VIERAILIJA

Mainos
TEKSTI MAARIT LAURENTO KUVA ILKKA ÄRRÄLÄ | 6.8.2014 | KOLLEGA.FI
Learning by trusting – luottamuksen työstäminen

Kesälomat on vietetty ja keväinen työstressi on haihtunut aurinkoisten hellepäivien myötä. Palaaminen arkeen ja syksyyn on nyt edessä, mikä herättää meissä erilaisia tunteita. Siinä missä yhdelle töihinpaluu tuottaa iloa ja inspiraatiota, toiselle se on vastenmielistä myrkkyä, joka on olosuhteiden pakosta vain pakko niellä. Tunteiden taustalla on monenlaisia tilanteita ja kokemuksia. Tämän jutun aiheeksi nostan paljon puhutun luottamuksen tai sen puutteen.

Maarit Laurento on astrologi, yrittäjä ja kouluttaja.
Maarit Laurento on astrologi, yrittäjä ja kouluttaja.

Luottamus on avainasioita onnistuneen työkulttuurin organisoinnissa ja vaikuttaa siihen, miten onnelliseksi ja menestyneeksi ihmiset kokevat itsensä. Ilman luottamusta on haastavaa luoda tehokasta organisaatiota, jossa muun muassa kannustetaan avoimeen viestintään, sallitaan kokeilujen ja harkittujen riskien ottaminen sekä annetaan työntekijöille mahdollisuus vaikuttaa oman työhönsä. Luottamuksen puute johtaa helposti kyräilyyn ja klikkeihin. Luottamuksen saavuttamiseen tarvitaan aikaa, mutta se voidaan hukata hetkessä, mikä tekee siitä erityisen haavoittuvan asian.

Marja Mäkipeska ja Terttu Niemelä ovat tutkineet työyhteisön kulttuureja luottamuksen näkökulmasta kirjassaan Haasteena luottamus – Työyhteisön sosiaalinen pääoma ja syvärakenne (Edita 2005). Luottamusdynamiikka syntyy heidän mukaansa vastavuoroisuuden, rehellisyyden, sitoutumisen, keskinäisen kunnioituksen ja ennustettavuuden vuorovaikutuksesta. Luottamuskulttuurin syntymiseen tarvitaan molemminpuolista hyötyä (ja myös velvoitetta), avoimuutta, yhteistä tahtoa, erilaisuuden arvostamista ja johdonmukaisuutta.

Miltä luottamus tai sen puute tuntuu?

Edellä olen esittänyt joitakin käsitteitä luottamukseen liittyen, mutta miltä luottamus tai sen puute tuntuu? Miltä tuntuu tulla petetyksi työyhteisössä ja miten sen jälkeen voi rakentaa luottamusta uudelleen? Oman kiinnostukseni eli ajan näkökulmasta kysymys kuuluu tietenkin, milloin juuri sinun kannattaa koetella ja ennen kaikkea työstää luottamusta?

Kyse on parin vuoden prosessista, jolloin on suorastaan hyödyllistä kohdata tilanteita, joissa luottamuksesi tai käsityksesi luottamuksesta joutuu koetukselle. Ajanjakso ei ole niitä helpoimpia, mutta tarjoaa mahdollisuuden rajata ja määritellä uudelleen reunaehtoja. Olet esimerkiksi sinisilmäisesti uskonut kaiken sinulle kerrotun ja periodi haastaa sinut ottamaan vastuun omista uskomuksistasi ja rajaamaan reviirisi uudelleen. Loppujen lopuksi tämä on erinomainen tilaisuus päästä selkeyttämään käsityksiäsi sekä asioista että ihmisistä, vaikka itse tilanne on usein kuin haasteellinen elämänkoulu.

Käytännön luottamus

Jutun otsikko learning by trusting on muunnokseni pragmatistisen kasvatusfilosofian, etenkin John Deweyn learning–by–doing-ajatuksesta, jossa oppimisen perustana ovat itse tekeminen, kokemuksellisuus ja käytäntö. Myös luottamus syntyy henkilökohtaisella tasolla kokemuksessa ja käytännössä, sitä koetellaan työyhteisön arjessa ja se perustuu psykologisiin sopimuksiin, jotka ovat niin sanottua hiljaista tietoa ja vastavuoroisia kokemuksia. Mikäli työyhteisöstä puuttuu luottamus, se heijastuu kaikkeen toimintaan ja vaarantaa yhteisön toimintaa. Työmotivaatio kärsii ja oma energia menee epäluottamuksen arviointiin eikä itse työn tekemiseen. Tällaisista asioista ei yleensä puhuta suoraan, vaan kyse on pinnanalaisista asioista, jotka vaistoaa, mutta joihin on vaikea päästä käsiksi.

Tee aikamatka

Milloin juuri sinun kannattaa työstää käsitystäsi luottamuksesta sekä arvioida, minkälaisen luottamuksen arvoinen itse olet? Työstä luottamusta sekä etsi uusia keinoja luottamuksen varmistamiseksi. Vältä heittämästä hanskoja tiskiin ja luovuttamasta, vaikka mieli tekisikin, ja ota tämä periodi elämänkoulun kannalta. Maailma ei ole sinua vastaan, vaikka siltä tuntuisikin, vaan periodin ideana on tarjota sinulle tilaisuuksia ymmärtää luottamusta entistä syvemmin ja perusteellisemmin.

Taulukko 6

 

Lisätietoa Time Coachingista, joka auttaa aikakokemusten prosessoinnissa, sekä Maarit Laurennosta löydät osoitteesta www.timecoaching.info.

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)