COACHING

Mainos
TEKSTI SANDY TALARMO KUVAT VILLE JA SANDY TALARMO | 6.8.2014 | KOLLEGA.FI
Menestys tulee kivalla työllä

Hampaat irvessä ja läpi harmaan kiven ovat varmasti kaikille tuttuja sanontoja, jotka yleisesti liitetään menestymiseen. Menestys tulee tunnetusti vain kovalla työllä, joten pusketaanpa eteenpäin!

Valmentajana toimiva Sandy Talarmo on koulutukseltaan sosionomi, life coach ja ammattijärjestäjä.
Valmentajana toimiva Sandy Talarmo on koulutukseltaan sosionomi, life coach ja ammattijärjestäjä.

Kokemusteni myötä olen alkanut kyseenalaistaa näitä mielikuvia. Kuluneiden parin vuoden aikana olen tehnyt töitä enemmän kuin koskaan, ja samalla oppinut, ettei suurenkaan työmäärän tarvitse tuntua kivireen vetämiseltä. Väitän, että kevyemmillä mielikuvilla pääset huomattavasti mukavammin vähintään yhtä pitkälle. Nautit tekemisestä, jolloin siihen tulee vapautunut meininki.

Mielikuvien merkitys

Työmäärä voi olla suuri, eivätkä kaikki työtehtävätkään ole aina hauskimmasta päästä, mutta työhön ja sen tekemiseen liittyviä mielikuvia voi tietoisesti harjoitella valitsemaan. Mielikuvat vaikuttavat siihen, miltä työ tuntuu. Haluatko, että tekeminen tuntuu puskemiselta, vääntämiseltä, puristamiselta?

Mielikuva puskemisesta voi olla hetkellisesti toimiva ja innostavakin, mutta se on myös kuluttava ja voimia vievä. Puskeminen on jonkin vastustamista.  Vastustaminen taas vie energiaa pois siitä omasta tekemisestä, joka veisi eteenpäin haluttuun suuntaan.

Saat mielikuvistasi kiinni näillä yksinkertaisilla harjoituksilla:

1) Sulje silmäsi, hengitä muutaman kerran syvään ja anna hartioittesi rentoutua. Anna mieleesi nousta mielikuvia siitä, mitä menestyminen sinulle tarkoittaa. Millaista elämäsi on, kun olet menestynyt?

2) Kuvittele samaan tapaan itsesi matkalla kohti menestystä. Millaisia asioita teet? Millaisista asioista nautit? Millä tavalla menestys on elämässäsi jo nyt? Millaisista tunteista ja mielikuvista käsin etenet? Mikä on parasta työssäsi?

Luottamus

Luottamus vaikuttaa mielikuviimme oleellisesti. 110411-Sandy-Talarmo

Olet ehkä huomannut, kuinka erilaisia ratkaisuja teet elämässäsi silloin, kun tunnet olosi luottavaiseksi – verrattuna siihen, millaisia ratkaisuja teet, kun olet huolestunut ja epävarma. Luottavaisessa mielentilassa uskallat kuunnella itseäsi, jättää tarvittaessa tilaa ja pitää taukoja. Pidät luontaisesti itsestäsi parempaa huolta.

Luottamukseen sisältyy itsensä ja kulloinkin vallitsevan tilanteen hyväksyminen. Luottamuksesta käsin on helpompi ymmärtää sekin, että aina ei mene putkeen, eikä se tarkoita maailmanloppua. Hyväksyminen auttaa käsittelemään tunteita, päästämään irti takaiskusta, etsimään uusia mahdollisuuksia ja jatkamaan matkaa.

Keskittyminen

Keskity rohkeasti niihin asioihin, joiden koet vievän sinua eteenpäin oikeaan suuntaan. Tämä edellyttää uskallusta jättää pois epäolennaisia asioita. Matkan varrella opit aina vain selkeämmin tunnistamaan ne itsellesi olennaiset asiat, ja varmuuden kasvaessa kieltäytyminenkin käy helpommin.

Välillä on hyvä tarkistaa, että se mihin keskittyy, tuntuu todella vaivan arvoiselta. Kun kokee tekevänsä merkityksellisiä asioita, työmääräkin tuntuu kevyemmältä.

Rentoutuminen

Jos huomaat tuntevasi, että painat töitä sittenkin niska limassa, mitä teet? Millä ulkoisilla puitteilla voit muistuttaa itseäsi siitä olotilasta, josta käsin haluat työskennellä? Se voi tarkoittaa esimerkiksi työympäristön selkeyttämistä, tuoreita kukkia siistityllä työpöydällä, hyvin valittua taulua, tai työpisteen siirtämistä kahvilan terassille, mikäli se on mahdollista.

Parhaat ideat syntyvät, kun tekee ja ajattelee välillä jotain ihan muuta. Voisitko pinnistelyn sijaan lähteä hetkeksi kahville, kävelylle, jutella kollegan kanssa, katsella ikkunasta tai vetää lyhyen taukojumpan? Etäisyyden ottaminen auttaa näkemään laajemman kokonaisuuden ja uudet mahdollisuudet. Kun päästää irti pakosta taikoa ratkaisu tilanteeseen hinnalla millä hyvänsä, ratkaisu kyllä tulee. Voit luottaa siihen.

Lisätietoja kirjoittajasta ja hänen kursseistaan löydät osoitteesta www.sandytalarmo.fi. Katso myös Talarmosta aiemmin julkaistu juttu Valmentaminen unelma-ammattina.

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)