PÄÄTOIMITTAJALTA

Mainos
MARJA KASANEN KUVA STUDIO ADESSA | 10.12.2014 | KOLLEGA.FI
Hidastetaan tahtia

Tuntuu kuin koko maailma loppuisi jouluun. Töissä joka ainoalla on järjetön kiire ja kaikki yrittävät saada vimmatulla vauhdilla työnsä ja projektinsa päätökseen jouluun mennessä. Tavoitteet pitää saavuttaa eikä sitä ennen levätä.

Uurastamme juuri siihen vuodenaikaan, kun päivä on lyhyimmillään, energiat alimmillaan ja kroppa sekä mieli tarvitsisivat paljon lepoa. Ehkä olisi syytä esittää itselleen kysymys, ovatko kaikki työt todellakin niin tärkeitä? Useimmiten vaadimme itse itseltämme aivan liikaa, emmekä osaa hellittää ennen kuin vasta joulunpyhinä.

Hidastamisen autuudesta puhutaan myös Työelämän psykologiaa -palstalla, jossa Heli Heiskanen kehottaa antamaan periksi kaamokselle ja löysäämään tahtia. Pimeään aikaan saa hiljentää vauhtia, vähentää vaatimuksia, tehdä vähemmän ja olla enemmän, hän sanoo. Lepo, mieluisa tekeminen ja leppoisa elämänrytmi rentouttavat väsynyttä olemusta. Hiljaisuudessa on mahdollisuus kuulla sisäistä ääntään ja huomata uusia asioita, jotka vastaavat entistä syvemmin omia arvoja.

Lehtemme pääjutussa käsitellään työyhteisön vuorovaikutustaitoja esimiehen näkökulmasta. Yhteentörmäyksiä sattuu helposti, jos osapuolten temperamentit poikkeavat kovasti toisistaan. Vuorovaikutuksessa pitääkin aina ottaa huomioon niin toiminnallinen kuin pehmeä puoli, jotta voimme ymmärtää toisiamme paremmin, psykologi Tony Dunderfelt kertoo lehtemme artikkelissa. Vuorovaikutustaitojen kehittäminen on kaikille mahdollista, mutta se vaatii omien toimintamallien tunnistamista ja uusien mallien treenaamista.

Coaching-palstalla ruoditaan luutuneita kokouskäytäntöjä. Palaverikäytännöt ovat monesti kuin sanomattomia kiveen hakattuja sääntöjä, joita kukaan ei vain ole viitsinyt tai uskaltanut kyseenalaistaa, Sini Rantama sanoo kolumnissaan. Turhautuminen lisääntyy, kun aikaa tärvääntyy turhaan. Rantaman mukaan asiat voi kuitenkin tehdä myös toisin.

Johtajuuden ytimessä -palstalla pohditaan yksilösuorittamisen problematiikkaa. Vaikka suomalaiset ovat tottuneet yksilöjohtamiseen, se ei ole pelkästään hyvästä, Annu Palmu kirjoittaa. Yksilötavoitteet voivat estää näkemästä suurempaa kokonaisuutta ja vähentää yhdessä tekemisen arvon ymmärtämistä.

Hyvinvointi-blogissa puhutaan tunteista. Pelko ja rakkaus ovat pohjimmaiset tunteet, joista kaikki muut tunteet nousevat, sanoo Pirkko Tavaila kolumnissaan. Rakkaus luo luottamusta elämään, kun taas vihan taustalla on pelko. Kaikkia tunteita tarvitaan, ja niitä pitää kokea, jotta voimme kehittyä ja tulla tietoisemmiksi.

Sunnuntaina päättyi lehtemme juhlakilpailu, jossa kysyimme, miten palkitset itseäsi hyvistä työsaavutuksistasi. Saimme pitkälti toistasataa vastausta. Valtaosa vastaajista ilmoitti palkitsevansa itsensä hyvällä ruoalla ja juomalla sekä erilaisilla hemmotteluhoidoilla ja rentoutumisella. Sen lisäksi itseä palkittiin muun muassa hyvillä kirjoilla ja leffoilla. Kilpailun palkinnon, Hyvinvointiluotsi Oy:n coaching-session, voitti Jaana Sivonen Helsingistä. Onnittelut Jaanalle ja kiitokset kaikille osallistujille!

Uusi kilpailu pyörähtää taas käyntiin, ja näin uuden vuoden lähestyessä kysymme, mitä haluaisit muuttaa tai parantaa työpaikallasi, jos sinulla olisi vapaat kädet? Vastaamalla voi voittaa PS-Kustannuksen Positiivisen psykologian voima -kirjan, jonka on toimittanut Lotta Uusitalo-Malmivaara. Kirjan arvo on 45 euroa. Kannattaa osallistua, sillä kirjaa on jaossa kaksi kappaletta, jolloin voitonmahdollisuudet ovat suuremmat!

Lehtemme jää nyt joulutauolle ja seuraavat jutut ilmestyvät keskiviikkona 14.1. Muista kuitenkin avata joulukalenterin luukkuja aina jouluaattoon asti! Ja vuodenvaihteessa julkaisemme jälleen uuden energiakuvan.

Ihanaa joulua ja energistä uutta vuotta 2015!

Marja Kasanen
päätoimittaja

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)