ELÄMÄ JÄRJESTYKSEEN

Mainos
TEKSTI EEVA HEINONEN KUVA JOHANNA AMNELIN | 6.8.2014 | KOLLEGA.FI
Pyhä arki

Paluu arkeen – se on edessä meillä useimmilla kesän jälkeen. Kulttuuriin kuuluu, että loman loppumista surraan ja töihin paluuta harmitellaan – jos vaihdat sävyä, huomaat, miten paikkansa pitävä tämä väite on.

Eeva Heinonen on ammattijärjestäjä ja toimii Suomen ammattijärjestäjien puheenjohtajana.
Eeva Heinonen on ammattijärjestäjä ja toimii Suomen ammattijärjestäjien puheenjohtajana.

Mutta ilman arkea, ei meillä olisi juhlaa, eikä ikuinen juhla olisi mitään ilman arkea. Sillä arki luo elämään rakenteet, puitteet ja kehykset, kaiken sen, minkä varaan elämäsi lasket. Arkea ja juhlaa ei ole määritelty turhan tarkasti, jokainen voi itse antaa arjen määritykset elämässään ja miettiä tarkoin myös juhlahetket.

Mutta maanantai-aamun ajoittaisen ankeuden, sen tuntevat kaikki. Ehkä se loman jälkeen on normaalia hankalampi maanantai, unirytmi on sekaisin, elimistö ei ole vielä toipunut kesäloman aikaerosta. Salasanat ovat hukassa, hyvä, jos muistaa, missä pulpetissa istuu ja millä kulkuneuvolla sinne pääsee. Kahvia kuluu ja työelämään tutustumisjakso saattaa hyvinkin kestää kokonaisen päivän, jopa kaksi. Sitten rutiini alkaa viedä mennessään ja löytyy oma rytmi. Arjen rytmi.

Arjessa tärkeintä ovat toistot, sillä niiden avulla lapsi oppii, mitä tehdään aamulla ja mitä illalla, missä järjestyksessä ilta- ja aamutoimet sujuvat, miten päin missäkin päin päivää ollaan. Eikä rutiini ole aina kirosana meille aikuisillekaan, ilman niitä joutuisimme joka päivä opettelemaan järjettömän määrän uusia asioita, joka päivä uudelleen. Sen huomaa sitten, kun seuraa muistisairauteen sairastuneen läheisensä elämää. Arjessa on turhan paljon haasteita, jos ei muista, kuinka päin lusikka laitetaan suuhun.

Olen siis kiitollinen arjesta, joka tarjoaa minulle vaihtelevia elämyksiä työpäivien lomassa. Työmaaruokalan listalla on joka päivä erilaista, mutta ravitsevaa ja hyvää ruokaa. Pilates-tunnit alkavat jälleen, ja pian ulkona puhaltavat uudet tuulet, jotka pöllyyttävät vanhat ajatukset, pistävät veren kiertämään ja mielenkiinnon heräämään. Sillä kesä on laiska ja autuas, syksy virkeä, uudistava ja luova. Kaurapuuro tuo uljautta päivään, rutiinit ja viikkopalaverit rakentavat rytmiä arkeen.

Eeva Heinonen on professional organizer eli ammattijärjestäjä, ja hän toimii Suomen ammattijärjestäjien yhdistyksessä, www.ammattijarjestajat.fi. Heinonen kouluttaa kansalaisopistoissa aiheesta, mutta työskentelee asiantuntijatehtävissä palvelualalla. Lue Heinosesta kertova juttu Monitoiminainen vauhdissa.

Jos tykkäsit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)