HENKILÖKUVA

Mainos
TEKSTI MARJA KASANEN KUVAT ELINA SIMON JA PIXMAC | 11.3.2015 | KOLLEGA.FI
Intohimoinen uutisihminen

Vastaava päätoimittaja Merja Ylä-Anttila on tehnyt pitkän uran MTV:llä. Aikaansaavalla Ylä-Anttilalla on ammattitaitonsa ja rohkeutensa lisäksi ollut myös fiksuja esimiehiä, jotka ovat luottaneet ja antaneet mahdollisuudet kehittymiseen.

Yli kolmekymmentä vuotta MTV:llä työskennellyt Merja Ylä-Anttila viihtyy vaativissa tehtävissään vastaavana päätoimittajana ja toimitusjohtajan varahenkilönä. Jo koulussa äidinkielestä ja kirjoittamisesta pitänyt Ylä-Anttila löysi alansa nuorena.

Merja Ylä-Anttila on työskennellyt koko uransa MTV:llä.
Merja Ylä-Anttilan mielestä median pitää  tuoda esille enemmän myös hyviä uutisia ja tekoja.

– Valmistuttuani ylioppilaaksi Hämeenlinnassa muutin Helsinkiin ja kävin Laajasalon opiston viestintälinjan. Opistovuoden aikana minulle vahvistui tunne, että halusin toimittajaksi, Ylä-Anttila kertoo.

Opiston jälkeen Ylä-Anttila pyrki ja pääsi Helsingin yliopiston valtiotieteelliseen tiedekuntaan, jossa opiskeli tiedotusoppia, poliittista historiaa ja valtio-oppia.

– Opintojen ohessa olin kesätöissä Hämeen Sanomissa kotiseudullani pariinkin otteeseen. Kun MTV haki kesätoimittajia, lähetin hakemukseni ja pääsin taloon.

80-luvun puolivälissä media-ala kasvoi kovaa vauhtia ja Ylä-Anttilalle tarjottiin vakituista pestiä. Opinnot jäivät jalkoihin, kun työt veivät mennessään. Parin vuoden työrupeaman jälkeen Ylä-Anttilalle tarjottiin mahdollisuutta siirtyä politiikan toimitukseen.

– Se oli käänteentekevä tilaisuus. Olin kiinnostunut jo valtiotieteellisessä opiskellessani yhteiskunnallisista asioista ja tykkäsin kovasti työstäni.

Suomalaisessa politiikassakin alkoi tapahtua: mentiin EU:hun, tuli suorat presidentinvaalit ja 90-luvun lama. Vuonna 1993 MTV sai oman kanavan ja ohjelmatarjonta kasvoi kohisten.

Edistyksellisiä esimiehiä

Ylä-Anttila ehti toimia kahdeksan vuotta poliittisena toimittajana, kunnes hänet vuonna 1994 ylennettiin politiikan toimituksen esimieheksi ja pari vuotta myöhemmin toimituspäälliköksi.

– Olen aina sanonut, että nainen tarvitsee naisia ja fiksuja miehiä päästäkseen eteenpäin. Minulla on ollut esimiehinä fiksuja miehiä, jotka ovat tarjonneet mahdollisuuksia edetä uralla.

Ylä-Anttila korostaakin, että naisten pitäisi uskaltaa ottaa enemmän vastaan keskiportaan esimiestehtäviä, sillä ne avaavat väylät ylöspäin.

– Tilaisuudet ovat kuin Tarzanin liaani. Kun se heilahtaa omalle kohdalle, ei kannata jäädä kauaa katselemaan, vaan tarttua siihen kiinni ja hypätä rohkeasti.

90-luvun lopulla Ylä-Anttila siirtyi uutispäätoimittajaksi ja vuodesta 2001 lähtien hän on toiminut vastaavana päätoimittajana.

– Yhtiön johtoryhmään olen kuulunut 2000-luvun alkupuolelta lähtien. Pari vuotta sitten minut nimettiin myös toimitusjohtajan varahenkilöksi.

Tätä nykyä Ylä-Anttilan työ sisältää aiempaa enemmän hallinnollisia tehtäviä, mutta tärkeintä työssä on kuitenkin suurten linjojen vetäminen.

– Tehtäviini kuuluu innovointi. Lisäksi luon puitteet ja resurssit toimitukselle. Se tarkoittaa budjetointia, tavoitteiden asettamista ja henkilöresurssien suunnittelua.

Tavoitettavissa 24/7

Vastaavana päätoimittajana Ylä-Anttila on kiinni myös uutispäivässä, sillä hän tekee merkittävissä tapauksissa periaatteelliset päätökset siitä, mihin keskitytään ja mitä uutisoidaan.

– Esimerkiksi rikosjournalismissa pitää miettiä nimien julkaisemista ja vastuukysymyksiä. Yritän olla mukana isoissa uutiskokouksissa aina kun vaan ehdin.

Ylä-Anttila osallistuu lisäksi isompien projektien, kuten vaaliohjelmien, suunnitteluun, ja tekee myös jonkin verran haastatteluja.

– Olen puhelimen tavoitettavissa joka päivä aamusta iltaan, sillä nykymaailmassa asioita tapahtuu hengästyttävällä vauhdilla.

Kotona Ylä-Anttila aloittaa päivänsä aamutelevision katsomisella, nettisivujen selaamisella ja sähköposteihin vastaamisella.

– Töihin menen noin yhdeksältä. Illalla pääsen kotiin kuuden aikoihin, mutta iltamenot usein venyttävät päivää. Koetan rajoittaa, ettei iltatilaisuuksia olisi kolmea enempää viikossa.

Viikonloput Ylä-Anttila viettää kotonaan, mutta on valmiina tarvittaessa vastaamaan puheluihin.

– Lähes joka viikonloppu keskustelen uutispäällikön kanssa, mutta harvoin kuitenkaan joudun lähtemään työpaikalle.

Vaalit innostavat

Pitkän uransa aikana Ylä-Anttila ei ole ehtinyt leipääntyä työhönsä. Muutoksia tapahtuu kaiken aikaa ja viimeisin mediakonseptin uudistus toi uutta virtaa työntekoon.

– On ollut kiinnostavaa rakentaa monimuotoista mtv.fi-portaalia. Sen myötä uutisporukkaamme on tullut montakymmentä uutta toimittajaa urheilun, viihteen ja life stylen alueilta.

Vaalivuosi tuo myös vipinää mediaan ja eritoten Ylä-Anttilaan, joka paljastaa olevansa vähän vaalihullu.

www.pixmac/Violin/Pond5
www.pixmac/Violin/Pond5

– Innostun vaaleista kuin vanha sirkushevonen, joka pääsee taas tantereelle. Tykkään myös tehdä vaalihaastatteluja.

Vaikeimmaksi työssään Ylä-Anttila kokee sopeuttamiset ja toiminnan tehostamisen, joihin taloudellinen tilanne on pakottanut. Lisäksi työssä joutuu kohtaamaan järkyttäviä asioita, kuten tsunamit ja koulusurmat.

– Tällaiset uutiset ovat raskaita toimitukselle, eikä niistä kirjoittaminen ole helppoa. Puhumme paljon asioista keskenämme ja yritämme auttaa toinen toisiamme.

Huonojen uutisten vastapainoksi Ylä-Anttila haluaa nostaa esille myös hyviä asioita kuten Naisten pankin, Nuorten hyväksi -hankkeet ja Suomi-areenan Porissa. MTV on kerännyt erilaisten tapahtumien avulla esimerkiksi Nuorten hyväksi -projektissa jo lähes miljoona euroa syrjäytymisvaarassa oleville nuorille muun muassa harrastusvälineisiin ja tarvikkeisiin.

– Mediaa voi käyttää myös hyvien uutisten ja hyvien tekojen foorumina. On tärkeää, että emme esittele aina vaan ongelmia, vaan yritämme löytää niihin myös ratkaisuja.

Rentoutumista ja mökkeilyä

Ylä-Anttila on hyötyliikunnan kannattaja. Joululahjaksi hän sai aktiivirannekkeen, joka laskee kulutuksen ja motivoi liikkumaan niin työssä kuin vapaa-ajalla.

– Aktiiviranneke pitää minut liikkeessä työpaikallakin. Lisäksi minua liikuttaa perheemme koira, jota ulkoilutan vuorotellen mieheni kanssa.

Silloin, kun Ylä-Anttilalla on aikaa, hän rentoutuu lukemalla kirjoja ja katsomalla hyviä tv-sarjoja putkeen.

Kotona kahden aikuisen taloudessa ei velvollisuuksia juuri ole, sillä aikuinen poika on jo omillaan. Sen sijaan yksin asuvaa 86-vuotiasta isäänsä Ylä-Anttila käy usein katsomassa Hämeenlinnassa.

Kesällä Ylä-Anttila harrastaa miehensä kanssa mökkeilyä. Pariskunta viihtyy vanhassa 70-luvulla rakennetussa kesämökissä, jonka pihapiirissä Ylä-Anttila harrastaa pienimuotoista perunoiden ja kasvisten viljelyä.

– On kiva kitkeä kasvimaata. Tykkään mökillä jopa tiskaamisesta, kun kaiken saa tehdä kiirehtimättä.

Harrastukset ovat Ylä-Anttilan mukaan tärkeitä, sillä ne tuovat voimaa ja energiaa arkeen ja työhön.

– Innostuksen säilyttäminen on tärkeää. Jos sitä ei ole itsellä, ei sitä voi jakaa muillekaan.

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)