TYÖELÄMÄN PSYKOLOGIAA

Mainos
TEKSTI HELI HEISKANEN KUVA MARJA KASANEN | 10.12.2014 | KOLLEGA.FI
Kaamos opettaa hidastamaan

Pimeänä vuodenaikana moni huomaa väsyvänsä tavallista helpommin. Aamuisin tuntuu normaalia vaikeammalta nousta sängystä. Iltaa kohti tekee mieli vetäytyä sohvan nurkkaan lepäämään tai lukemaan. Silti saatamme vaatia itseltämme normaalitahtista työn, harrastusten, perhe-elämän ja kotitöiden suorittamista.

Heli Heiskanen on kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin ja stressinhallintaan keskittynyt psykologi ja kouluttaja.
Heli Heiskanen on kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin ja stressinhallintaan keskittynyt psykologi ja kouluttaja.

Keho saattaa piiputtaa ja mieli on hieman sumuinen, taustalla kuiskii riittämättömyydentunne ja huono omatunto tekemättömistä velvoitteista. Onko aivan pakko olla aina niin ahkera ja aikaansaava?

Lupa hiljentää tahtia

On viisasta antaa periksi todellisuudelle ja löysätä tahtia. Niin kuin karhu menee talviunille, myös me ihmiset voimme ottaa kaamosajan luvallisena hidastamisen aikana. Pimeään aikaan saa hiljentää vauhtia, vähentää vaatimuksia niin itseä kuin muita kohtaan, tehdä vähemmän ja olla enemmän.

Maailma pyörii omalla radallaan ilman jatkuvaa osallistumista, ohjailua ja hallintaa. Luonto ja aika hoitavat asioita usein paremmin kuin yksikään ihminen kontrolloimisellaan. Olen huomannut, että ihminen itse asettaa suurimpia kapuloita elämänsä rattaisiin. Liiallinen ajattelu ja suunnittelu kahlitsevat elämän vapaan virtauksen.

Ehkä työtä voi keventää talveksi ja valikoida enemmän mihin energiansa keskittää. Voi keskittyä siihen, mikä on tärkeintä ja jättää jotakin myöhemmäksi tai kokonaan tekemättä. Ehkä jouluakin voi valmistella rennosti ja nauttien.

Kuuntele sisimpäsi viisautta

Antakaamme luonnolle tilaa ja itsellemme hengähdysaikaa. Hiljaisen olemisen aikana on mahdollisuus sulatella vuoden aikana koettua ja kuulla sisäistä ääntään. Keho kertoo puhtaan totuuden ja enemmän kuin tuhat ajatusta. Missä olen menossa? Miltä sisälläni tuntuu? Mihin päin tahdon jatkossa suunnistaa? Nämä ovat tärkeitä kysymyksiä, jotka arjen tuoksinassa jäävät liian usein huomiotta.

Laput silmillä suorittamisen seurauksena saattaa olla päämäärätöntä vanhan kaavan toistoa, joka vain jatkuu, vaikka se ei olisi toiminut enää pitkään aikaan. Pysähtyessäsi ja hiljentyessäsi voit kuulla ja huomata uusia tuoreita polkuja, jotka vastaavat entistä syvemmin sisäisiä arvojasi sekä itsesi ja läheistesi parasta.

Hemmottele itseäsi

Leikkiä, iloa ja hemmottelua kaipaamme läpi vuoden. Aikuisilta se vaan jää usein liian vähälle. Etenkin nyt pimeään aikaan se olisi kuitenkin enemmän kuin tarpeen. Lepo, mieluisa tekeminen ja leppoisa elämänrytmi rentouttavat väsynyttä olemusta. Kynttilänvalo pehmentää tunnelman ja kauniit värit ympärillä virkistävät sielua.

Reipas ulkoilulenkki päivän valossa saa veren kiertämään ja saunan lempeys hyväilee kokonaisvaltaisesti. Hyvä ruoka ja seura, lähimpien kesken, elvyttää ihmistä. Hieronta- tai vyöhyketerapiakuuri olisi paikallaan juuri tähän kohtaan. Mikä ikinä sinua hemmotteleekin, nyt on aika tehdä sitä.

Kiitos kaamokselle sen opetuksista. Mitä enemmän luottaa elämän luonnolliseen kulkuun ja elämän vaivattomuuteen, sitä sujuvampaa ja miellyttävämpää arki voi olla.

Vinkkejä pimeyden vaikutusten pehmentämiseen

  • Hyväksy kaamos, anna sen opettaa hidastamista.
  • Ulkoile ja liiku päivänvalossa, jotta kehosi saa virtaa ja luonnonvaloa.
  • Käytä kirkasvalolamppua aamupäivisin 30 minuutin ajan ja kehosi pysyy paremmin vuorokausirytmissä.
  • Ota riittävästi D-vitamiinia ja syö ravitsevasti.
  • Anna itsellesi lupa levätä enemmän ja kuunnella kehon viisautta.
  • Hemmottele itseäsi ja lähimmäisiäsi, te ansaitsette sen.

Lisätietoa Heli Heiskasesta ja hänen kursseistaan löydät osoitteesta http://heliheiskanen.fi/. Lue myös Heiskasesta aiemmin julkaistu juttu Intuition johdattama.

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)