Työyhteisön ilmapiiri riippuu paljon keskinäisestä vuorovaikutuksesta. Kaikissa vuorovaikutustilanteissa tuomme tilanteeseen fyysisen itsemme lisäksi energiaa, vaikka emme sitä aina tiedostaisikaan.

Karkeasti jaettuna energia on joko positiivista tai negatiivista, tunnelmaa kohottavaa tai sitä latistavaa. Oman energialatauksen tiedostamisen jälkeen kyse on omasta tahdosta: minkälaista energiaa haluan tuoda mukanani muille jaettavaksi?
Joillain on kyky luoda ympärilleen myönteisyyden ja avoimen ilmapiirin kehä kun taas toisen astuminen huoneeseen saattaa saada porukan heti varpailleen. Mistä oikeastaan on kyse?
Kiinnostus on vuorovaikutuksen avain
Yksi tärkeä tekijä myönteisessä vuorovaikutuksessa on kiinnostus toista kohtaan. Lähes jokainen on varmasti joskus tavannut henkilön, joka syö kaikkien paikallaolijoiden energian puhumalla lähes tauotta vain omista asioistaan. Jotta vuorovaikutus olisi toimivaa, sen tulee olla aidosti kaksisuuntaista.
Kysymyksellä ”Mitä sinulle kuuluu?” on suuri merkitys keskinäisen luottamuksen rakentamisessa. Jokaiselle kuuluu joka päivä vähän eri asioita, joten kuulumisia voi kysellä vaikka joka päivä ihan siltä samalta tutulta vieruskaverilta. Myös keskeyttämättä kuunteleminen, hymy, katsekontakti ja hetki kiireetöntä aikaa ovat hyviä keinoja osoittaa arvostavansa toista.
Asenne ja sanat ratkaisevat
Puheen sävy ja sanavalinnat paljastavat paljon puhujan sisäisestä maailmasta. Jos keskittyy miettimään sellaisia asioita, joihin ei voi itse edes vaikuttaa tai joista ei voi itse päättää, stressaantuneisuus ja ahdistus välittyvät varmasti myös muille. Kannattaakin ennemmin keskittyä niihin asioihin, joista voi päättää itse, kuten omat teot, työkavereiden tervehtiminen ja kannustava palaute. Tällöin oma hallinnantunne lisääntyy ja myönteisyys välittyy myös muille.
Tämä ei tarkoita sitä, että ikävät tunteet tulisi työntää syrjään. Niillä on aina jokin tärkeä viesti, joka kannattaa selvittää. Kyse on siitä, minkä merkityksen vaikeille asioille antaa. Koska jokainen on vastuussa omista ajatuksistaan, voi itse päättää, mihin ne haluaa kohdistaa – vellooko ikävissä asioissa vai miettiikö eteenpäinvieviä ratkaisumahdollisuuksia.
Suojakuori vaikeuttaa kanssakäymistä
Jos edellä mainitut asiat tuntuivat liian heppoisilta ja on vaikea päästä myönteiseen moodiin, katse kannattaa hetkeksi kääntää menneeseen. Vuorovaikutustapaan vaikuttaa muun muassa kasvatus, lapsuuden kodin luoma malli ja elämän varrella kertyneet kokemukset.
Ihminen alkaa kerätä ympärilleen näkymätöntä suojakuorta, jos hän on pienestä pitäen saanut paljon moitteita, hänen odotuksensa eivät ole täyttyneet tai hänen tarpeisiinsa ei ole vastattu. Esimerkiksi jos ihminen kokee, ettei ole tullut jossain asiassa kuulluksi tai ymmärretyksi omana itsenään, suojakuoren tehtävänä on estää häntä pahoittamasta mieltään seuraavalla kerralla vastaavassa tilanteessa.
Tällaisella sinänsä hyvää tarkoittavalla suojakuorella on se ikävä puoli, että se vaikeuttaa kanssakäymistä. Toisten on hankala saada selville, mitä henkilö aidosti ajattelee, ja vastaavasti henkilön itsensä on vaikea olla vuorovaikutustilanteessa täysin oma itsensä, koska osa energiasta menee suojakuoren ylläpitämiseen. Ulospäin tämä näkyy usein tiuskimisena tai toisten arvostelemisena.
Jos suojakuoria on kertynyt liikaa, niitä kannattaa lähteä purkamaan. Purkaminen on viisasta tehdä kerros kerrokselta hitaasti kuin sipulia kuorien. Silmätkin saattavat kostua matkan varrella kuten sipulin kuorimiseen kuuluu, mutta se on osa eteenpäinvievää prosessia.
Pohdittavaa
Minkälaista tunnetta sinä haluat tuoda työyhteisöösi?
Onko se iloa, rentoutta, avoimuutta, kannustavuutta, innostuneisuutta, uteliaisuutta tai jotain muuta sinulle tärkeää?
Mitkä pienet konkreettiset asiat tai teot lisäävät kyseistä tunnetta?

Lisätietoja Sini Rantamasta ja työhyvinvointivalmennuksista löydät osoitteesta www.hyvinvointiluotsi.fi. Lue myös Rantamasta aiemmin kirjoitettu juttu Varatuomarista valmentajaksi.
Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.
Oliko artikkeli kiinnostava?
Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.
Käytä tätä mainospaikkaa, kun
- haluat erottua joukosta,
- saavuttaa uutta yleisöä ja
- saada asiasi helposti perille.
Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.
Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/