HYVINVOINTI

Mainos
TEKSTI PIRKKO TAVAILA KUVA EMILIA RAUNIO | 20.8.2014 | KOLLEGA.FI
Moka on lahja

Mistä tietää olevansa aikaansaava ihminen? Siitä, että joutuu aika ajoin toteamaan ”tekevälle sattuu”. Toiminnan ihminen joutuu ennemmin tai myöhemmin hyväksymään, että joskus tulee lunta tupaan. Virheet kuuluvat asiaan, mutta miksi ne sitten kirpaisevat niin kipeästi?

Pirkko Tavaila on kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin keskittynyt health coach.
Pirkko Tavaila on kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin keskittynyt health coach.

Viime keväänä olin mukana seminaarissa, jossa lavalla vieraili eri-ikäisiä, ammatissaan menestyneitä ihmisiä. Eräs myyntityöllään häkellyttävän nopeasti vaurastunut nuorimies totesi tärkeäksi ohjenuorakseen: ”Epäonnistumista ei ole olemassakaan. Jokainen päivä on koulupäivä.” Lisäksi hän korosti, että työn pitää olla hauskaa, vaikka se on kovaa. Elämästä pitää voida nauttia joka päivä. Jokainen puhuja kertoi pitävänsä mokia lähinnä jumppatunteina. Treeni tekee oppipojasta mestarin.

Tanssia harrastava tyttäreni virkkoi nuorempana ahkeraan: ”Moka on lahja!” Hän oppi sanonnan tanssinopettajaltaan, jolla oli ilmeisen kova työ saada epävarmat, murrosikäiset esiintyjänsä hyväksymään, että kaikki tekevät virheitä, jopa yleisön edessä. The show must go on.

Kun muistaisikin, että epäonnistumiset kuuluvat normaaliin kasvuun! Virheet ovat kokemuksia, jotka tarjoavat tilaisuuden jalostaa luonnetta ja osaamista. Ne eivät tee meistä huonompia tai parempia ihmisiä. Olemme aarteita joka tapauksessa. Moka on lahja, joka auttaa oppimaan ja parantamaan toimintatapoja.

Eteenpäin on ainoa viisas tie. Objektiivinen analyysi virheen jälkeen on vastuun ottamista. Vastuunottaja ottaa opikseen, unohtaa menneet ja jatkaa päättäväisesti eteenpäin. Uhriksi heittäytyvä sen sijaan sättii itseään ja muita loputtomiin. On tärkeää muistaa, että häpeä ja syyllisyys eivät vie eteenpäin.

Omaa ja toisten inhimillisyyttä on välillä vaikea sietää, mutta sitä kannattaa opetella. Jos mielii valoisaa elämää, on kyettävä näkemään rauha, riemu ja rakkaus arjen kaikissa elementeissä. Jälkiviisaus ei auta, koska valinnat tehdään hetkessä. Päätös tehdään sen hetkisellä viisaudella ja kokemuksella. Miten ihmeessä voisimme jalostua työntekijöinä, ystävinä, puolisoina, vanhempina ja rakastettuina, jos virheet olisivat kiellettyjä? Ainoa tapa kasvattaa lihaksia on antaa niille vastusta. Virheet ja vajavaisuuden kokemukset kuuluvat asiaan, jos mielii tulla paremmaksi siinä mitä tekee.

Voittaja ei anna periksi. Peräänantamattomuuden lisäksi menestyjiä yhdistää vahva visio. Vision on oltava niin innostava, ettei se kerta kaikkiaan salli luovuttamista, vaikka välillä ottaa koville. Riittävän innostava tavoite saa puskemaan läpi kaikkien vastoinkäymisten. Kauneinta inhimillisessä oppimisprosessissa on se, että vähitellen matka alkaa tuntua arvokkaammalta kuin tavoitteen saavuttaminen. Itsensä voittaminen yhä uudelleen on palkinnoista suurin.

EatBeNow.com-sivustolta löydät lisävinkkejä ja reseptejä hyvään elämään. Voit myös tilata kerran kuukaudessa ilmestyvän suomenkielisen uutiskirjeen osoitteesta pirkko@eatbenow.com.

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)