TASAPAINON AVAIMET

Mainos
TEKSTI CARITA NYBERG KUVA MARJA KASANEN | 26.11.2014 | KOLLEGA.FI
Matkalla kohti päämäärää

Meillä jokaisella on päämäärä, sisäinen johtotähti, jota kohti suuntaamme. Sitä, miten kuljemme kohti päämäärää, määrittää oma toimintatapamme. Tässä artikkelissa käsitellään kahta Tasapainon avainta: toimintatapaa ja päämäärää.

Palstan kirjoittaja Carita Nyberg on Tasapainon Avaimet -menetelmän kehittäjä ja valmentaja.
Palstan kirjoittaja Carita Nyberg on Tasapainon Avaimet -menetelmän kehittäjä ja valmentaja.

Päämääriä on seitsemän, josta kuusi muodostaa vastakohtaiset parit ja seitsemäs on neutraali. Arvostelukyky tähtää joukosta erottautumiseen, kun taas hyväksyminen tavoittelee yhteenkuuluvuutta. Kaventaminen tähtää yksinkertaisuuteen ja kasvu puolestaan pyrkii omien rajojensa ylittämiseen. Omistautuminen tähtää antaumukselliseen toimintaan jonkin itseään suuremman hyväksi, kun taas hallitseminen tavoittelee johtajuutta. Rentoutuminen on neutraali päämäärä, joka auttaa meitä löytämään sujuvuutta arjen tekemisissä. Päämääristä löydät lisätietoa aiemmin julkaistusta artikkelista Mikä on päämääräsi.

Toimintapa puolestaan kertoo, minkälaisen ensivaikutelman annamme ja miten toimimme eri asioissa, mutta se on myös toimintamalli, jota käyttämällä pyrimme kohti omaa päämääräämme. Toimintatapoja on niinikään seitsemän: varovaisuus, voima, pidättyvyys, kiihkeys, sitkeys, hyökkäävyys ja tarkkailu. Käytämme yleensä paria, kolmea itsellemme luontaista toimintatapaa. Toimintatavoista voit lukea lisää aiemmin julkaistusta artikkelista Aitoja kohtaamisia.

Kun yhdistämme päämääriin toimintatavat, ymmärrämme paremmin kuinka eri tavoin etenemme kohti päämääräämme. Tämä selittää saman päämäärän omaavien eroavuuksia, koska toimintatapa on hyvin näkyvä ominaispiirre.

Miten tunnistat toimintatavat arjen tilanteissa

Toimintatavat eroavat selkeästi toisistaan. Tässä tyypillisiä tunnusmerkkejä eri toimintatavoista:

  • Varovaisuuden toimintatavan omaava on harkitseva henkilö, joka haluaa välttää virheitä. Varovainen punnitsee jokaisen asian ja lauseen rauhassa. Haasteena on uskallus tehdä päätöksiä.
  • Voimaa käyttävä uhkuu arvovaltaa ja luottamusta ja ottaa vahvasti kantaa. Hän nauttii riskinotosta ja mahdollisuuksiin tarttumisesta. Joskus tämä toimintatapa vie tilaa muiden kustannuksella.
  • Pidättyvyyden toimintatavan omaavalla on voimakas itsehillintä ja tahdikas käytös. Henkilö antaa muiden olla esillä ja pysyy mielellään taustalla. Vaarana on, että hän kontrolloi itseään liikaa ja kätkee tunteensa.
  • Kiihkeys on innostusta ja tunteellista heittäytymistä. Henkilö syttyy helposti uusille asioille, mutta into voi myös lopahtaa yhtä nopeasti. Kiihkeä on yleensä eloisa ja räiskähtelevä, mutta näkee asiat helposti mustavalkoisina ja on myös herkkänahkainen.
  • Sitkeyden toimintatavan omaava on pitkäjänteinen ja peräänantamaton, ja saa tuloksia aikaan. Sitkeä luo systeemejä ja rutiineja ja pysyy niissä johdonmukaisesti. Vaarana on, että hän urautuu ja jämähtää tapoihinsa.
  • Hyökkäävyyden toimintatavalla tarkoitetaan aloitteellisuutta ja nopeutta tarttua asioihin heti, ja sen tunnusmerkkejä ovat rohkeus ja vauhti. Hyökkäävyyttä käyttävä on jämäkkä ja suorasanainen muutosagentti, joka pistää tuulemaan, mutta saa myös aikaan kahnauksia.
  • Tarkkailun toimintatapa on yleisin ja moni käyttää sitä ensisijaisena siirtyäkseen sitten toiseen toimintatapaan. Tarkkailija seuraa ympäristöään, tekee havaintoja ja huomaa asioita, joita muut eivät noteeraa. Vaarana on jättäytyä täysin passiiviseksi taustalle.

Esimerkkejä yhdistelmistä

Päämäärien ja toimintatapojen yhdistelmiä on kaikkiaan 7×7. Näistä esimerkeistä saat kuvan miten nämä kaksi avainta toimii yhdistelmänä.

Henkilö, jolla on arvostelukyvyn päämäärä, on yleensä valikoiva ja kriittinen. Jos hän käyttää pidättyvyyden toimintatapaa, hän on varauksellinen ja ottaa muut huomioon tehdessään tiukkoja valintoja esimerkiksi jonkin projektiin liittyvän asian hylkäämisessä tai säilyttämisessä.

Hyväksymisen päämäärä yhdistettynä varovaisuuden toimintatapaan tekee henkilöstä hiljaisen ja harkitsevan myötäeläjän. Hän ei halua olla eri mieltä toisten kanssa, saati tehdä nopeita päätöksiä. Henkilön kanssa on helppo tulla toimeen, mutta häntä voi olla vaikeaa saada ilmaisemaan omaa näkemystään.

Asiantuntija, jolla on kaventamisen päämäärä, on takuuvarmasti oman alueensa ekspertti. Häntä ei juuri kiinnosta muut aihealueet, vaan hän uppoutuu omaan erikoisalaansa. Jos henkilöllä on lisäksi sitkeyden toimintatapa, hän kääntää joka kiven saadakseen kaiken tarvittavan tiedon vaikka siihen menisi vuosia.

Kasvun päämäärän omaava haluaa yleensä oppia paljon uutta eri tavoin. Jos tällaisen henkilön toimintatapana on kiihkeys, hän innostuu välittömästi ja tarttuu heti uusiin haasteisiin. Hän on innostaja ja rohkea käynnistäjä.

Omistautumisen päämäärä yhdistettynä tarkkailun toimintatapaan antaa henkilöstä neutraalin vaikutelman. Hän havainnoi ensin asioita, ja ryhtyy vasta sitten toimeen. Lojaalina henkilönä hän antaa täyden työpanoksensa työpaikkansa hyväksi.

Pomo, jolla on hallitsemisen päämäärä ja voiman toimintatapa, on varsinainen voimanpesä. Hän ottaa aina tilanteen haltuun ja hänen haasteenaan onkin kuunnella myös muiden mielipiteitä. Tällainen pomo pistää itsensä täysillä likoon ja parhaimmillaan hän on vahva esikuva.

Rentoutumisen päämäärä antaa elämään kepeyttä ja sujuvuutta. Jos siihen yhdistää hyökkäävyyden toimintatavan, syntyy sisäistä ristiriitaa, sillä hyökkäävä tarttuu asioihin nopeasti ja rohkeasti. Tällainen henkilö saattaa pitää kärkkäästi puolensa esimerkiksi loma-aikoja jaettaessa, ettei joutuisi tinkimään tavoitetilastaan rentoutumisesta.

Tee päämäärä-testi ja toimintatapa-testi, joiden avulla voit tunnistaa omat yhdistelmäsi ja oivaltaa enemmän itsestäsi ja muista.

Lisätietoa Tasapainon Avaimista löydät osoitteesta
www.tasapainonavaimet.fi tai carita.nyberg@tasapainonavaimet.fi.

Lataa tästä ilmaiseksi Carita Nybergin kirjoittama e-kirja Itsensä johtaminen.

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)