HENKILÖKUVA

Mainos
TEKSTI MARJA KASANEN KUVAT VERNA KOVANEN JA VALLILA INTERIOR | 1.10.2014 | KOLLEGA.FI
Tinkimätön päätöksentekijä

Saksaa kotikielenä puhuva Anne Berner toimii Vallila Interiorin johdossa. Nuorena patologin ammatista haaveillut Berner tuli alun perin olosuhteiden pakosta töihin isoisänsä perustamaan sukuyhtiöön, mutta loi siellä menestyksekkään uran, joka on kestänyt yli kaksikymmentäviisi vuotta.

Anne Berner on päättäväinen nainen, joka on tottunut tekemään töitä kellon ympäri. Berner toimii Vallila Interior -konsernin hallituksen puheenjohtajana sekä yhtiön kuluttajakaupan toimitusjohtajana ja on mukana monessa luottamustehtävässä.

Anne Berner tekee töitä kuutena päivänä viikossa.
Anne Bernerin työtahti on niin tiukka, että siihen mahtuu vain yksi vapaapäivä viikossa.

– Johdan yhdessä veljieni kanssa kahteen eri toimialaan jaettua konserniamme, Anne Berner kertoo.

Saksalaisen koulun Suomessa käynyt Berner puhuu kotikielenään sveitsinsaksaa. Hänen toinen vahva kielensä on ruotsi.

– Aikoinaan Saksalaisessa koulussa sai valita maankieleksi joko ruotsin tai suomen, ja äitini valitsi minulle ruotsin. Hän oli itse täysin saksankielinen ja piti ruotsia helpompana kielenä. Suomenkielen olen oppinut arjen työssä, Berner sanoo.

Valmistuttuaan Saksalaisesta koulusta Berner haki Zürichin yliopiston lääketieteelliseen tiedekuntaan ja pääsikin sinne. Haaveet patologin ammatista saivat kuitenkin jäädä, kun Berner joutui palaamaan kotiin hänen äitinsä sairastuttua vakavasti.

– Pidimme perhekokouksen, jossa sovimme, että jään hoitamaan äitiä ja haen Hankenille. Hain sinne ulkomaalaisena, sillä siihen aikaan Saksalaisen koulun tutkintoa ei kelpuutettu ylioppilastutkinnoksi.

Ahkeran lukemisen ansiosta Berner pääsi Hankenille opiskelemaan. Vuonna 1986 hän valmistui kauppatieteitten maisteriksi ja samana vuonna perheen äiti kuoli. Berner joutui ottamaan kasvatusvastuun yhdessä isänsä kanssa kahdesta nuoremmasta veljestään, josta toinen oli vasta 14-vuotias.

– Siinä vaiheessa siirryin perheen yhteisellä päätöksellä sukuyhtiöömme töihin. Se oli käytännön ratkaisu, sillä ulkomailla opiskeluun ei enää ollut mahdollisuutta.

Myyntimiehestä toimitusjohtajaksi

Taloon tultuaan Berner alkoi kehittää julkisten tilojen sisustamista ja projektitoimintaa. Uuden liiketoiminnan myötä myös yrityksen nimi vaihtui Vallila Interioriksi.

– Aiemmin yrityksemme oli keskittynyt pelkkään kuluttajakauppaan, ja vuonna 1987 laajennuimme julkisten tilojen sisustamiseen.

Aluksi Berner kiersi autonsa kanssa ympäri Suomea esittelemässä kankaita ja myymässä sisustusratkaisuja arkkitehdeille ja suunnittelijoille ovelta ovelle -periaatteella. Kauppa alkoi käydä ja Berner ryhtyi määrätietoisesti kasvattamaan liiketoimintaa. Vuonna 1989 Berneristä tuli Vallila Interiorin toimitusjohtaja.

– Toimintamme laajeni ja aloimme sisustaa risteilijöitä, toimitiloja ja hotelleja. 90-luvulla sisustimme isoja taloja kuten Nokiaa ja Soneraa ja perustimme tytäryhtiön Venäjälle.

Muutamia vuosia sitten Berner aloitti konserniyhtiön hallituksen puheenjohtajana ja siirtyi kuluttajakaupan liiketoiminnan toimitusjohtajaksi

– Työni ei sinänsä ole muuttunut. Teen edelleen kaikkea laidasta laitaan, niin kuin perheyrityksessä tehdään. Myyn, ostan, vedän suunnittelutiimiä ja kokoan mallistoja.

Luottamustoimia ja mentorointia

Anne Bernerin työviikko on tiukka ja tarkkaan aikataulutettu. Berner aloittaa työpäivänsä tavallisesti puoli kahdeksan aikoihin ja päivä kuluu pääosin kokousten merkeissä.

– Minulla on päivittäin 6 – 7 palaveria, joista suuri osa on asiakkaiden ja sidosryhmien tapaamisia.

Kotiin Berner ehtii vasta kahdeksan, yhdeksän maissa, ja jatkaa siellä työntekoa.

– Illalla vastan sähköposteihin ja työpäiväni päättyy joskus puolenyön paikkeilla.

Anne Bernerin aikana yritys laajeni yritystiloihin.
Anne Bernerin johdolla yritys laajensi toimintaansa kuluttajakaupasta julkisten tilojen sisustamiseen.

Oman yhtiön asioiden lisäksi Berner hoitaa lukuisia luottamustehtäviä. Suurimman osan ajasta vie kuitenkin Uusi Lastensairaala 2017 -yhdistyksen ja säätiön puheenjohtajuus.

– Lastensairaalaan liittyviin tehtäviin käytän pari tuntia päivässä, joskus jopa koko päivän. Olemme saaneet rahankeruutavoitteen saavutettua, mutta itse sairaalan rakentaminen on vielä edessä. Työtä riittää vielä kolmeksi vuodeksi.

Aikaavieviä ovat Bernerin mukaan etenkin ne luottamustoimet, joissa hän toimii puheenjohtajana. Luottamustointen lisäksi Berner on mukana Keskuskauppakamarin mentorointiohjelmassa.

– Koska olen Keskuskauppakamarin hallituksen jäsen, koen velvollisuudekseni toimia mentorina. Minulla on tällä hetkellä kaksi nuorta naista mentoroitavana ja nautin kovasti sparraajan roolistani. On antoisaa ammentaa nuorten ihmisten ajatusmaailmasta.

Aika on kuitenkin kortilla eikä luottamustoimien hoitaminen olisi mahdollista ilman pätevää henkilökuntaa.

– Minulla on erittäin hyvä tiimi, jonka vastuulle voin jättää tehtävät luottavaisin mielin. Ilman heitä en pystyisi irrottautumaan muihin tehtäviin.

Toinen asia, joka vaikuttaa Bernerin mukaan ratkaisevasti ajankäyttöön, on tehokas päätöksentekokyky. Ilman sitä asiat jäisivät keskeneräisiksi eivätkä etenisi.

– Ehdin tehdä paljon asioita, sillä teen joka kohdassa päätöksiä. Otan aina kantaa ja olen valmis tekemään valinnat, jolloin asioissa päästään eteenpäin.

Yksi vapaapäivä viikossa

Töitä perheyhtiössä riittäisi loputtomasti, mutta Berner aikoo työskennellä yrityksessä enää niin kauan kuin hänestä on hyötyä.

– Minusta on tärkeää jättää seuraavalle sukupolvelle riittävästi tilaa, jotta yhtiö uudistuu. Siinä vaiheessa, kun vanha sukupolvi ei enää pysty tukemaan nuorempia, on aika keksiä muuta tekemistä.

Lähivuosina kiireet vielä jatkuvat eikä aikaa riitä juuri harrastuksiinkaan. Lauantait Berner yrittää pyhittää lasten sekä omien asioidensa hoitamiseen.

– Onneksi lapset ovat jo niin isoja ja itsenäisiä, että he osaavat hoitaa itse ruokaostokset ja parturissa käynnit.

Viikonloppuisin Berner käy kuntosalilla ja lukee kirjallisuutta laidasta laitaan, silloin kun ehtii. Klassinen musiikki ja ooppera ovat myös sydäntä lähellä.

Sunnuntaisin Berner alkaa jo orientoitua tulevaan viikkoon tekemällä valmiiksi esitysmateriaalit, puheet ja asiakastarjoukset.

– En selviäisi viikosta, ellen valmistautuisi etukäteen. Teen kuitenkin asiat eri tavalla ja kuuntelen samalla musiikkia. Olen aina työskennellyt sunnuntaisin, se on elämäntapa.

Oman hyvinvointinsa Berner sanoo tulevan siitä, että työt onnistuvat.

– Kun 30 miljoonan varainhankintatulos tulee täyteen tai tapaan jonkun poikkeuksellisia tekoja tekevän ihmisen, saan energiaa monenkymmenen kuntosalikäynnin verran.

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)