SANA HALLUSSA

Mainos
TEKSTI EEVA HEINONEN KUVA JOHANNA AMNELIN | 29.10.2014 | KOLLEGA.FI
Sekä että eikä joko tai

Kun järjestelee töitä, ihmisiä tai järjestelmiä, törmää joskus pattitilanteeseen. Yhtäkkiä asiat ovat erittäin mustavalkeita, ilman pienintäkään harmaan sävyä. Kun viedään asioita tietojärjestelmiin, ne usein ovat luonnostaan joko tai. Mutta kun muuten seikkaillaan ihmisten kesken, pitäisi pystyä löytämään myös sekä että.

Eeva Heinonen on ammattijärjestäjä ja toimii Suomen ammattijärjestäjien puheenjohtajana.
Eeva Heinonen toimii palvelualalla asiantuntijana, minkä lisäksi hän pitää kursseja tavaroiden raivaamisesta ammattijärjestäjän ominaisuudessa.

Mutta joko tai on usein niin paljon hauskempaa. Kuinka kauan voi ja pitää sietää sitä, että toinen ajattelee aivan eri tavoilla asioista. Kauanko voidaan käyttää yhteistä palaveriaikaa sen selvittämiseen, mikä olisi paras tapa toimia, jos yhteistä näkökulmaa ei vain tahdo syntyä.

Sillä jos haluamme olla keskinkertaisia ja tyydyttävällä tuloksella, voimme tyytyä kompromisseihin, enemmistöpäätökseen tai vähemmistöpäätökseen. Mutta jos haluamme olla erinomaisia ja päästä parhaisiin mahdollisiin tuloksiin, meidän on päästävä yhteisymmärrykseen. Ja se vaatii usein vääntöä.

Joskus yhteisymmärrys syntyy sekunneissa; porukka on pieni, asia on ilmeinen eikä sen kummempaa miettimistä tarvita. Esimerkiksi tulipalon syttyessä, toimimme sulassa sovussa ja hyvässä yhteisymmärryksessä, ilman suurempaa pohdiskelua. Mutta muissa tapauksessa yhteisymmärryksen syntyminen vaatii kyllä keskustelua ja erilaisen katsantokannan sietämistä. Eikä yhteinen tavoite olisi tässäkään pahitteeksi, päinvastoin.

Ymmärrämme usein väärin ihan luonnostaan, koska tapamme tarkastella asioita on usein peräisin jostain hyvin syvältä asenteistamme ja maailmankuvastamme. Suhtaudumme asioihin pääsääntöisesti positiivisesti tai negatiivisesti, kyynisesti tai hyvään uskoen. Asenteiden muuttaminen on vaikeaa, ehkä mahdotonta. Tai ehkä ei. Voisin ajatella sen olevan helpompaa, jos asia ei ole itselle tärkeää, ja vaikeaa, jos se on itselle merkityksellinen. Jos se on erittäin tärkeää, se ehkä on mahdotonta muuttaa. Tai sitten ei. Tai ehkä sittenkin joko tai…

Eeva Heinonen työskentelee asiantuntijatehtävissä palvelualalla. Hän on myös ammattijärjestäjä, ja toimii Suomen ammattijärjestäjien yhdistyksessä. Lue Heinosesta kertova juttu Monitoiminainen vauhdissa.

Jos tykkäsit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)