TYÖELÄMÄN PSYKOLOGIAA

Mainos
TEKSTI ANNAMARI HEIKKILÄ KUVA JOHANNA KINNARI | 28.1.2015 | KOLLEGA.FI
Uskalla kasvattaa itseluottamusta!

Suomessa on itseluottamusboomi! Jenni Kallio* kirjoitti ansiokkaan blogin koululaisten itseluottamuksen kasvattamisesta, Helsingin IFK:lla on käynnissä mahtava hanke, jossa kehitetään jääkiekkovalmennusta tukemaan nuorten pelaajien itseluottamuksen kasvua sekä jäällä että elämässä yleisemminkin.

Annamari Heikkilä on valmentava psykologi ja filosofian maisteri.
Annamari Heikkilä on valmentava psykologi ja filosofian maisteri.

Myös yrityksille on tarjolla valmennusohjelmia itseluottamuksen ja yhteisluottamuksen kasvattamiseksi. Eikä syyttä. Itseluottamus on merkittävä tekijä onnistumisen, ilon, tekemisen meiningin ja sisukkaan puurtamisen taustalla. Ja mikä parasta, sen kehittämiseen ja kasvattamiseen me kaikki voimme vaikuttaa. Vieläpä ihan ilmaiseksi.

Mitä on itseluottamus ja miten se eroaa itsetunnosta?

Itseluottamus on sitä, että uskoo suoriutuvansa ja selviytyvänsä hommista, joihin ryhtyy. Toinen, ehkä vielä tärkeämpi osa itseluottamusta on usko siihen, että jaksaa tehdä riittävästi työtä saavuttaakseen tavoitteensa. Itseluottamus on aina sidoksissa tiettyyn tilanteeseen tai tehtävään. Siksi itseluottamusta ei voi kasvattaa pistämättä käsiään saveen: pelkkä positiivinen ajattelu tai vakuuttelu ei sellaisenaan kasvata itseluottamusta, vaan tarvitaan todellista tekemistä. Itseluottamus ja taidot kasvavat rinta rinnan.

Itsetunnolla tarkoitetaan yleisempää käsitystä itsestämme. Sitä kuinka hyvänä ja arvokkaana pidämme itseämme. Itsetuntomme kehittyy läheisissä ihmissuhteissa, rakastettuina ja hyväksyttyinä rakennamme vankkaa itseluottamusta. Arvostelu, vähättely ja huomiotta jättäminen syövät itsetuntoamme, myös aikuisiällä. Myös itseluottamus kasvaa positiivisen palautteen avulla. Ja pahimmillaan rapautuu vähättelevässä tai ylikriittisessä ympäristössä.

Kohottamassa vai latistamassa?

Kysyimme kollegani Jarkko Rantasen kanssa 30 valmennettavaltamme mikä on ollut heidän elämänsä paras palkkio. Yksikään ei puhunut rahasta. Sen sijaan nämä kokeneet esimiehet kertoivat koskettavia tarinoita pienistä huomionosoituksista, joita olivat työyhteisössään kokeneet. Perusteltu kiitos. Kommentti: ”kanssasi on kiva tehdä töitä”. Spontaani tekstari onnistumisen jälkeen. Kamman ojentaminen ennen tärkeää esiintymistilannetta. Työntekijän antama kiitos siitä, että esimies on vaikeissakin tilanteissa kohdellut alaisiaan oikeudenmukaisesti. Upea palkkio oli ollut myös kiilto toisen silmissä. Pieniä ja samalla merkittäviä asioita. Rohkeita ja samalla arkisia. Lempeitä ja yhtä aikaa lujia. Emme kysyneet miten nämä huomionosoitukset olivat vaikuttaneet heidän ammatilliseen itseluottamukseensa, mutta uskallan väittää, että näillä teoilla oli merkitystä. Radikaalia merkitystä.

Minkälainen käytös työyhteisöissä nakertaa itseluottamusta? Tyystin toisenlainen on ystäväni ja kollegani tarina työpaikaltaan maineikkaasta asiantuntijaorganisaatiosta, jossa tehdään ammattimaisesti työtä toisten ihmisten hyvinvoinnin parantamiseksi. Voisi kuvitella, että siellä, jos missä, osataan positiivisesti huomioida, kiittää ja kannustaa, iloita kaikkien onnistumisista ja kunnioittaa hyvän sanoman ahkeraa kylväjää. Totuus on toisenlainen. Kannustamisen, kuuntelemisen, kysymisen ja kiittämisen sijaan ilmapiiriä leimaavatkin kateus, kyräily, katkeruus ja kaksinaamaisuus. On karua kuulla, miten läheisimmät työkaverit jättävät  huomioimatta ystäväni onnistumiset.

Mitä jos tehtäisiin yhdessä vuodesta 2015 itseluottamuksen vuoksi? Päätettäisiin, että latistuksen mankelit ovat historiaa? Kiitettäisiin, kannustettaisiin, kuunneltaisiin ja kysyttäisiin. Nähtäisiin toisissamme joka päivä jotakin hyvää ja kaunista.

___________________________________________________________________

*) Jenni Kallion blogi Opettajan tehtävä on vahvistaa itseluottamusta löytyy Palomacorenton sivuilta.

Annamari Heikkilä on laillistettu psykologi ja filosofian tohtori. Löydät hänestä lisää tietoa sivulta http://psykologinenpaaoma.fi/.

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)