HYVINVOINTI

Mainos
TEKSTI PIRKKO TAVAILA KUVA EMILIA RAUNIO | 28.1.2015 | KOLLEGA.FI
Suurhenkilön ensiaskeleet

Joku on sanonut, että suurmiehet tekevät suurimmat tekonsa keskimäärin 60-vuotiaina. Hienoa, tässähän on aikaa vielä vaikka mihin!

Liian pieni elämä ahdistaa kuin pieneksi jäänyt kenkä. Luomisen tuska kasvaa pikku hiljaa, jos piilottelee lahjojaan. Ja jokaisella on lahjoja. Maailmaan ei ole synnytetty yhtä ainoaa lahjatonta olentoa. Moni kokee itsensä keskinkertaiseksi ainoastaan siitä syystä, että on unohtanut intohimonsa ja erityislahjansa. Onneksi sisäiset aarteet vaativat päästä esiin ennemmin tai myöhemmin. Lahjat saattavat kuplia pinnan alla vuosikymmeniä.

Pirkko Tavaila on kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin keskittynyt health coach.
Pirkko Tavaila on kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin keskittynyt health coach.

Muistatko kuinka päivänselvää oli nauttia erityislahjoistaan, kun oli lapsi? Lapset kertovat taidoistaan turhia kainostelematta. He keskittyvät tekemään sitä, mikä on kivaa ja yleensä myös onnistuvat siinä, koska kiinnostavan asian harjoittelu on hauskaa ja harjoitus tekee mestarin. Lapselle on päivänselvää tavoitella unelma-ammattia, olipa se astronautti, leipuri, kirjailija, käärmetutkija tai presidentti. Tuleva insinööri purkaa osiin vanhat radiot ja kamerat ja uppoutuu työhönsä tuntikausiksi. Pikku-opettaja toivoo joululahjaksi liitutaulua ja järjestää nuket ja nallet oppilaikseen. Lapsen usko taitoihinsa on niin vankkumaton, että unelma on yhtä kuin suunnitelma, kunnes aikuiset sotkevat selvät sävelet. Pikkuhiljaa unelmat raivataan käytännöllisyyden tieltä. Ne saattavat unohtua vuosikausiksi. Ennemmin tai myöhemmin vanha intohimo alkaa ilmoitella itsestään jossain muodossa.

Nykyajan kansantauti, masennus on usein itseilmaisun puutetta. Kansantalous kukoistaisi, jos mahdollisimman moni työikäinen toteuttaisi itseään ja nauttisi siitä mitä tekee. Ihminen antaa parastaan, kun pitää työstään. Ja kuluttavassakin työssä jaksaa paremmin, jos vapaa-aikana saa antautua intohimoiselle harrastukselleen. Intohimo ja luovuuden toteuttaminen antavat voimaa. Lahjat on tarkoitettu jaettavaksi. Siksi ne alkavat puskea ilmoille ennemmin tai myöhemmin.

Itseilmaisun tuska puskee, kunnes visio alkaa vetää puoleensa. Sisäisen vision vetovoima on niin vahva, että vastaan taistelu satuttaa. Tuntuu kuin olisi eksyksissä omassa elämässään. Elämä saattaa tuntua jopa valuvan hukkaan. Moni kyseleekin, että tätäkö elämäni on hamaan loppuun asti? Jokaisella on synnynnäinen tarve kasvaa raameihinsa ja toteuttaa sieluntehtäväänsä eli tarkoitustaan, joka nousee esiin jostain syvältä. Kun löytää paikkansa maailmassa, kokee tuottavansa iloa muillekin kuin itselle. Silloin tietää jättävänsä jälkeensä kauniin perinnön.

Jokaisella on oikeus määrittää visionsa ja raaminsa itse. Muilla ei ole oikeutta rajoittaa eikä painostaa. Ihminen puhkeaa kukkaan omalla tavallaan ja ajallaan. Kahta samanlaista kukkaa ei ole eikä tule.

Tässä muutama tienviitta aarteenetsintään:

  • Muistele, mistä pidit lapsena. Mikä vei mukanaan niin, että ruoka-ajat unohtuivat?
  • Lakkaa miettimästä mitä muut sinusta ajattelevat. Unohda muiden totuudet ja odotukset. Kysy itseltäsi: Mitä juuri minä tulin tänne tekemään?
  • Ole reilu ja kärsivällinen itseäsi kohtaan, kun kokeilet uusia ja kiehtovia asioita. Yritä ja erehdy. Tee virheitä ja opi. Mestariksi ei synnytä vaan harjoitellaan.
  • Kysy taukoamatta itseltäsi: Mistä minä pidän, mikä minusta on hauskaa? Tee mahdollisimman usein niitä asioita, jotka antavat tyydytyksen tunteen.

Muista, että aikaa on niin kauan kuin henki pihisee. Koskaan ei ole myöhäistä puhjeta kukkaan. Me muut odotamme, että saamme nauttia juuri sinun lahjoistasi.

EatBeNow.com-sivustolta löydät lisävinkkejä ja reseptejä hyvään elämään. Voit myös tilata kerran kuukaudessa ilmestyvän suomenkielisen uutiskirjeen osoitteesta pirkko@eatbenow.com.

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)