TASAPAINON AVAIMET

Mainos
TEKSTI CARITA NYBERG KUVA MARJA KASANEN | 29.10.2014 | KOLLEGA.FI
Mikä on päämääräsi?

Päämäärä on sisäinen pyrkimys, jota kohti suuntaamme. Päämäärä vaikuttaa kaikkiin suuriin valintoihimme ja se ohjaa meidät tekemään asioita, jotka tuovat suuren tyydytyksen tunteen. Monesti työpaikalla on eri päämäärän omaavia. Kun ymmärrät eroavuudet, oivallat monen käytöstä pintaa syvemmältä.

Palstan kirjoittaja Carita Nyberg on Tasapainon Avaimet -menetelmän kehittäjä ja valmentaja.
Palstan kirjoittaja Carita Nyberg on Tasapainon Avaimet -menetelmän kehittäjä ja valmentaja.

Päämääriä on kaikkiaan seitsemän. Kuusi niistä muodostaa vastakohtaiset parit ja seitsemäs on neutraali.

Arvostelukyky ja hyväksyminen ovat toistensa vastakohdat ja käsittelevät sitä, miten paljon ja erilaisia asioita haluamme hyväksyä ja sisällyttää omaan elämänpiiriimme. Arvostelukyky tähtää joukosta erottautumiseen, kun taas hyväksyminen tavoittelee yhteenkuuluvuutta.

Kaventamisen ja kasvun vastakohdissa on kyse siitä, miten vähästä tai paljosta innostumme ja mitä kaikkea haluamme kokea ja oppia elämän aikana. Kaventaminen tähtää yksinkertaisuuteen kun kasvu puolestaan pyrkii omien rajojensa ylittämiseen.

Omistautumisen ja hallitsemisen vastakohtapari liittyy siihen, miten suhtaudumme kanssaihmisiimme ja itsellemme tärkeisiin kysymyksiin. Omistautuminen tähtää antaumukselliseen toimintaan jonkin itseään suuremman hyväksi kun taas hallitseminen pyrkii valta-asemaan.

Rentoutuminen on neutraali päämäärä, joka auttaa meitä löytämään sujuvuutta arjen tekemisissä.

Miten tunnistaa eri päämäärät työpaikalla

Päämäärät eroavat selkeästi toisistaan. Tässä muutama tunnusmerkki:

  • Arvostelukyvyn päämäärää käyttävä on hyvin valikoiva ja etsii aina täydellistä, oli kyse sitten vaatteista, ystävistä tai työpaikasta. Hän on yleensä hyvin huoliteltu ja hieman etäinen.
  • Hyväksymisen päämäärän omaava henkilö on suvaitsevainen ja haluaa kuulua joukkoon. Hän on ystävällinen, avoin ja häntä on helppo lähestyä.
  • Kaventamisen päämäärää käyttävä haluaa keskittyä vain yhteen teemaan ja hän arvostaa rutiineja. Hänet tunnistaa pidättyneestä olemuksesta ja poissaolevasta katseesta.
  • Kasvun päämäärän omaksunut haluaa haasteita ja vaihtelua. Hänellä on kiireinen olemus, vakava ilme ja hän käy helposti ylikierroksilla.
  • Henkilö, jolla on omistautumisen päämäärä johtotähtenään, on vastuullinen, auttavainen ja lojaali. Hänet tunnistaa pitkäjänteisyydestä ja hieman surumielisestä olemuksesta.
  • Hallitsemisen päämäärän omaava hakeutuu johtorooleihin ja hän haluaa asioiden tapahtuvan aina tahtonsa mukaisesti. Hänellä on intensiivinen katse ja päättäväinen olemus.
  • Rentoutumisen päämäärää käyttävä antaa elämän kulkea omaan tahtiinsa, eikä hän kiirehdi turhaan. Hän puhuu verkkaisesti ja on leppoisa nautiskelija.

Case: Tiiminvetäjä

Eräässä kansainvälisessä yksikössä tiiminvetäjät osallistuivat Avainvalmennuksen, jossa päivän aiheina olivat muun muassa päämäärät. Valmennuspäivän kuluessa kävi ilmi, että tilaisuudessa oli lähes kaikkien päämäärien edustajat. Yhdellä esimiehistä oli harvinainen hallitsemisen päämäärä. Kun tapasin hänet ensimmäisen kerran, hän oli hyvin levoton ja stressaantunut, sillä organisaatiomuutoksen myötä häneltä oli juuri viety tiimi ja hänet oli siirretty asiantuntija-tehtäviin. Jatkovalmennuksessa vuotta myöhemmin tilanne oli aivan toinen, sillä hän oli saanut uuden tiimin ja pääsi jälleen johtamaan ja vaikuttamaan. Tämä muutos oli hänelle erittäin mieluisa ja näkyi siinä, että hän oli jälleen positiivinen oma itsensä.

Mikäli omaa päämäärää ei pääse käyttämään työpaikalla, se aiheuttaa helposti turhautumista. Työyhteisön toimivuuden kannalta olisi tärkeää, että sen jäsenten päämäärät tiedostettaisiin ja niitä tuettaisiin mahdollisuuksien mukaan.

Mikä on sinun päämääräsi? Tee testi!

Lisätietoa päämääristä ja Tasapainon Avaimista löydät osoitteesta
www.tasapainonavaimet.fi tai carita.nyberg@tasapainonavaimet.fi.

Lataa tästä ilmaiseksi Carita Nybergin kirjoittama e-kirja Itsensä johtaminen.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)