TASAPAINON AVAIMET

Mainos
TEKSTI CARITA NYBERG KUVA MARJA KASANEN | 3.9.2014 | KOLLEGA.FI
Tasapainoa työpaikalle

Monen työpaikan haasteena on tarjota monipuolinen ja tasapuolisesti kaikkia huomioiva ympäristö. Johto arvottaa helposti ominaisuuksia, jotka näyttäytyvät tehokkuutena ja suoraviivaisena tulokseen pyrkimisenä. Tämä tie on kuitenkin lyhytnäköinen, sillä liika samankaltaisuus köyhdyttää työyhteisöä ja johtaa ennen pitkään siihen, että myös toiminta ja tulokset kärsivät.

Palstan kirjoittaja Carita Nyberg on Tasapainon Avaimet -menetelmän kehittäjä ja valmentaja.
Palstan kirjoittaja Carita Nyberg on Tasapainon Avaimet -menetelmän kehittäjä ja valmentaja.

Työpaikalla kannattaakin suosia erilaisuutta ja antaa kaikkien kukkien kukkia. Mitä erilaisimpia ihmisiä työyhteisössä on, sitä monipuolisempaa on sen osaaminen. Erilaisten tyyppien kanssa ei kuitenkaan aina ole helppoa tulla toimeen. Avaimia ihmisten käytöksen ymmärtämiseen antavat arkkityypit, joita on kaikkiaan seitsemän: taitaja, tarinoija, avustaja, pappi, soturi, kuningas ja tutkija. (Voit lukea niistä lisää linkkien takaa löytyvistä aiemmin julkaistuista artikkeleista.)

Arkkityyppien vaikutus työyhteisöön

Tasapainoisen, hyvin toimivan työpaikan tunnusmerkkejä ovat arkkityyppien näkökulmasta seuraavat: luovuus, kommunikointi, hyvinvointi, omatunto, suunnitelmallisuus, johtaminen ja uuden oppiminen. Kukin näistä edustaa yhden arkkityypin luontaista vahvuusaluetta. Huomioimalla näitä vahvuusalueita työyhteisössä, voidaan varmistaa, että jokainen arkkityyppi saa organisaatiossa tilaa ja voi ilmentää positiivisia puoliaan.

Luovuus – taitaja:

 • uudet ideat, innovointi
 • vaihtelevuus ja itseohjautuvuus

Kommunikointi – tarinoija:

 • yhteisöllisyys
 • tiedon kulku
 • leikkisyys

Hyvinvointi – avustaja:

 • inhimilliset työajat ja lomat
 • sairastaminen sallitaan

Omatunto – pappi:

 • eettiset ohjeet käytössä
 • kunnioitus ja epäkohtiin puuttuminen

Suunnitelmallisuus – soturi:

 • selkeät toimenkuvat ja tavoitteet
 • palkitaan onnistumisista

Johtaminen – kuningas:

 • vastuunotto jalkautettu
 • toiminnan pitkäjänteinen kehittäminen

Uuden oppiminen – tutkija:

 • ohjausta ja neuvontaa saatavilla
 • mahdollisuus ammatilliseen tai henkilökohtaiseen opiskeluun

Miten arkkityypin puuttuminen näkyy työpaikalla

Jos työpaikalla ei ole positiivisia taitajia, jää yhteisön uudistuminen ja kehittyminen usein toteutumatta. Toisaalta liian monta taitajaa voi johtaa kaaokseen ja epäjärjestykseen tai liian monen idean kokeiluun.

Tarinoijien puute näkyy kovin vakavana ilmapiirinä, mikä on työpaikoilla melko yleistä. Kommunikointi ja viihtyisyys eivät korostu tarpeeksi ja työ voi siksi tuntua raskaalta. Liian monta tarinoijaa taasen johtaa helposti pelkkään hauskanpitoon ilman selkeää suuntaa.

Mikäli työpaikalla ei ole avustajia, yhdessä tekeminen ja muiden huomioiminen jää vähälle. Liian monta avustajaa voi johtaa kontrolliongelmaan, kun jokainen haluaa huolehtia omasta reviiristään.

Papin puuttuminen voi lamaannuttaa organisaation, sillä pappi auttaa innostamaan ja visiomaan sekä huolehtimaan henkilöstöstä. Jos pappeja on monta, se voi tuoda liikaa fanaattisuutta tekemisiin.

Suomalaisilla työpaikoilla ei yleensä ole puute sotureista. Mikäli näin kuitenkin on, työyhteisöstä puuttuu järjestys ja tekeminen. Jos taasen sotureita on kovin monta, on seurauksena usein tiukkaa käskytystä, lyhytnäköisyyttä ja vauhtisokeutta.

Jos työpaikalla on johtamisongelma, se liittyy usein kuninkaaseen. Jos taasen yhteisöstä puuttuu kuningas, on johtaminen silloin helposti lyhytnäköistä ja poukkoilevaa. Monta kuningasta samassa työyhteisössä ei myöskään ole hyvä asia, sillä se aiheuttaa sotatilan kunnes omat valtakunnanrajat on paalutettu.

Tutkijoiden puuttuminen on usein oire siitä, että tietoa pantataan tai sitä ei hankita riittävästi päätöksenteon tueksi. Myös työrauha voi kärsiä, sillä tutkijat ovat hyviä sovittelijoita. Liian monta tutkijaa puolestaan tukahduttaa työyhteisön tutkimuksin ja selvityksin, ja tiedon jalkauttaminen saattaa ontua.

Näistä esimerkeistä voi huomata, että tasapainon saavuttaminen on haasteellista – liian vähän tai liikaa jotakin arkkityyppiä voi helposti muuttaa esimerkiksi yksikön toimivuutta. Ihannetulos syntyy, kun yrityksen johto tiedostaa, miten kukin voi ilmentää luontaisia vahvuuksiaan. Tämä myös motivoi ja tuottaa tulosta.

Mitä arkkityyppiä itse ilmennät? Tee Arkkityyppi-testi!

Lisätietoa Tasapainon Avaimista: www.tasapainonavaimet.fi tai  carita.nyberg@tasapainonavaimet.fi.

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

 • haluat erottua joukosta,
 • saavuttaa uutta yleisöä ja
 • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)