VIERAILIJA

Mainos
TEKSTI NONNA BABITZIN KUVA MARJA KASANEN | 29.10.2014 | KOLLEGA.FI
Johtajuuden vastuu

Aika moni meistä kaipaa työltä merkityksellisyyttä, onnistumisen kokemuksia, kehittymistä ja työniloa palkkapäivämme lisäksi. Työ muokkaa meitä ihmisinä, kasvattaa meitä ammattilaisena ja tarjoaa merkityksellisiä kohtaamisia. Työ on iso osa elämäämme ja se vaikuttaa elämämme jokaiseen osa-alueeseen.

Nonna Babitzin on johtamiseen erikoistunut valmentaja.
Nonna Babitzin on valmentaja ja business coach, joka on erikoistunut arvojohtamisen edistämiseen.

Hyvinvoiva henkilöstö on työpaikan tärkein voimavara. Työhyvinvointi vaikuttaa niin organisaation kilpailukykyyn, taloudelliseen tulokseen kuin maineeseenkin. Kaikki ne ovat tuikitarpeellisia, jotta yritys voi jatkossakin työllistää ihmisiä. Hyvinvoivassa työyhteisössä sairaspoissaoloja on huomattavasti vähemmän ja tuottavuus sekä työn laatu ovat keskitasoa parempaa. Siitä huolimatta johtajuuden vastuusta ei juuri puhuta.

Minä haluan puhua siitä. Nostaa peilin eteeni ja ojentaa sen myös sinulle.

Esimiehen tehtävänä on johtaa muita. Hänellä on suuri vastuu alaistensa hyvinvoinnista ja heidän kasvunsa tukemisesta. Hyvä esimies kohtaa jokaisen yksilön tarpeet:

  1. Tarve kokea merkitystä – Esimiehellä on vastuu luoda tiimille selkeä, yhteinen ja innostava tavoite. Hän varmistaa että jokainen henkilö tuntee oman tehtävänsä merkityksellisyyden yhteisen tavoitteen saavuttamiseksi. Jokaisen tulisi voida myös kokea oman osaamisen merkityksellisyys tehtävän suorittamiselle ja että hän, yksilönä ja persoonana, on merkityksellinen.
  2. Valtuutuksen tarve – Jokaisen tulisi kokea, että voi vaikuttaa työhönsä. Kokemus siitä, että voi tai ei voi, on todellinen ja esimiehen vastuu on tukea tämän kokemuksen syntymistä. Jokaisella tulisi olla valtaa vaikuttaa siihen, miten toivotut lopputulokset saadaan aikaan. Olen pitkään ihaillut erästä lähi-Prismamme kassalla työskentelevää rouvaa, joka poikkeuksetta hymyilee ja hyräilee työtä tehdessään. Hän on selvästi oivaltanut, että hänellä on kaikki valta päättää, miten asennoituu työhönsä, ja sillä on valtava vaikutus asiakkaiden palvelukokemukseen. Nykyään valitsen aina hänen kassansa, vaikka siinä olisi pisin jono.
  3. Pätevyyden tarve – Jokainen tarvitsee onnistumisen kokemuksia ja edistymisen tunnetta. Esimiehen tulisi antaa palautetta usein ja oikea-aikaisesti. Esimiehen vastuu on tarjota kasvulle ja oppimiselle suotuisat olosuhteet. Myös itsearvioinnin tukeminen on osa hyvää esimiestyötä – oppimisen ja edistymisen näkyväksi tekemisessä esimies pystyy tukemaan paljon. Esimiehen tärkeimpänä peiliin katsomisen paikkana on aidosti pohtia, onko hän korjaamassa alaistensa virheitä vai tukemassa heidän kasvuaan.
  4. Yhteenkuuluvuuden tarve – Esimies voi etenkin omalla esimerkillään, ajankäytöllään ja valmentavalla otteellaan vaikuttaa valtavasti työyhteisön tunneilmastoon. Luottamus rakennetaan luottamalla, palautteen annolla sekä oikeudenmukaisella kohtelulla. Ajoittain se tarkoittaa myös asioihin puuttumista ja sen seurauksia niin hyvässä kuin pahassakin. Esimiehen tärkeimpänä vastuuna yhteenkuuluvuuden luonnissa on johtaa omaa energiaa, arvostaa työntekijöitä ja luoda yhteys jokaiseen työntekijään ihmisenä.
  5. Tarve hallinnan tunteeseen – Jokainen tarvitsee varmuuden, turvallisuuden ja tuttuuden tunteita työpäivään. Esimies voi tukea näiden tunteiden syntymistä suunnitelmallisuudella ja hyvällä kommunikoinnilla. Esimiehen vastuulla on epävarmuuden sieto, jotta hän voi lainata omaa turvallisuudentunnettaan tiimilleen.

Esimiehen tärkein tehtävä on saada ihmiset loistamaan. Hän mahdollistaa onnistumisen ja luo edellytyksiä erinomaiselle suoritukselle omalla työllään. Johtajuus ei ole kuitenkaan vain esimiesten yksinoikeus. Johtajuus omasta onnistumisesta ja erinomaisuudesta kuuluu meille kaikille. Nyt on aika ottaa peili omaan käteen. Mikä on minun johtajuuteni vastuu? Uskonko, että johtajuuden vastuu on vain esimiehellä? Kenellä on todellisuudessa suurin vastuu huolehtia minun kokemuksestani, joka liittyy merkityksen, valtuutuksen, pätevyyden, yhteenkuuluvuuden ja hallinnan tunteeseen? Esimies voi luoda edellytykset, tehdä oman osansa, kantaa oman johtajuutensa vastuun. Meidän jokaisen on myös itse tehtävä samoin.

Jos et koe työsi tarjoavan sinulle merkityksellisyyttä, miten voisit ajatella ja toimia toisin? Etsisitkö selityksiä vai ratkaisuja? Jos tunnet, ettet voi vaikuttaa työhösi, kohtaa kysymys siitä, kuka muu kuin sinä voi päättää mitä ajattelet? Ainoastaan sinä voit päättää, minkä merkityksen asioille annat. Se on sinun vastuusi. Oletko valinnut aktiivisesti itse vai tuntuuko ajatus olosuhteiden pakosta tutummalta ja turvallisemmalta? Nyt lukemasi saattaa jo ärsyttää sinua ja saatat listata “faktoja” siitä, mihin kaikkeen et voi vaikuttaa. Johtajuuden vastuu tarkoittaa sitä, että kannamme vastuun kaikesta, mihin voimme vaikuttaa. Palaa siis rohkeasti kysymyksen äärelle. Mihin kaikkeen voisit vaikuttaa työssäsi, ajattelussasi, tavassasi tehdä työtä ja mahdollisuudessasi kehittyä ja oppia?

Elä todeksi johtajuus, jolla työhyvinvointi on totta.

Kirjoittaja Nonna Babitzin on kokenut johtaja ja johtajuuden valmentaja. Lisätietotoja Babitzinista löydät osoitteesta www.adare.fi. Lue myös Babitzinista aiemmin julkaistu juttu Arvojohtamisen puolestapuhuja.

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)