VIERAILIJA

Mainos
TEKSTI MAARIT LAURENTO KUVA ILKKA ÄRRÄLÄ | 7.5.2014 | KOLLEGA.FI
Aika kutsuu tekijäksi

Onko naisen menestyminen asenteesta kiinni, pohdittiin Talouselämän kumppaniblogissa maaliskuussa. Accenturen konsultit Anu Muurinen ja Satu Pulkkinen kysyivät: uskallatko heittäytyä muutokseen, ottaa kaikista sekä hyvistä että huonoista kokemuksista oppia, kasvattaa verkostojasi ja markkinoida itseäsi?

Maarit Laurento on astrologi, yrittäjä ja kouluttaja.
Maarit Laurento on astrologi, yrittäjä ja kouluttaja.

Usein väitetään, että menestys on nimenomaan asennekysymys. Etenkin, kun muut asiaan vaikuttavat tekijät kuten osaaminen ja kokemus ovat kunnossa. Mutta onko menestys myös aikakysymys, sitä pohdin seuraavassa. Otan esimerkiksi tositapahtumiin perustuvan Erin Brockovichista kertovan elokuvan, joka vuosituhannen vaihteessa paitsi itketti ja nauratti eikä jättänyt ketään kylmäksi, mutta myös voimaannutti monia, varsinkin naisia, heittäytymään muutokseen ja ottamaan kaikista kokemuksista oppia.

Erin tarttuu hetkeen

Erin (Julia Roberts) – pari kertaa eronnut, työtä vailla oleva kolmen lapsen äiti, jonka lapsenvahtikin on taas vaihtanut maisemaa – miettii laskupinon äärellä, mistä rahat seuraavaan vuokranmaksuun. Työnhaku ei ota onnistuakseen, mutta jotain on keksittävä. Hän astelee lakiasiaintoimistoon ja saa kuin saakin toimistotyötä lähinnä päättäväisyytensä ja sinnikkyytensä, mutta ennen kaikkea terävän kielensä ansiosta. Naapuriin muuttaa George (Aaron Eckhart), joka viihtyy Erinin lasten kanssa paremmin kuin hyvin. Tämä ratkaisee kertaheitolla ainakin Erinin lastenhoitopulmat.

Lakiasiaintoimiston työilmapiiri ei ole niitä parhaimpia, eikä Erinin olemus auta asiaa vähääkään. Erin ei nimittäin mahdu jakkupukumuottiin vaan omintakeisen tyylinsä vuoksi jää marginaaliin. Mutta Erinin kohtaloksi – ja onneksi – osuu kiinteistökauppa, arkistoitava rutiinijuttu, joka kuitenkin alkaa kiinnostaa Eriniä enemmänkin. Tästä alkaa huikea tositarina julkisen kanteen nostamisesta isoa energiayhtiötä vastaan. Elokuva kertoo elämyksellisesti haastavasta nahanluonti-, kompostointi- ja muutoksenluotsauskaudesta, joka ajan näkökulmasta voidaan analysoida ja ajoittaa (tarkista oma tilanteesi jutun lopusta).

Oletko tiukassa tilanteessa?

Koetko parhaillaan, että töissä on haasteita enemmän kuin tarpeeksi? Tai oletko esimerkiksi keskellä vaativaa organisaatiomuutosta, toimitko muutosluotsaajana tai saneeraajana, pitääkö sinun pärjätä hyvin voimakkaiden henkilöiden kanssa neuvotteluissa tai oletko joutunut työpaikkakiusatuksi? Valtapelejä on erilaisia, elokuvan tilanne on yksi niistä. Erin asenteellaan viitoittaa tietä tiukan aikatilanteen ratkaisemiseksi – ja menestyy.

Asenne ja aika ratkaisevat

Erin on täydellinen vastakohta asialliselle ja hillitylle virkanaiselle. Tyylit ja värit vaihtelevat tiuhaan, iloista irrottelua on puoleen jos toiseen. Lisäksi Erinillä on valtti: sujuva supliikki. Siinä missä moni jäisi sanattomaksi, Erin peittoaa argumenteillaan niin pomonsa Ed Masryn (Albert Finney) kuin juristi-kollegansakin. Siinä missä hillitympi juristikollega kompastuu sanan konkreettisessa merkityksessä lantakasoihin, Erin menee mutkattomasti suoraan asiaan, valitsee kullekin ihmiselle juuri oikeat sanat ja saa kaikkien yllätykseksi hankittua yli 600 nimeä julkiseen kanteeseen energiayhtiötä vastaan. Erin ei turhia tärkeile, tarttuu keinoja kaihtamatta hommiin ja kiipeää vaikka kaivoon hakemaan näytteitä saastuneesta vedestä. Hän ei myöskään jää toiseksi väittelyissä, vaikkei akateemista koulutusta lakiasioihin omaakaan. Räväkällä mutta osuvalla ja viime kädessä asiallisella sanailullaan hän hiljentää hetkessä monta vastustajaansa.

Erin joutuu puolustamaan niin itseään kuin itse tapausta intensiivisesti. Hänet sivuutetaan aluksi, eikä tapausta pidetä millään tavoin kiinnostavana. Mutta nimenomaan hellittämättömän, sisukkaan ja sinnikkään toimintansa vuoksi sekä uskomalla asiaansa, Erin kykenee saamaan läpi häkellyttävän, Yhdysvaltojen kaikkien aikojen laajimman joukkokanteen sekä saamaan kaiken kaikkiaan huikeat 333 miljoonan dollarin korvaukset tavallisille ihmisille, joita on petkutettu terveyden kustannuksella.

Ota siis ajasta kiinni ja menesty kriisinkin keskellä – kuten Erin Brockovich – varsinkin, jos olet syntynyt tammi-, huhti-, heinä- tai lokakuun alussa.

Lisätietoa Time Coachingista, joka auttaa vastaavien aikakokemusten prosessoinnissa, sekä Maarit Laurennosta löydät osoitteesta www.timecoaching.info.

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)