelle tarjoamista elämää selkeyttävistä tavoitteista. Kuitenkin loppupeleissä Saturnus-ajassa on kyse rakentavista rajauksista, vaikka se helposti – ja usein oikeutetusti – tuntuukin pikemmin pakolliselta katkaisuhoidolta.

Pysähdyksen, valintojen ja priorisoinnin aika on noin vuoden mittainen prosessi, joka on tänä vuonna ajankohtainen etenkin marraskuun Jousimiehillä, helmikuun Kaloilla, toukokuun Kaksosilla ja elokuun Neitsyillä. On tilinpäätöksen ja kurinpalautuksen aika. Mikäli viime aikoina olet luistanut aikatauluista tai muuten ollut laiskoissa tunnelmissa, motivoidu nyt loppuunsaattamisesta ja arvovalintojen tekemisestä.

Herkkyysperiodin työkaluja ovat työstäminen, karsiminen ja rajaukset. On aika miettiä tarkoin, mitä todella haluat ja mihin oma aikasi riittää. Aika sinänsä luo jo puitteet ja rajat, mistä valinta- ja pysähdysperiodin aikana on hyvä olla tietoinen ja luoda agendoja sekä lukujärjestyksiä, suunnitelmia ja tavoitteita.

Aikamatka selkiyttää

Mikäli siis olet marraskuun Jousimies, helmikuun Kalat, toukokuun Kaksonen tai elokuun Neitsyt, sinun kannattaa lisäksi tehdä aikamatka myös edellisiin vastaaviin pysähdys- ja priorisointikausiisi ja kerrata, minkälaiset systeemit ja arjen logistiikat olivat silloin toimivia. Aiemmat vastaavat jaksot ovat olleet:

  • syksystä 2007 kesään 2008
  • kesästä 2001 kevääseen 2002

Kirjaa aikapäiväkirjaasi hyväksi havaitsemiasi toimintamalleja sekä käytänteitä, saavutuksia ja selkeytyksiä näiltä kausilta sekä jalosta niistä välineitä tämänkin kauden prosessointiin. Hyödynnä hetkesi, voita pelkosi ja epäilysi, korjaa aiemmat epäkohdat sekä tee tuottavaa tulosta.

Lisätietoa Maarit Laurennosta ja Time Coachingista, joka auttaa aikakokemusten prosessoinnissa, löydät osoitteesta www.timecoaching.info.

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)