TASAPAINON AVAIMET

Mainos
TEKSTI CARITA NYBERG KUVA MARJA KASANEN | 11.2.2015 | KOLLEGA.FI
Tiimi toimivaksi

Useimmilla työpaikoilla tuskaillaan yhteistyön vaikeutta. Yksi syy ongelmiin on kaikkien tuntema ”hankala” henkilö. Se voi olla pomo tai työntekijä, jonka kanssa kukaan ei oikein tule toimeen. Mikä sitten tekee henkilöstä hankalan?

Palstan kirjoittaja Carita Nyberg on Tasapainon Avaimet -menetelmän kehittäjä ja valmentaja.
Palstan kirjoittaja Carita Nyberg on Tasapainon Avaimet -menetelmän kehittäjä ja valmentaja.

Tietyt piirteet ihmisissä ärsyttävät keskimääräistä enemmän. Mutta syynä voi olla myös erilaiset reagointitavat. Kun ryhmässä toimii aivan erilaisia reagointitapoja omaavia, on mahdollista, että sukset menevät helpommin ristiin.

Reagointitapoja on kaikkiaan kolme:

  • Ajattelija on pohtiva ja rauhallinen. Hän arvostaa loogista, faktoja painottavaa keskustelua.
  • Tunneihminen kaipaa hyvää ilmapiiriä ja tunnetta, että hänestä välitetään. Viestiminen on spontaania ja usein värikästä.
  • Toiminnallinen tekee mieluummin kuin puhuu. Hän on suorasukainen ja nopea.

Reagointitavoista voit lukea lisää jutusta Reagointitapa kertoo miten viestit.

Case: Epätasapainoinen tiimi

Eräässä pientiimissä oli jo usean vuoden ajan ollut kireyttä. Lopulta tilanne oli niin tulehtunut, että se vaikutti paitsi työilmapiiriin myös työkykyyn. Työn ilo oli kadonnut ja työpäivät olivat jännitteitä täynnä. Kyseisessä tiimissä oli henkilö, joka leimattiin vaikeaksi ja hän oli johdon mielestä pääsyyllinen moniin ongelmiin.

Tiimin jäsenten reagointitavat erosivat toisistaan täydellisesti. Kävi ilmi, että tiimissä oli edustettuna kaikki kolme reagointitapaa: ajattelu, tunne ja toiminta. Tämä loi jännitteitä, koska henkilöiden tavat viestiä poikkesivat suuresti toisistaan ja se kärjisti viestejä. Parhaimmillaan hyvä tiimi koostuu kaikista reagointityyleistä, mutta se vaatii ryhmän jäseniltä toistensa reagointitapoihin perehtymistä ja erilaisuuden ymmärtämistä

”Hankala” henkilö oli tiimin ainoa toiminnallinen ja vieläpä hyvin vahvasti toiminnallisuutta käyttävä. Hänelle tyypillistä oli hoputtaa muita, viestiä hyvin napakasti ja rientää seuraavaan paikkaan toisia kuuntelematta. Tämä turhautti muita, sillä ajattelija olisi halunnut keskustella ja miettiä päätöstä rauhassa. Tunneihmiset taas kaipasivat ystävällisempää ja arvostavaa viestintätyyliä. Toiminnallinen koettiin liian nopeaksi ja suoraksi, eikä ymmärretty, että hänelle oli luontaista viestiä ja toimia ripeästi.

Tiimin toimivuuden kehittämiseksi oli tärkeää, että sen jäsenten luontaiset vahvuudet sekä myös epätasapainotekijät tuotiin esiin. Tämä loi pohjan avoimemmalle keskustelulle ja lisäsi toisten käytösten ymmärtämistä. Muutos käynnistyi toden teolla, kun tiimissä siirryttiin puheista tekoihin ja kannustettiin tuomaan esiin kunkin henkilön vahvuuksia arvostaen ja sallien erilaisuuden näkyä ja kuulua. Jokainen oppi valmennuksessa asioita, joihin tuli kiinnittää huomiota omassa ja muiden käytöksessä. Esimerkiksi toiminnallinen sai opetella läsnäoloa ja rauhallisuutta sekä kuuntelutaitoja.

Sain jälkeenpäin tietää, että juuri ennen valmennusta tiimiin tullut henkilö on kehunut tiimiä koko työyhteisön parhaaksi ja hän nauttii kyseisessä tiimissä työskentelystä. Myös väärinymmärretty toiminnallinen henkilö on tyytyväinen siihen, että sai työkaluja kehittyäkseen.

Työpaikalla on nyt iloinen ja hyvä yhdessä tekemisen ilmapiiri.

Lisätietoa tiimin toimivuuden kehittämisestä ja Tasapainon Avaimet -menetelmästä löydät osoitteesta www.keys2balance.com tai sähköpostiosoitteesta carita.nyberg@tasapainonavaimet.fi.

Lataa tästä ilmaiseksi Carita Nybergin kirjoittama e-kirja Itsensä johtaminen.

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)