HYVINVOINTI

Mainos
TEKSTI PIRKKO TAVAILA KUVA EMILIA RAUNIO | 18.6.2014 | KOLLEGA.FI
Kommunikaatio on kaikki

Tämä pätee ihmisten väliseen kanssakäymiseen niin työpaikoilla kuin siviilissä: Kommunikaatio ei ole avain, se on kaikki. Kommunikaatiota on vaikea hillitä ja hallita, koska sitä on niin monentasoista. Pieni ele paljastaa todelliset ajatuksemme. Mystinen kuudes aisti saa toteamaan: Minulla on sellainen tunne, että tuolla ihmisellä on ketunhäntä kainalossaan. Lisäksi mies ja nainen kommunikoivat eri tavoin. Naisvaltainen työyhteisö poikkeaa miesvaltaisesta. Naisen ja miehen erilaisuudessa on suuren menestyksen mahdollisuus.

Pirkko Tavaila on kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin keskittynyt health coach.
Pirkko Tavaila on kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin keskittynyt health coach.

Luola-ajoista asti nainen on tottunut luovimaan ja mukautumaan, jotta kaikilla olisi hyvä olla. Hänen aistinsa ovat herkät ulkoapäin tulevalle palautteelle. Naisella on herkät tuntosarvet omille ja toisten tunteille. Lisäksi hän kykenee keskittymään moneen asiaan yhtä aikaa. Kaukana maaseudulla suuren lapsilauman äidillä täytyi olla kuusi kättä ja silmät selässä! Historia on opettanut naiselle myös miellyttämisen taidon, jotta hänestä ja hänen katraastaan pidettäisiin huolta.

Nykyaikana nainen elättää itse itsensä, mutta vielä vähän aikaa sitten hän oli riippuvainen elättäjästä. Elinympäristö muuttuu hurjaa vauhtia, mutta ihmisen evoluutio on hidasta. Nainen on edelleen taipuvainen sovittamaan käytöksensä muiden tarpeiden mukaan. Jos tarpeita ei ilmaista, nainen on haka olettamaan ja vetämään johtopäätöksiä. Selkeä ja rehellinen kommunikaatio on tärkeää, jotta vältytään vääriltä johtopäätöksiltä.

Mies on kautta aikain joutunut tekemään päätöksensä omaan arvostelukykyynsä luottaen. Yksin metsästäessään hänen piti opetella kuuntelemaan vaistojaan pysyäkseen hengissä. Apua ei kannattanut huudella, koska sitä ei ollut eikä tullut. Vielä tänäkin päivänä mies tuppaa pyytämään neuvoa vain, jos toisella on takuuvarmasti tarjota lisäarvoa. Hän ei jaa ongelmiaan vain jakamisen ilosta. Mies jakaa, jos on oletettavissa, että sillä tavoin ongelmaan saadaan parempi ratkaisu.

Sotatantereilla mies oppi ottamaan käskyt vastaan mukisematta, heittämään tunteensa sivuun ja keskittymään olennaiseen. Miehen ei ole kannattanut opetella heristämään korviaan äänensävyille ja rivienväleille. Hienovaraiseen tunteiden tulkintaan ei ole ollut järkevää panostaa. Sen sijaan evoluutio on ohjannut miehen keskittymään yhteen asiaan kerrallaan. Maailmanhistoria on koulinut miehen myös suojelemaan ja auttamaan naista. Kyse ei ole holhouksesta vaan geeneissä istuvasta luontaisesta taipumuksesta, jota kannattaa arvostaa kotona ja työpaikalla.

Ei ihme, että lempinimiä riittää. “Putkiaivot” ja “tippaleipäaivot” voivat saada aikaan repivän valtataistelun. Paljon fiksumpaa on laatia erilaisuudesta menestysresepti. Mitä syntyykään, kun tunneäly yhdistetään kykyyn fokusoida kaikki voimat yhteen päämäärään. Kun mies ja nainen oppivat kommunikoimaan ja työskentelemään yhdessä toistensa vahvuuksia hyödyntäen, on mahdollista luoda voittoisa kumppanuus. Kun feminiiniset ja maskuliiniset voimat yhdistetään optimaalisesti, voidaan saavuttaa mitä vain.

Työyhteisössä erilaisuuden hyödyntäminen voi tarkoittaa esimerkiksi sitä, että mies ja nainen eivät yritä kilpailla keskenään. Naisen ei kannata yrittää muuntautua miehekkääksi menestyäkseen. Miehen ei kannata yrittää alistaa naista käskyttämällä. Molempien kannattaa olla rehellisesti oma itsensä omia parhaita taipumuksiaan jalostaen. Vahvan naisen ei tarvitse hokea: ”En tarvitse miestä mihinkään”. Miehen on turha vitsailla naisenlogiikasta. Vertailun ja kilpailun sijaan on viisasta keskittyä ammentamaan siitä missä itse on paras ja hyväksyä toisen apu siellä missä tämä on parhaimmillaan.

Hyvässä työyhteisössä arvostetaan kollegaa sukupuoleen katsomatta, toisen erilaisia vahvuuksia hyödyntäen. Johtoryhmissä ja hallituksissa kannattaa pitää sekä naisia että miehiä yksinkertaisesti siitä syystä, että siten saadaan aikaan paras lopputulos. Kumpikaan ei ole heikompi sukupuoli. Meillä vain on erilaiset vahvuudet.

EatBeNow.com-sivustolta löydät reseptejä sekä hyvinvointivinkkejä. Voit myös tilata kerran kuukaudessa ilmestyvän suomenkielisen uutiskirjeen osoitteesta pirkko@eatbenow.com.

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Tätä artikkelia on kommentoitu yhden kerran.

  1. Tiina kommentoi 25.6.2014 klo 08.47
    Hei Pirkko, jakamisen arvoinen artikkeli! Hyvää ja sujuvaa tekstiä. Jaan omilla sivuillani FB:ssa. Hyvää kesää Sinulle! Tiina

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)