COACHING

Mainos
TEKSI SANDY TALARMO KUVAT VILLE JA SANDY TALARMO | 18.6.2014 | KOLLEGA.FI
Vapauta sisäinen käsijarrusi

Ihminen haluaa luontaisesti elämässään eteenpäin. Kun menopeli tuntuu junnaavan paikallaan, eikä toivottua etenemistä tapahdu, on helppo alkaa etsiä syytä ulkopuolelta. Ovatko olosuhteet pyrkimyksiä vastaan? Heittääkö joku kapuloita rattaisiin?

Valmentajana toimiva Sandy Talarmo on koulutukseltaan sosionomi, life coach ja ammattijärjestäjä.
Valmentajana toimiva Sandy Talarmo on koulutukseltaan sosionomi, life coach ja ammattijärjestäjä.

Ongelman paikallistamisessa kirpaisevinta on huomata, että kappas, minulta onkin jäänyt käsijarru päälle. Toiselta kantilta katsottuna tämä on kuitenkin hyvä uutinen. Käsijarrun vapauttaminen on vain itsestäsi kiinni. Kuinka se käy?

Tarkista päämäärä

On helpompi edetä, kun tietää, minne on menossa. Päämäärän tarkistaminen on itsensä kuuntelemista. Minne haluan olla matkalla? Loma on erityisen mukavaa aikaa suunnan tarkistamiselle.

Haaveet ja ajatukset voivat muuttua ajan mittaan. Se, minne on joskus aikaisemmin halunnut, ei välttämättä kiinnostakaan enää samalla tavalla kuin ennen. Pitkäaikaisesta päämäärästä luopuminen voi tuntua joskus haikealtakin. Silloin lohduttaa oivallus siitä, ettei mikään ole mennyt hukkaan. Matka itsessään opettaa yleensä enemmän kuin saapuminen määränpäähän.

Jos sinulla on useita päämääriä, on hyvä varmistaa, että ne ovat sopusoinnussa keskenään. Joskus kohteet ovat saman reitin varrella, joskus ne sattuvat kartan eri laidoille. Silloin on viisasta miettiä, kumpi kohde on tärkeämpi. Toisen valitseminen ei tarkoita sitä, ettei vielä joskus tulisi toisenkin kohteen vuoro.

Hahmottele reitti

Päämäärättömässä ajelussa ei ole mitään vikaa silloin, kun on aivan sama, minne päädytään. Seikkailuillekin on elämässä aikansa ja paikkansa. Jos kuitenkin haluat päästä johonkin tiettyyn pisteeseen, on hyvä vilkaista karttaa ja miettiä, mitä kautta kannattaa ajella.

Matkan alkuvaiheessa sinun ei tarvitse vielä tietää tarkkaa reittiä alusta loppuun saakka. Riittää, että suunta on selvillä ja tiedät, mikä on ensimmäinen etappisi. Kun ensimmäinen osuus on kuljettu, olet taas kappaleen matkaa viisaampi, ja voit suunnitella tarkemmin matkasi seuraavan osuuden.

Uskalla

Niin matka kuin perille pääseminenkin tuovat mukanaan muutoksia. Vastassa on uusia maisemia, kenties kokonaan uusi kulttuuri uusine tapoineen. Muutosta voi haluta ja pelätä yhtä aikaa. On ihan luonnollista, että matka tuntemattomaan jännittää. Tuttu on tuttua, eteenpäin meneminen on aina jollain tavalla uutta. Silloin mennään jonnekin, missä ei olla vielä oltu.

Kuuntele itseäsi ja selvitä, mitkä asiat jännittävät sinua niin paljon, että epäröit lähteä liikkeelle. Jos jännittävä asia on pidemmän matkan päässä, on hyvä muistaa, ettei se välttämättä näytä enää yhtä oudolta tai pelottavalta, kun olet päässyt hieman lähemmäksi. Mikä on pahinta, mitä voisi tapahtua? Kuinka todennäköisesti pahin tapahtuu? Kuinka paljon enemmän haluat eteenpäin?

matka_sandy_talarmo_bNauti maisemista

Varaa matkaasi aikaa niin, ettei sinun tarvitse kiirehtiä perille. Jos välillä tuntuu tarpeelliselta ajaa auto sivuun ja nousta ihailemaan maisemia, tee niin. Jos väsyttää, kallista penkkiä ja ota unet.

Jos jokin tie vetää magneetin lailla puoleensa, voi olla syytä kuunnella sydäntään, vaikka karttaan olisi piirrettykin toinen reitti. Halutessasi voit aina palata takaisin reitillesi ja jatkaa matkaa suunnitelmasi mukaan. Pidä silmäsi auki ja nauti matkasta!

Unelmoi

Miltä tuntuisi varata muutama tunti unelmoimiseen? Tarvitset sopivan kokoisen paperi- tai kartonkiarkin, lehtiä ja kenties muutakin inspiroivaa materiaalia, sakset ja liiman. Kokoa arkille kuvakollaasi, joka edustaa sinulle päämäärääsi. Valitse kuvat, värit ja tunnelma intuitiivisesti itseäsi kuunnellen. Pidä sitten kollaasisi esillä niin, että se muistuttaa ja innostaa sinua päivittäin.

Lisätietoja kirjoittajasta ja hänen kursseistaan löydät osoitteesta www.sandytalarmo.fi. Katso myös Talarmosta aiemmin julkaistu juttu Valmentaminen unelma-ammattina.

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Tätä artikkelia on kommentoitu 2 kertaa.

  1. Sandy kommentoi 22.7.2014 klo 15.44
    Kiitos, Sisko!
  2. Sisko kommentoi 19.6.2014 klo 22.31
    Mahtava teksti!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)