Markkinointi- ja media-alalla uransa tehnyt Eeva-Liisa ”Eppu” Ylälahti on rohkea ja innovatiivinen nainen. Alun perin taiteilijaksi halunnut Ylälahti päätyi tutkijaksi, kunnes uraauurtavat tehtävät veivät mennessään.
Eppu Ylälahti on aina ollut ajan hermolla – tai vähän aikaansa edellä. Tutkijana, myyntipäällikkönä, digimaailman implementoijana, toimitusjohtajana, seminaaripuhujana ja yrittäjänä toiminut Ylälahti rakastaa työntekoa. Se ei kuitenkaan ole sulkenut pois perhe-elämää, joka on aina ollut Ylälahdelle kaikkein tärkeintä.

– Perheen ja uran voi yhdistää. Elämä on suurelta osin organisointi- ja arvostuskysymys. Vaikka työ onkin minulle elämäntapa, on perhe ollut aina ykkösenä, Ylälahti sanoo.
Alun perin taiteilijan, diplomaatin ja poliitikon urasta haaveillut Ylälahti päätyi opiskelemaan Helsingin yliopistoon ja valmistui valtiotieteiden maisteriksi. Tutkijanura alkoi jo gradutyöstä, jonka hän teki Alkoholipoliittiselle tutkimuslaitokselle aiheenaan naisten alkoholinkäyttö. Selvitys oli ensimmäinen laatuaan Suomessa ja herätti suurta kiinnostusta.
– Siitä lähti liikkeelle esiintymisurani. Olin otettu siitä, että saatoin välittää yhteiskunnallisesti tärkeää tietoa ja ihmiset kuuntelivat minua, Ylälahti kertoo.
Tutkijasta uudistajaksi
Akateemisista pätkätöistä Ylälahti ei ehtinyt kauaa nauttia, kun hän sai ensimmäisen vakituisen työpaikkansa Suomen Gallupista, joka etsi projektipäälliköksi nuorta myyntihenkistä tutkijaa.
– Sain tehdä yhteiskunnallisia tutkimuksia ja markkinatutkimuksia. Olen aina ollut kiinnostunut siitä, mitä maailmassa tapahtuu ja mitkä ovat trendit. Gallup oli loistava näköalapaikka, jossa työskentelin neljä vuotta.
80-luvun puolivälissä Ylälahti alkoi miettiä uusia haasteita. Hän haki erikoissuunnittelijan paikkaa Tilastokeskuksesta, jota oltiin uudistamassa.
– Olin ensimmäinen kaupalliselta puolelta palkattu henkilö. Tehtäväni oli nykyaikaistaa Tilastokeskus valtion virastosta tietopalvelutaloksi. Projekti oli valtava.
80-luvun lopussa Ylälahdelle tarjottiin yllättäen paikkaa MTV3:sta. Hän pääsi täysin puhtaalta pöydältä rakentamaan b-to-b -televisiomainonnan myyntiä, joka oli silloin täysin uutta.
– Se oli haastava tehtävä, jossa pääsin kehittämään mediaa ja käyttämään tutkimusosaamistani.
Haasteet kasvavat
Onnistuneen projektin jälkeen MTV3 tarjosi hänelle valtakunnallisen myyntiryhmän päällikkyyttä.
– En ollut ollenkaan varma pestistä. Se oli hyppäys täysin kaupalliseen maailmaan. Epäröin naisille tyypilliseen tapaan ison haasteen edessä.
Uutuudenviehätys vei kuitenkin pitemmän korren ja Ylälahti otti tehtävän vastaan. Työssään hän perehtyi ensimmäistä kertaa digitaaliseen maailmaan, josta tuli Ylälahden johtotähti lopuksi elämää.
– Elettiin 90-luvun alkua, kun kännykät alkoivat yleistyä ja sähköpostista tuli arkipäivää. Tiimimme ryhtyi luomaan interaktiivista televisiota Suomeen. Pääsin tutustumaan alan uutuuksiin Yhdysvalloissa ja Lontoossa.
Juurilleen tutkimuksen maailmaan Ylälahti palasi 90-luvun puolivälissä, kun hänet kutsuttiin mediatoimisto Carat Finlandin media- ja tutkimusjohtajaksi. Internetin nousun myötä Ylälahti pääsi mukaan kansainvälisiin kehitystiimeihin.
– Yksi huippuhetkistäni oli, kun sain New Yorkissa seminaarissa esiintyessäni kertoa Suomen olevan nettitiheyksien ykkösmaa maailmassa.
Caratista Ylälahden tie vei MDC RISC Internationalin toimitusjohtajaksi tehtävänään implementoida kansainvälinen RISC-tutkimus Suomeen, Baltiaan ja Venäjälle. Työtahti oli kova ja Ylälahti kävi vuosittain puhumassa yli 150 julkisessa tilaisuudessa ja seminaarissa.
– Tunsin silloin olevani urani huipulla, kun minua kysyttiin joka paikkaan puhumaan. Aloin miettiä, että tätäkö teen koko loppuelämäni.
IT-kupla puhkeaa
2000-luvun IT-hype vei kuitenkin mennessään, ja Ylälahti lähti osaomistajaksi yritykseen, joka kehitteli täysin uudenlaista internetpohjaista median suunnittelu- ja ostojärjestelmää.
– Mukana olivat suuret rahoittajat ja iso liuta intialaisia koodareita, kunnes it-kupla puhkesi ja rahahanat menivät kiinni.
Ylälahti ei lannistunut, vaan perusti yhtiökumppaninsa kanssa Suomen ensimmäisen mobiilimarkkinointiyrityksen, josta sittemmin tuli konsultoiva tutkimusyritys Heimo Consulting.
– Löysimme markkinaraon, jossa ei ollut kilpailua. Konsultoimme yrityksiä siitä, mitä kannatti tutkia ja mitä muutoksia asiakkaan kannatti johtopäätöksien perusteella tehdä.
Lyhyessä ajassa Heimo Consulting sai asiakkaikseen Suomen suurimmat yritykset. Toiminta laajeni ja yritys teki tutkimusta yli 70 maassa.
– Hankkeet tulivat yhä vaativammiksi ja tarvitsimme isomman toimintaympäristön. Myimme Heimon Satama Interactivelle.
Pari vuotta myöhemmin Satama muuttui yrityskauppojen myötä Trainers’ Houseksi. Ylälahti lähti talosta vuonna 2008 tarkoituksenaan pitää sapattivapaata.
– Tein kuitenkin vielä yhden pestin MEC-mediatoimistoon kunnes ryhdyin kokopäivätoimiseksi freelanceriksi.
Yhteiskunnalliset asiat ykköseksi
Tätä nykyä Ylälahti tekee konsulttitöitä omiin nimiinsä ja on päättänyt työskennellä yhteiskunnallisesti merkittävien asioiden parissa loppuelämänsä. Pääosan ajasta vievätkin nyt sosiaalinen työ ja vapaaehtoistyö.
– Olen mukana Heippa.fi-tiimissä, joka rakentaa monikanavaista alustaa vapaaehtoisjärjestöjen ja yhteiskunnallisten yhdistysten käyttöön. Heippa on kanava, jossa nämä tahot voivat antaa apua ja neuvoja vakavista kriisitilanteista arjen huoliin.

Lisäksi Ylälahti on mukana Diakonissalaitoksen Amigo-projetissa mentoroimassa syrjäytymisvaarassa olevia nuoria. Tällä haavaa hänellä on yksi mentoroitava.
– Tapaamme nuoren mentoroitavani kanssa viikoittain. Keskustelemme ja käymme taidenäyttelyissä, konserteissa ja erilaisissa tilaisuuksissa. Olemme sopineet, että jatkamme ystävinä lopun elämäämme.
Viime vuonna Ylälahti oli mukana perustamassa kansainvälistä naisjärjestöä Sisters in Charge ry:tä. Järjestön tavoitteena on luoda naisverkosto, joka auttaa maailman naisia ja tyttöjä etenemään elämässä.
– Ensimmäinen tehtävämme on rakentaa yhteistyöverkosto eurooppalaisten ja aasialaisten naisten välille. Seuraava kokouksemme pidetään Shanghaissa ensi keväänä.
Työssä loppuelämän
Vapaa-aikansa Ylälahti viettää mieluiten lastenlastensa kanssa touhuten, sillä hän haluaa olla osa heidän elämäänsä.
– Lapsenlapseni myös motivoivat minua pitämään yllä tämän päivän taitoja, sillä he käyttävät sujuvasti kaikkia digilaitteita.
Omaa kuntoaan Ylälahti hoitaa lenkkeilemällä ja ottamalla välillä kuntosalikuurin. Yksi lempilajeista on itämainen Qigong, jota Ylälahti on harrastanut jo vuosia.
Harrastuksista eniten rahaa ja aikaa vievät matkustaminen ja konsertit, joissa Ylälahti käy ahkerasti. Hänelle kelpaa kaikki rokista klassiseen.
– Kesällä olin Sibelius-konsertissa ja elokuussa Cheekin konsertissa. Flow-festivaaleillakin kävin innoissani kaikkina kolmena päivänä.
Eläkkeelle Ylälahti ei suunnittele jäävänsä, vaan hänen vakaa aikomuksensa on jatkaa työntekoa niin kauan kuin hän pysyy terveenä. Työtuntejaan hän aikoo kuitenkin vähentää ehtiäkseen osallistua enemmän sosiaaliseen elämään.
Ylälahti sanoo olevansa onnekas, kun on saanut elämässään niin monta mahdollisuutta.
– Kannattaa tarttua kaikkiin mielenkiintoisiin tilaisuuksiin, jotka tulevat eteen, eikä miettiä onko itsestä siihen. Taaksepäin kyllä pääse halutessaan, mutta rohkeus palkitaan aina, tavalla tai toisella.
Oliko artikkeli kiinnostava?
Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.
Käytä tätä mainospaikkaa, kun
- haluat erottua joukosta,
- saavuttaa uutta yleisöä ja
- saada asiasi helposti perille.
Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.
Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/