TASAPAINON AVAIMET

Mainos
TEKSTI CARITA NYBERG KUVA MARJA KASANEN | 11.3.2015 | KOLLEGA.FI
Arkkityypit tiimirooleissa

Hyvässä tiimityössä hyödynnetään kaikkien tiimin jäsenten luontaisia vahvuuksia. Arkkityypit ovat keskeinen avain kuvaamaan niitä. Jokaisella arkkityypillä on omat vahvuutensa, jotka auttavat tiimiä onnistumaan tavoitteissaan, näkökulmat vain vaihtelevat.

Palstan kirjoittaja Carita Nyberg on Tasapainon Avaimet -menetelmän kehittäjä ja valmentaja.
Palstan kirjoittaja Carita Nyberg on Tasapainon Avaimet -menetelmän kehittäjä ja valmentaja.

Mikäli tiimirooleihin kuuluvia arkkityyppejä ei ole luontaisesti omassa tiimissä, tiimin jäsenet voivat tietoisesti ottaa käyttöön omasta arkkityypistä poikkeavia vahvuuksia tiimiä täydentääkseen.

Arkkityyppejä on kaikkiaan seitsemän: taitaja, tarinoija, avustaja, pappi, soturi, kuningas ja tutkija. Kullakin arkkityypillä on omat erityispiirteensä.

  • Taitaja on luova moniottelija. Hän nauttii ideoimisesta ja asioiden kehittämisestä. Rutiinit ja tiukka käskytys eivät kiinnosta taitajaa.
  • Tarinoija on iloinen viihdyttäjä. Hän osaa keventää tunnelmaa ja on aina sanavalmis. Tarinoija kammoksuu puurtamista ilman seuraa.
  • Avustaja tukee ja auttaa mielellään toisia. Hän on mainio taustavaikuttaja, joka huolehtii kaikista. Avustaja ei kuitenkaan halua olla itsestäänselvyys muille.
  • Pappi kaipaa missiota ja haluaa kehittää itselleen tärkeitä asioita. Hän neuvoo pyytämättäkin ja hänellä on vahvat mielipiteet. Pappia lannistaa epäeettisyys.
  • Soturi on jämpti suorittaja, joka nauttii haasteista ja tuloksista. Hän pitää tehtävälistoista ja asioiden loppuun saattamisesta. Kaaos ja epäselvät tavoitteet ovat hänelle hankalia.
  • Kuningas on johtohahmo, joka usein pyrkii täydellisyyteen. Hän delegoi mielellään, mutta vain ihmisille, jotka ovat saavuttaneet hänen luottamuksensa. Hän on vaativa itselleen ja muille.
  • Tutkija pitää faktoista ja haluaa syventyä asioihin. Hän on neutraali ja sovitteleva tyyppi. Tutkijaa ärsyttää kiire ja asioiden ylimalkainen käsittely.

Kaikkia näkökulmia tarvitaan

Tasapainoinen, toimiva tiimi saa paljon aikaan ja sen jäsenet nauttivat työnteosta. Tiimirooleissa on neljä keskeistä tehtävää: aloite, tuki, voima ja tieto. Jos jokin näistä neljästä osa-alueesta puuttuu, on tiimi epätasapainossa. Jos tiimistä puuttuu taitaja tai tarinoija, ideat jäävät vähiin eikä uudistumista tapahdu. Avustajan tai papin puuttuessa tiimissä ei huomioida tai motivoida tarpeeksi osallistujia. Soturin tai kuninkaan poissaolo aiheuttaa sen, että asiat jäävät roikkumaan eivätkä etene aikataulujen puitteissa. Jos ryhmästä puuttuu tutkija, asioissa edetään turhankin nopeasti, sillä tärkeät faktat jäävät selvittämättä.

Aloite – taitaja ja tarinoija osaavat luontaisesti ideoida ja käynnistää projekteja.

Tuki – avustaja ja pappi ovat hyviä motivoimaan muita ja varmistamaan, että porukka seisoo projektin takana.

Voima – soturi ja kuningas edustavat päätöksentekoa ja asioiden loppuun saattamista.

Tieto – tutkija perehtyy asioihin ja selvittää faktat.

Case: Yksipuoliset tiimiroolit

Isossa palvelualan yrityksessä tietyt arkkityypit olivat yliedustettuina useissa tiimeissä. Lähempi tarkastelu osoitti, että tiimeissä oli paljon sotureita ja taitajia sekä muutamia pappeja ja kuninkaita. Tutkija-tyyppi puuttui tyystin ja tarinoijatkin olivat harvassa.

Tarinoijan vähäisyys johti ilon ja kepeyden puutteeseen ja tutkijoiden puuttuminen aiheutti sen, ettei asioita pohdittu tarpeeksi eikä tietoa haettu tarpeeksi päätösten tueksi. Taitajat kyllä ideoivat runsaasti ja soturit ja kuninkaat takasivat vauhdin ja tekivät päätökset, mutta uusia projekteja käynnistettiin usein liian kevyin perustein.

Kun Tasapainon Avaimet -valmennuksessa tiimeissä havahduttiin tilanteeseen, päätettiin tutkijan puuttuminen paikata antamalla tieto-rooli henkilöille, joilla tutkija-ominaisuus oli kärkivahvuuksien joukossa. Näille henkilöille annettiin enemmän aikaa faktojen keräämiseen päätösten tueksi. Myös tarinoijille annettiin tietoisesti enemmän tilaa ja hyväksyttiin ilo ja yhdessäolo osaksi tiimitoimintaa. Nämä muutokset johtivat tiimeissä ilmapiirin paranemiseen sekä hyviin tuloksiin.

Tunnistatko oman arkkityyppisi? Tee testi! Lue myös arkkityypeistä aiemmin tehdyt artikkelit: Arkkityypeistä oivalluksia – Osa 1, Arkkityypeistä oivalluksia – Osa 2 ja Arkkityypeistä oivalluksia – Osa 3.

Lisätietoa tiimin toimivuuden kehittämisestä ja Tasapainon Avaimet -menetelmästä löydät osoitteesta www.keys2balance.com tai ottamalla yhteyttä carita.nyberg@tasapainonavaimet.fi.

Lataa tästä ilmaiseksi Carita Nybergin kirjoittama e-kirja Itsensä johtaminen.

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)