ELÄMÄ JÄRJESTYKSEEN

Mainos
TEKSTI EEVA HEINONEN KUVA JOHANNA AMNELIN | 3.9.2014 | KOLLEGA.FI
Kun YT-myrsky yllättää

Näinä aikoina on työpaikoilla käynnissä kova taisto. Työpaikasta yritetään pitää kiinni, jopa hinnalla millä hyvänsä, sillä YT-myrskyn yllättäessä ovat hyvät neuvot kalliit.

Eeva Heinonen on ammattijärjestäjä ja toimii Suomen ammattijärjestäjien puheenjohtajana.
Eeva Heinonen on ammattijärjestäjä ja toimii Suomen ammattijärjestäjien yhdistyksessä.

Tätähän me opettelimme jo lastentarhassa. Leikkijät pyörivät ympyrää keskelle laitettujen tuolien ympärillä. Kun musiikki yllättäen loppuu, on jokaisen pyrittävä pääsemään jakkaran syrjästä kiinni. Jos ei pääse, tippuu pelistä. Tuoleja on luonnollisesti ainakin yksi vähemmän kuin leikkijöitä. Kun tippuja on selvitetty, alkaa uusi kierros ja musiikki alkaa soida. Nyt valppaana!

Tämän YT-leikin perimmäiset syyt voivat olla vaikka kuinka vakavat ja todelliset, saattaa uhata konkurssi tai totaalinen romahdus, mutta yhtä usein kyseessä on vain lastentarhaleikki, jolla säännöllisin väliajoin saadaan ylimääräinen väki kangettua pihalle ja johtotason bonukset turvattua. Siispä pitäkää tuolin syrjästä kiinni, tarvittaessa vaikka kaksin käsin, sillä tässä leikissä ei turvassa ole kukaan.

Rikkiviisaat neuvovat, että myrskyn yllättäessä on parempi rakentaa tuulimyllyjä kuin tuulensuojaa, mutta ne kaverit eivät tiedä tosielämästä mitään. Kumpaakin on vaikea rakentaa kun yrityslaivan laidat natisevat rytisevässä talousaallokossa. Selkään puukottavilta kollegoilta on vaikea välttyä, sillä moni ajattelee, että paras tapa selviytyä, on kaivaa kuoppaa kaverin jakojen alta. Moni on niin pieni, että ajattelee itsensä tasavertaiseksi toisen kanssa vain, jos seisoo tämän olkapäällä.

Mutta pelko pois. Parhaiten selviää hengissä kun keskittyy tiukasti perustehtäväänsä ja jos se ei auta, niin keskittyy auttamaan muita. Tiivistämällä rivit voidaan pelastaa paljon, sillä valistuneimmat johtoryhmät ymmärtävät jo, että hajottamalla ei hallita kuin hetki ja lapsi saattaa mennä pesuveden mukana huomaamatta siinä YT-rytäkässä kilpailijan leipiin.

Ja jos irtisanominen tapahtuu, niin siihenkään ei kuole. Se on vähän kuin synnytys. Tiedät, että se on tulossa ja vähän pelottaa. Kun tilanne on päällä, niin sattuu ihan älyttömästi. Jälkikäteen ajatellen, se on kuitenkin ehkä ollut parasta, mitä on voinut tapahtua. Ja kun jätät jonkun oven taaksesi, niin muista hankkia vasara ja nauloja. Varmista, että ovi pysyy kiinni. Onnea matkaan!

Eeva Heinonen on professional organizer eli ammattijärjestäjä, ja hän toimii Suomen ammattijärjestäjien yhdistyksessä, www.ammattijarjestajat.fi. Heinonen kouluttaa kansalaisopistoissa aiheesta, mutta työskentelee asiantuntijatehtävissä palvelualalla. Lue Heinosesta kertova juttu Monitoiminainen vauhdissa.

Jos tykkäsit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)