TYÖELÄMÄN PSYKOLOGIAA

Mainos
TEKSTI ANNAMARI HEIKKILÄ KUVA JOHANNA KINNARI | 12.11.2014 | KOLLEGA.FI
Kun mikään ei riitä

Maija, 39 v, on supernainen. Pitkälle kouluttautunut, vaativassa asiantuntijatyössä, puolimaratoonari ja kolmen pienen lapsen äiti. Ja kolmatta kertaa burnoutissa.

Annamari Heikkilä on psykologi.
Annamari Heikkilä on valmentava psykologi ja filosofian tohtori.

Maija on vaativa itselleen, eikä tyydy toiseksi parhaaseen. Maija kertoo, vähän ylpeänäkin, että kyllä töistä pitää aina suoriutua vähän paremmin kuin muut. Työnantaja osaa ottaa tästä kaiken irti: Maijan vastuut kasvavat, ja tällä hetkellä töitä on niin paljon, että priorisoidulta työlistalta saa tehtyä töistä kuutisenkymmentä prosenttia. Loput töistä jäävät tekemättä. Mutta mieleen nekin jäävät, kasvavalle tekemättömät työt -listalle. Aamuöisin Maija herää säpsähtäen; onkohan jotakin olennaista unohtunut, tuleekohan asiakkaalta huutia huomenna?

Eivätkä paineet lopu työpaikalle: vapaa-ajalla Maija on päiväkodin vanhempainyhdistyksen puheenjohtaja ja ilmoittautui juuri maratonkouluun, tavoitteenaan juosta puolikas kahteen tuntiin. Tavaratalon tyylikonsultin yhteydenotto odottaa vastausta: garderobikin pitäisi päivittää – eihän sitä nyt voi töissä ja vapaa-ajalla pukeutua menneen talven vetimiin. Mitä siitäkin nyt ihmiset ympärillä ajattelisivat?

Maija ei ehdi rentoutua. Maijan viikoittainen tennistuntikin on suorittamista: tunnilla Maija pyrkii täydellisiin lyönteihin ja hän harmistuu, jos mokia tulee. Kotonakaan sohva ei Maijan alla kulu, aina on siivottavaa, pyykättävää ja organisoitavaa. Kun Maijalta kysytään mistä hän nauttii, tulee hiljaista. Maija ei keksi yhtäkään asiaa. Kun Maijalta kysytään, mistä hän on kiitollinen, tulee hiljaista. Hän pitää saavutuksiaan itsestäänselvyyksinä, hän on saanut, mitä odottikin. Ulkopuolisin silmin hänellä on paljon: hyvä koulutus ja työpaikka, terveet lapset ja toimiva parisuhde. Mutta koska asiat voisivat olla vielä paremmin, Maija jatkaa ponnistelua. Hän ei pidä itseään täydellisenä tai edes erityisen menestyneenä ja loukkaantuu, kun joku käskee häntä rentoutumaan ja nauttimaan hetkestä. Maija ei tiedä miten voisi olla tyytyväinen itseensä, ellei jatkuvasti ponnistelisi.

Maijoja on Suomi pullollaan. Samalla tavalla suorittavia Matteja riittää myös. Palkintona vaativuudesta Maijoilla ja Mateilla on menestystä, mutta maksettu hinta on kova: monet heistä ovat hukanneet ilon ja onnen elämästään. Sen sijaan he ovat kireitä ja tyytymättömiä, stressaantuneita ja ahdistuneita. Työntekijöinä suorittajat kyllä pärjäävät, kunnes kaatuvat saappaat jalassa. Työuupumuksesta kärsii jo viidennes työväestöstä.

Mitä sitten voi tehdä kun tunnistaa itsessään vaativuutta?

  1. Onnitella itseään. Asian tunnistaessaan on jo ottanut ensimmäisen, tärkeän askeleen kohti muutosta. Ilman tiedostamista muutos ei ole mahdollinen.
  2. Haaveilla. Miettiä millaista elämä olisi, jos osa stressistä otettaisiin pois. Mitä tekisi, kenen kanssa olisi, miten hulluttelisi?
  3. Laskea rohkeasti vaatimuksia. Kaikki tai ei mitään -ajattelutapa joutaa roskakoriin. Riittävän hyvä on riittävän hyvä ja jotkut hommat on lupa tehdä vasemmalla kädellä.
  4. Kuunnella viisaita ystäviä, jotka eivät koko ajan suorita. Kysyä heiltä kuinka he aikansa käyttävät, mistä nauttivat ja miten he rentoutuvat. Ottaa näistä mallia.
  5. Edetä pienin askelin. Muuttaa pieniä asioita omassa käyttäytymisessä. Olla ottamatta lisää töitä, nauttia kuppi kuumaa teetä vaikka keittiö olisikin siivoamatta, tehdä jotakin mikä ei ole järkevää, vaan ainoastaan mukavaa.
  6. Puhua itselleen lempeästi ja ymmärtävästi. Suorittamisella on hyvätkin puolensa, mutta nyt on lupa hellittää ja uskoa, että kelpaa juuri sellaisena kuin on: ihan tavallisena ihmisenä.

Annamari Heikkilä on laillistettu psykologi ja filosofian tohtori. Löydät hänestä lisää tietoa sivulta http://psykologinenpaaoma.fi/.

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)