Onnistuneen loman jälkeen työhönpaluu voi tuntua tahmealta. Salasanat ovat unohtuneet eikä pää vielä muutenkaan leikkaa tuttuun tahtiin. Muutokseen sopeutuu parhaiten antamalla itselleen aikaa löytää uusi rytmi.

Pitkän ja hyvän loman jälkeen töihin paluu voi ahdistaa, sillä aikatauluihin tottuminen tuntuu työläältä. Paras tapa selvitä tilanteesta on hyväksyä, että muutos on aina rasittava. Hyvässä työyhteisössä työhön paluuta helpottaa myös työkavereiden tapaaminen ja lomakuulumisten vaihtaminen.
Jos omiin aikatauluihinsa pystyy vaikuttamaan, kannattaa arkeen laskeutuminen aloittaa pehmeästi.
– Ensimmäiseen työviikkoon ei pidä ladata vaativia tehtäviä tai dead linejä, vaan aloittaa mieluummin tulevan kauden suunnittelulla ja arkirytmiin palautumisella, psykologian tohtori, dosentti Kirsi Ahola Työterveyslaitokselta suosittelee.
Työskentelyä helpottaa myös se, jos on ehtinyt laatinut listoja keskenjääneistä tehtävistä jo ennen lomalle lähtöä. Niiden avulla töihin pääsee heti käsiksi eikä tarvitse miettiä, mistä aloittaa.
Suunnittele parempaa
Kesäloman jälkeen on hyvä aika tarkastella menneen kevään toimintaa uudesta perspektiivistä ja analysoida sitä. Suunnitteluvaiheessa kannattaakin käydä läpi kaikki asiat, jotka ovat toimineet huonosti tai aiheuttaneet ongelmia.
– Tauon jälkeen monet asiat näkee paljon kirkkaammin. Lomalta palattuaan itse kukin on levännyt ja luovimmillaan, joten se on hedelmällistä aikaa keskustella toimimattomista asioista ja miettiä koko työyhteisön kanssa miten asiat voisi tehdä paremmin.
Tulevaa kautta suunniteltaessa on aiheellista huolehtia myös siitä, että se on hyvinvoinnin näkökulmasta mahdollisimman toimiva, ettei vuoden lopussa päätyisi kurimukseen, jossa on kasapäin deadlinejä ennen joulua.
– Kannattaa myös muistaa, että seuraava loma tulee enemmin kuin uskoisikaan. Kesäloma ei ole kertaluonteinen tapahtuma, vaan heti sen jälkeen voi jo alkaa miettiä, miten aikoo viettää talvilomansa ja helpottaa siten lomatuskaansa.
Jatka kesää kotona
Palautumista tarvitaan kaiken aikaa niin iltaisin kuin viikonloppuisin, jotta jaksaisimme töissä. Kesäloma ei kanna yksistään kovin pitkälle.

– Etenkin lomaltapaluuvaiheessa kannattaa kesää pidentää hyödyntämällä iltoja ja viikonloppuja sen sijaan, että jäisi ylitöihin, Ahola huomauttaa.
Arjen ja loman rajan ei Aholan mukaan tarvitse olla jyrkkä. Jos on loman aikana syönyt vaikkapa aamiaista parvekkeella tai pihalla, niin mikä estää tekemästä sitä arkiaamunakin.
– Pehmeää palautumista voi jatkaa tuomalla omaan arkeensa tällaisia pieniä ihanuuksia.
Koska kesäloman vaikutus katoaa tutkimusten mukaan suhteellisen nopeasti, kannattaa lomapäiviä säästää ja pitää pitkin vuotta. Jo pelkkä pidennetty viikonloppu tai muutama vapaapäivä talvella virkistää kummasti.
– Se, että tietää horisontissa olevan jotain kivaa odottamassa, auttaa jaksamaan eteenpäin.
Hyvinvoinnistaan kannattaa pitää huolta pitkin vuotta, ja muistaa pitää lepotaukoja myös arjessa. Vastapainoa työlle antavat myös harrastukset.
– Hyvä keino saada syksyyn vaihtelua ja virkistystä on uuden mieluisan harrastuksen aloittaminen. Sen avulla jaksaa pitkään.
Irrottautumisvaihe
Loman lähestyessä loppuaan ihminen tuntee haikeutta kesän päättymisestä. Työhön paluuseen voi varustautua henkisesti esimerkiksi kampaajalla käynnillä ja työvaatteiden kunnostamisella. Vuorokausirytmi kannattaa tahdistaa pikkuhiljaa arjen aikaisiin herätyksiin.
Sopeutumisvaihe
Töihin totuttelu vaatii aikaa. Hyvässä työyhteisössä työkavereiden tapaaminen tuntuu mieluisalta ja helpottaa sopeutumista. Ensimmäisten päivien aiheuttamaa väsymistä ei kannata ihmetellä, sillä elimistö hakee uutta vuorokausirytmiä.
Työrytmin löytäminen
Työrytmiin pääseminen vaatii aikaa paneutua loman aikana kertyneisiin ja keskeneräisiin tehtäviin. Työt kannattaa järjestää kiireellisyyden mukaan, jotta niitä ei ahnehdi heti liikaa ja stressaannu jo alkumetreillä.
Työote haltuun
Työrytmin löydyttyä pintaan nousevat loman aikana mielessä kehkeytyneet uudet ajatukset. Kesäloman jälkeinen aika onkin koko työyhteisölle arvokasta ideointiaikaa, joka kannattaa hyödyntää jalostamalla työkäytäntöjä ja tekemällä asioita entistä paremmin.
Lähde: Sirkku Kivistö, Vaihda vapaalle
Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.
Oliko artikkeli kiinnostava?
Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.
Käytä tätä mainospaikkaa, kun
- haluat erottua joukosta,
- saavuttaa uutta yleisöä ja
- saada asiasi helposti perille.
Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.
Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/