JOHTAJUUDEN YTIMESSÄ

Mainos
TEKSTI ANNU PALMU KUVA SATU KEMPPAINEN | 10.12.2014 | KOLLEGA.FI
Vievätkö yksilötavoitteet yksinäisyyteen?

Joulu on nurkan takana ja työpaikoilla pohditaan kuluneen vuoden aikaansaannoksia. Pääsitkö sinä asetettuihin tavoitteisiin tänä vuonna? Pääsittekö yhdessä sinne, minne tähtäsitte?

Annu Palmu on kouluttaja, joka haluaa edistää ihmislähtöistä johtamiskulttuuria.
Annu Palmu on kouluttaja, joka haluaa edistää ihmislähtöistä johtamiskulttuuria.

Työn tekemisessä on aina oltava tavoitteita. Työntekijöiden osaaminen ja työpanos on osattava ohjata työnantajan kokonaistavoitteiden kannalta järkevimmällä tavalla. Suomessa ohjaamisessa on korostettu yksilötavoitteita. Olemme pyrkineet kannustamaan työntekijöitä katsomaan itseään nimenomaan yksilösuorittajina.

Kuulin kerran tarinan italialaisesta, joka tutustui suomalaiseen työelämään ja kekseliäisyyteen. Aikansa täällä oltuaan hän totesi, että suomalaiset keksivät kaikenlaisia hilavitkuttimia siitä syystä, että he eivät halua tehdä töitä yhdessä, vaan mieluummin keksivät laitteen hoitamaan työnteon. Italialaiset puolestaan eivät hänen mukaansa keksi tällaisia laitteita, koska heistä on mukavaa touhuta yhdessä. En tiedä, oliko se vain yksittäisen henkilön ajatus, mutta siinä saattaa olla jotain perää.

Suomalaisille yksin tekeminen näyttää olevan moniin muihin kansallisuuksiin verrattuna selvästi paljon tärkeämpää. Suomalainen kansanluonne korostaa yksin pärjäämistä. Puhumme yksinselviämisen eetoksesta. Karu maa ja pitkät etäisyydet ovat osaltaan pakottaneet meidät selviämään yksin. Maailma on kuitenkin muuttunut valtavasti, eikä tällainen ”ultra-yksinselviäminen” ole todellisuudessa hyväksi kenellekään. Yksinselviämisen suuri vaara on yksinjääminen ja yksinjättäminen.

Yhteiskunnastamme on tullut asiantuntijayhteiskunta. Jos ihminen ei ole tänään jonkun asian tai alan asiantuntija, hän ei yleensä saa sitä arvostusta, jota yhteiskunnassa annetaan osaamiselle. Niinsanotut yleismiesjantuset ovat vähissä, koska töiden erikoistuminen on johtanut osaamisen erikoistumiseen. Asiantuntijoita johdetaan tyypillisesti yksilöinä ja heillä on myös voimakas tarve tulla johdetuiksi yksilöinä.

Vaikka yksilötavoitteet motivoivat erityisesti asiantuntijoita hyvään työsuoritukseen, eivät ne kuitenkaan ole pelkästään hyvästä. Yhteisiksi tavoitteiksi ei riitä esimerkiksi yrityksen tulos. Yhteisen tavoitteen on oltava sellainen, että sen saavuttaminen edellyttää konkreettisia tehtäviä, ja että ryhmä tiedostaa työskentelevänsä tuon tavoitteen hyväksi. Tällainen voi olla esimerkiksi organisaation eri funktioiden edustajien yhteinen laatutavoite, jolloin työhön osallistuvat kehittävät sitä yhteistyössä.

Jos työntekijöitä johdetaan pelkästään yksilötavoitteilla, on hyvä pohtia seuraavia kysymyksiä:

 • Jäävätkö työntekijät liian etäisiksi toisilleen, kun yksilötavoitteet ohjaavat yksilökeskeiseen ajatteluun ja toimintaan?
 • Seuraako siitä, että hyvä ja tarvittava yhteishenki jää kehittymättä ja työntekijät ovat toisilleen ainoastaan työsuoritusten tekijöitä?
 • Estävätkö yksilötavoitteet työntekijää näkemästä suurempaa kokonaisuutta ja hänen osuuttaan kokonaisuudessa?
 • Luovatko yksilötavoitteet työntekijälle vääränlaisen käsityksen yksittäisen työntekijän työn merkityksestä?
 • Aiheutuuko tästä se, että emme osaa arvostaa toisiamme oikealla tavalla?
 • Ylikorostuuko johtamisessa yhden työntekijän merkitys liikaa suhteessa yhdessä tekemiseen?
 • Vähentävätkö yksilötavoitteet keskinäistä kunnioitusta ja luottamusta?
 • Vähentävätkö yksilötavoitteet yhdessä tekemisen arvon ymmärtämistä?
 • Vähentävätkö yksilötavoitteet halua ja rohkeutta pyytää ja tarjota apua ja tukea toisille?
 • Voitaisiinko tavoitteiden asettamista jalostaa ja käyttää myös yhteisen kulttuurin ja yhdessä tekemisen taitojen vahvistamiseen?

Uusi vuosi tuo meille jokaiselle uusia haasteita myös työelämässä, sillä elämme levottomia aikoja. Kun epävarmuuden tunne lisääntyy, on äärettömän tärkeää luoda vahvaa yhteishenkeä ja yhdessä tekemisen paloa.

Luomalla uudenlaista näkyä johtamiseen, esimerkiksi rakentamalla yhteisiä konkreettisia tavoitteita, on mahdollista synnyttää jotain uutta ja positiivista työyhteisön arkeen.

Annu Palmu toimii johtajuuskouluttajana ja johdon työnohjaajana. Lue myös Palmusta aiemmin julkaistu juttu Eettisyys johtotähtenä. Lisätietoja Palmusta löydät osoitteesta www.hekateconsulting.fi. Palmu on kirjoittanut kirjat Rakasta itseäsi, Basam Books 2014 ja Nokia-vuodet, Atena Kustannus 2009.

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

 • haluat erottua joukosta,
 • saavuttaa uutta yleisöä ja
 • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)